Effi oli oikeassa: käyttöestoja ei tarvita

Henri Sivonen 8.1.2009

Effi kiittää Applea ja suuria levy-yhtiötä musiikin teknisistä käyttöestoista luopumisesta. Apple ilmoitti tiistaina, että 80% iTunes Storen musiikista tulee käyttöestottomaksi heti ja loput huhtikuuhun mennessä. Keskiviikkona iTunes Storen Suomen versiossa oli myynnissä teknisesti käyttöestämätöntä musiikkia kaikilta neljältä suurelta levy-yhtiöltä. Nyt tehty päätös osoittaa jälleen oikeaksi Effin kannan siitä, että kopiosuojaukset eivät ole välttämättömiä verkon sisältöbisneksessä.

iTunes on Yhdysvalloissa myyntivolyymiltään suurin musiikin myyntikanava, mukaan lukien perinteiset kaupat. Nyt tämä iso tekijä myy musiikkia Suomessa, myös suomalaista, ilman teknisiä käyttöestoja. Kotimaisten kauppojen kilpailukyvyn säilyttämisen vuoksi onkin erittäin tärkeää, että nekin saavat luopua teknisistä käyttöestoista samoin ehdoin kuin isot toimijat. Effi muistutti huhtikuussa 2007 kotimaisia kauppiaita asiakkaiden siirtymisestä ulkomaisiin kauppoihin, kun ulkomailla on luovuttu käyttöestoista mutta Suomessa ei.

Yhdysvalloissa Amazon on myynyt musiikkia ilman käyttöestoja jo vuoden. Ei ole mahdollista, että musiikki tarvitsisi enemmän käyttöestoja Applen kuin Amazonin myymänä. Tapahtunut on todiste siitä, etteivät levy-yhtiöt enää viimeisen vuoden aikana pitäneet käyttöestoja välttämättöminä mutta käyttivät käyttöestoja painostaakseen Applea muuttamaan hinnoitteluaan. Vastineeksi käyttöestoista luopumisesta Apple sallii huhtikuusta lähtien levy-yhtiöiden hinnoitella kappaleita eri hintaluokkiin.

Tämä yhdessä sen kanssa, että Apple itse vaatii teknisiä estoja iPhone-sovelluksille edelleen, vaikkeivät sovelluskehittäjät estoja haluaisi, osoittaa, ettei teknisten käyttöestojen käytönnön tarkoitus ole enää suojata tekijänoikeudenhaltijan mahdollisuuksia rahallistaa teoskappaleiden levitystä perinteistä vastaavalla tasolla, vaan käyttöestoista on tullut kyyninen instrumentti kilpailun rajoittamiseen asettamalla eri myyntikanavat ja eri soittimet eriarvoisiin asemiin.

Myös äänikirjoissa, TV-ohjelmissa ja elokuvissa on edelleen käyttöesto iTunes Storessa. Samalla Apple on siirtymässä uuteen näyttöliitäntään, joka mahdollistaa keinotekoisen epäyhteensopivuuden toisenmerkkisten näyttöjen kanssa.

Ne asiakkaat, jotka ovat jo ostaneet käyttöestettyä musiikkia iTunes Storesta, ovat paremmassa asemmassa kuin Microsoftin ja Yahoo!:n suljetuista kaupoista musiikkia ostaneet. Jo ostettu musiikki ei päivity estottomaksi täysin automaattisesti, mutta iTunes tarjoaa automaattisesti jo ostettuja kappaleita uudelleenostettavaksi kolmanneshintaan.

Linkkejä

Apple Shows Us DRM’s True Colors (EFF 7.1.2009)

Musiikkia ostamassa suomalaisista verkkokaupoista (Effi 14.4.2005)

Avoin kirje kulttuuriministeri Wallinille (Effin blogi/Ville Oksanen 15.8.2008)

DRM still sucks: Yahoo Music going dark, taking keys with it (Ars Technica 24.7.2008)

DRM sucks redux: Microsoft to nuke MSN Music DRM keys (Ars Technica 22.4.2008)