ACTA-sopimus uhkaa perusoikeuksia

Joukko kansalaisjärjestöjä, kuluttajansuojayhdistyksiä ja sähköisten palvelujen tarjoajia julkaisivat tänään ACTA-sopimusta koskevan avoimen kirjeen EU:n elimille. EU on juuri neuvottelemassa sopimuksesta amerikkalaisten kanssa. Järjestöt vaativat EU:ta vastustamaan sopimusluonnoksen esityksiä, jotka vaarantavat kansalaisten perusoikeuksia Euroopassa ja koko maailmassa. Alla olevan avoimen kirjeen allekirjoittajien joukossa on mm. Effi, EDRi ja amerikkalainen sisarjärjestö EFF.

EU:n sopimusneuvottelijat ottavat 17.12. mennessä kantaa luonnoksen Internet-osioon. EU:n on nyt tiukasti torjuttava salainen sopimus, joka lisäisi Internet-sensuuria ja vaikeuttaisi digitaalisen musiikin ja elokuvien käytettävyyttä yhteensopivuusongelmien vuoksi.

ACTA: Maailmanlaajuinen uhka vapauksille

Avoin kirje

Paraikaa neuvoteltavana oleva ns. väärennöstenvastainen kauppasopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) on laaja hallitustenvälinen sopimus, joka koskee monenlaisia tekijänoikeuksiin liittyviä asioita lääkkeiden saatavuudesta [1] Internet-rikollisuuden torjuntaan. Pelkäämme, että ACTA-sopimus saattaa vakavasti jarruttaa digitaalisia innovaatiota Euroopan yhteismarkkinoilla ja samalla vaarantaa perusoikeudet ja demokratian.

Itse neuvotteluprosessissakin läpinäkyvyys ja demokratian toteutuminen ovat kyseenalaisia, koska sopimusluonnos on pidetty puolitoista vuotta salassa. Joitakin ehdotusten yksityiskohtia on kuitenkin äskettäin vuotanut julkisuuteen. Vieläkin huolestuttavampaa on, että dokumentteja ei ole annettu Euroopan parlamentille nähtäviksi. Yhdysvaltalaisille yrityksille dokumentteja on annettu, mutta niitäkin on ensin vaadittu allekirjoittamaan salassapitosopimus.

Euroopan komission hiljattain teettämän analyysin [2] mukaan ACTA-sopimuksen Internet-osion keskustelunaiheet menevät kauas nykyisten EU-lakien ulkopuolelle. Komission analyysi vahvistaa, että ACTA-sopimuksen nykyinen luonnos rajoittaisi huomattavasti Euroopan kansalaisten perusoikeuksia ja vapauksia, erityisesti sananvapautta ja viestinnän yksityisyydensuojaa. Luonnoksessa nimittäin ajetaan mm. sisällönsuodatuskäytäntöjä sälyttämällä rikosoikeudellista vastuuta viestien teknisille välittäjille kuten Internet-palveluntarjoajille. Siinä esitetään myös amerikkalaista ns. kolmen lyönnin politiikkaa (jossa kolmannesta pienestä rikkomuksesta tulee ankara rangaistus). Sopimusluonnos myös radikaalisti heikentäisi laitteiden ja ohjelmien yhteensopivuutta, joka olisi tärkeää sekä kuluttajansuojan että vapaan kilpailun kannalta.

Näin ollen kehotamme Europarlamenttia vaatimaan EU:n neuvottelijoita tekemään neuvotteluprosessin avoimemmaksi ja julkaisemaan sopimusluonnoksen, sekä olemaan hyväksymättä perusoikeuksia loukkaavia ehdotuksia. Lisäksi kehotamme Europarlamenttia ilmoittamaan EU-komissiolle ja EU-neuvostolle, että parlamentti joutuu hylkäämään koko sopimustekstin, ellei näitä periaatteita noudateta.

[1] http://www.oxfam.org/en/pressroom/pressrelease/2009-07-15/criminalize-generic-medicines-hurt-poor-countries

[2] http://sharemydoc.org/files/philip/ec_analysis_of_acta_internet_chapter.pdf