EDRi-gram 9.18

EDRi-gram numero 9.18 ilmestyi 21.9.2011. Suomenkielisistä otsikoista on linkit englanninkielisiin (ja edelleen saksankielisiin) artikkeleihin.

* * *
Musiikkitallenteiden tekijänoikeuden suoja-aikaa pidennettiin
EU:n ministerineuvosto hyväksyi direktiivin, joka venytti suoja-ajan 50:stä 70:een vuoteen. Eläviä taiteilijoita tämä tuskin hyödyttää. Musiikkiin käytettävä raha pysynee vakiona ja tulee vain jaetuksi useampien tekijöiden kesken. Kulttuuri köyhtyy, kun teoksia jää “suojaan” kuuntelulta vielä nykyistäkin pidemmiksi ajoiksi.

Vapaat käyttöjärjestelmät saattavat joutua Windows 8:n jyräämiksi
Windows 8:lle sertifioitu tekniikka estää muiden käyttöjärjestelmien – esim. Linuxin – asennuksen samaan koneeseen.

Useammat valtiot ryhtyvät nettiestoihin kiusallisia verkkouhkapelejä vastaan
Slovakia ja Romania yrittävät suojella valtion uhkapelimonopolia pakottamalla operaattorit estämään pääsy pelisivuille, joista pidetään mustaa listaa.

Perustuslakituomioistuin: Ranskassa bloggaajan vastuu on rajoitettu
Bloginpitäjää ei rangaistu toisen henkilön kirjoittamista kommenteista. Kyse oli tässä tapauksessa tosin vain liikeyrityksen arvostelusta.

Freedom not Fear: korkea aika Euroopan sähköisille ihmisoikeuksille
FNF-teemaviikolla useissa Euroopan kaupungeissa keskusteltiin Internetin tarjoamista mahdollisuuksista vapaalle tietoyhteiskunnalle, vastapainona terrorismilla ja piratismilla pelottelulle.

Britannian hallitus haluaa valjastaa hakukoneet torjumaan tekijänoikeusloukkauksia
Kulttuuriministeri kehotti poistamaan hakutuloksista linkit mahdollisesti luvatonta jakelua harjoittaville sivustoille. Myös mainostajien ja pankkien pitäisi hänen mielestään lopettaa yhteistyö kyseisten sivustojen kanssa.

Italiassa lakiehdotus “kerrasta poikki” -järjestelmästä tekijänoikeusloukkauksiin
Joukko italialaisia kansanedustajia panisi “kolmesta poikki” -hankkeitakin paremmaksi: jos kuka tahansa ilmoittaa epäilevänsä tekijänoikeusrikkomusta, ihmisen nettiyhteys voitaisiin katkaista – ilman oikeuden päätöstä tai valitusoikeutta.

PÄÄttökirjoitus: Suomen Isoveli-palkinnot jaettiin Effin 10-vuotisjuhlassa
EDRin jäsen Electronic Frontier Finland perustettiin syyskuussa 2001. Kymmenessä vuodessa se on kasvanut lähes 2000-jäseniseksi kansalaisjärjestöksi, jolta päättäjät ja kansalaiset kysyvät neuvoja. Juhlaseminaarissa keskusteltiin Effin haasteista ja voitoista sekä tietoturvasta ja anonyymistä viestinnästä. Lopuksi palkittiin Isotveljet ja Winston Smithit. [Tiedote suomeksi]

Lukuvinkkejä

Tulevia tapahtumia

EDRi-grammista

* * *

Effin ja EDRin tiedotteissa esiintyvien outojen termien ja kirjainlyhenteiden selityksiä on koottu kryptoakronyymisanastoon.