EDRi-gram 9.9

EDRi-gram numero 9.9 ilmestyi 4.5.2011. Suomenkielisistä otsikoista on linkit englanninkielisiin (ja edelleen saksankielisiin) artikkeleihin.

* * *

“Virtuaalinen Schengen-raja” eli “Euroopan suuri palomuuri”
EU-työryhmän kokouksessa ehdotettiin “turvallisen eurooppalaisen kyberavaruuden” luomista sulkemalla “laiton verkkomateriaali” rajojen ulkopuolelle. Sananvapauden ja jopa taloudenkin kannalta huolestuttava esitys jätettiin pöydälle.

EU-komissio kompuroi ACTAa puolustellessaan
Komission vastaus useiden tutkijoiden kirjoittaman lausuntoon,
jonka mukaan ACTA-“sopimus” on ristiriidassa perusoikeuksien ja
tietosuojan kanssa, vilisee asiavirheitä.

Facebook poisti aktivistiryhmien profiileja
Yli 50 brittiläisen ryhmän FB-profiilit on tuhottu ilman ennakkovaroitusta epäselvistä syistä. Yritys käyttää huomattavaa valtaa poliittisen puheen kontrolloimiseksi.

Rapeus kielletty Turkin Internetissä
Turkin telehallinto on julkaissut 138:n kielletyn sanan listan ja määrännyt palveluntarjoajat sensuroimaan nettiosoitteet, joissa jokin sanoista esiintyy. Sensuurilistalla on aivan tavallisia sanoja kuten “eläin”, “kuuma” ja “aikuinen”.

Teletunnistetietojen tallennus saapui Itävaltaan
Itävalta hyväksyi teletallennusdirektiiviin perustuvan lain, vaikka vastaava laki on monessa maassa jo todettu perustuslain vastaiseksi.

Tekijänoikeusvalitukset kaatoivat vapaan musiikkikirjaston
Tekijänoikeuksista vapautunutta musiikkia laillisesti tarjoavan IMSLP-musiikkikirjaston sivusto suljettiin ilman ennakkovaroitusta, kun sen ylläpitäjä sai musiikintuottajien etujärjestöltä MPA:lta ukaasin, jossa syytettiin palvelua tekijänoikeusrikkomuksista. MPA yritti jopa omia Sergei Rahmaninovin 90 vuotta sitten säveltämän sinfonian oikeudet.

Irlannin Internet-sensuurin erikoinen tapaus
Juuri kun Saksassa ja Hollannissa on jo todettu suodatuslistat sekä tehottomksi ja haitallisiksi lapsipornon torjunnassa että perusoikeuksia rikkoviksi, Irlannissa on nyt keksitty ottaa poliisin suodatuslistat “itsesääntelyn avuksi”.

Ranskan digitaalinen neuvosto ilman netinkäyttäjiä
Hallituksen neuvonantajaksi Internet-asioissa perustetussa elimessä on tekijänoikeusjärjestöillä vahva edustus, mutta kansalaisyhteiskunnan edustus puuttuu.

Italiassa tuomioistuin esti pääsyn BitTorrent-sivustolle
Palveluntarjoajat määrättiin estämään pääsy BTJunkie-sivustolle, mutta uuden proxy-palvelun kautta pääsee niin sinne kuin viime vuonna estetylle Pirate Bayllekin.

Yksityistetty netin valvonta -sarja D: Itsesääntelyesityksen anatomia
Miten yritykset saadaan rankaisemaan asiakkaitaan ja rajoittamaan sananvapautta vedoten epämääräisiin uhkakuviin rasismista, terrorismista ja lasten hyväksikäytöstä?

PÄÄttökirjoitus: Avoimen Internetin puolustus
Keskustelutilaisuudessa verkon vapaudesta ja turvallisuudesta puhuivat EDRin, NATOn, ICANNin ja EU-komission edustajat. Ei-toivotun nettisisällön torjuntaan on kolme lähestymistapaa:
1) sietää sitä,
2) puuttua itse ei-toivottuun toimintaan ja
3) rikkoa Internet.

Toimintavinkkejä
Europeana järjestää kesäkuussa “hakkerimaratonin” Britanniassa, Espanjassa, Puolassa ja Ruotsissa.

Lukuvinkkejä
Tshekin perustuslakituomioistuimen teletallennuspäätös ja Saksan parlamentin teletallennuslausunto englanninnettuina.

Tulevia tapahtumia
Sähköisiä oikeuksia käsitteleviä konferensseja maailmalla.

* * *

Effin ja EDRin tiedotteissa esiintyvien outojen termien ja kirjainlyhenteiden selityksiä on koottu kryptoakronyymisanastoon.