OPM: EFFI sittenkin oikeassa

Lyhyt bloggaus, haastattelu radioon taas klo 14:00.

Päivän ykkösuutinen (toistaiseksi) EFFIn näkökulmasta on ilman muuta opetusministeriön virkamiesten ilmoitus, että he eivät tunne itse valmistelemaan lakia. IT-viikko:

Opetusministeriön tekijänoikeustyöryhmän johtaja Jukka Liedes myöntää ministeriön tiedottaneen virheellisesti viime viikolla kopiosuojauksen kierron rangaistavuudesta.

Tässä ei ole kyse mistään “mutkien oikomisesta”. Tässä on kyse siitä, että tekijänoikeuslaista on tullut hirviö, jota edes sen kirjoittajat eivät kykene enää ymmärtämään. Perustuslakivaliokunta toi tätä jo voimakkaasti esille omassa mietinnössään korostaen lain epäselvyyden huomioimista mahdollisissa tuomioistuinkäsittelyissä. Tämä ei voi kuitenkaan riittää ja ainoa ratkaisu on, että eduskunta antaa opetusministeriölle ponnen, jossa velvoitetaan käynnistämään välittömästi uusi, oikeasti laajapohjainen prosessi lainsäädännön uudistamiseksi sellaiseen kuntoon, että kansalaiset voivat sen ymmärtää ja hyväksyä.

Toinen huolestuttava ilmiö on, että viimeisen parin päivän aikana on käynyt ilmi, että OPM toistaa lainkaan kyseenalaistamatta Gramexista/ÄKT:ltä saamansa propagandan. Esimerkiksi kopiosuojauskysymyksissä olisi parempiakin asiantuntijoita, jotka olisivat puolueettomia.

Lisää vuodatusta hetken kuluttua 😉