Raportti EDRin vuosikokouksesta

European Digital Rightsin sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 30.-31.10. Barcelonassa, Espanjassa. Effiä edusti jälleen Timo Karjalainen.

Paikalla oli edustajia seuraavista jäsenjärjestöistä:

APTI (Romania) – Bogdan Manolea
Bits of Freedom (Hollanti) – Ot van Daalen
DRI (Irlanti) – Antoin O Lachtnain
EFF (USA)- Eddan Katz
Effi (Suomi) – Timo Karjalainen
FIfF (Saksa) – Jens Rinne
IRIS (Ranska) – Meryem Marzouki
IT-Pol (Tanska) – Niels Larsen
IuRe (Tsekki) – Filip Pospisil
NNM (Saksa) – Ralf Bendrath
ORG (UK) – Florian
Pangea (Espanja) – Leandro Navarro
VIBE!AT (Itävalta) – Andreas Krisch
Vrijscrift (Hollanti) – Walter van Holst

Lisäksi EDRin Brysselin toimiston työntekijä Joe McNamee.

Jäsenasiat

Kokouksessa hyväksyttiin EDRiin kaksi uutta jäsentä:

Liga voor Mensenrechten (Belgia, suom. Ihmisoikeusliitto)
Panoptykon-säätiö (Puola), kokousedustajana Katarzyna Szymielewicz

Lisäksi EDRi on saanut puutteellisen jäsenhakemuksen romanialaiselta tekijänoikeusalan järjestöltä, joka haluaa ryhtyä Romanian piraattipuolueeksi. Todettiin, että julkilausutun poliittisen sitoutumattomuuden takia voi olla ongelmallista jos
jäsenenä on poliittisia puolueita. Jos täydellinen jäsenhakemus joskus saadaan, on EDRin vuosikokouksen asia päättää jäseneksi hyväksymisestä.

Kuluneen vuoden toiminnasta

Under Surveillance -sarjakuvaa PDF-muodossa on ladattu EDRin nettisivuilta 35.000 kertaa englanninkielisenä ja 25.000 kertaa ranskankielisenä ensimmäisen 4kk aikana julkaisun jälkeen.

EDRi-gramilla, EDRin kahden viikon välein ilmestyvällä uutiskirjeellä, on nyt 5700 tilaajaa ja sitä lukee EDRin nettisivuilla 66.000 eri kävijää kuukaudessa. Suomesta tulevien kävijöiden määrä on lisääntynyt sen jälkeen, kun olemme alkaneet tässä blogissa mainostaa EDRi-gramin artikkeleita suomennetuilla otsikoilla.

Toiminnanjohtajan nimitys

Belgialaisen byrokratian helpottamiseksi Joe McNamee nimitettiin EDRin sääntöjen mukaiseksi toiminnanjohtajaksi. Käytännön tasolla tämä ei muuta hänen asemaansa eikä työnkuvaansa mitenkään.

Lisäksi EDRin toimistossa Brysselissä on kokouksen jälkeen aloittanut harjoittelija Joe McNameen apuna.

EDRin hallituksen valinta

Andreas Krisch (VIBE!AT, Itävalta) jatkaa hallituksen puheenjohtajana uudelle kaksivuotiskaudelle. Myös Bogdan Manolea (APTI, Romania) jatkaa hallituksessa. Kolmanneksi hallituksen jäseneksi valittiin Walter van Holst (Vrijscrift, Hollanti).

Strategiapäivä

Toisena päivänä puitiin EDRin toimintastrategiaa. Lähitulevaisuuden suuri haaste on vakiinnuttaa EDRin rahoitus sellaiselle tasolle, että Brysselin toimistoa voidaan ylläpitää ja mieluiten palkata muutama lisätyöntekijä toimistolle. Koko päivä kuluikin rahoitusstrategian puimiseen.