Fat lady: La La Laki avataan valiokunnassaaa!

Eli kuten Helsingin Sanomat raportoi (kts. esim. ITviikko), suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén(kok) on päättänyt esittää lain avaamista myös muilta osin kuin pelkästään jumalanpalvelusmusiikin suhteen. Syynä päätökseen on ennennäkemätön kansalaispalaute, joka on tehnyt kiitettävän selväksi varsinkin ongelmat liittyen lain pykäliin kopioinnista.

Suuret kiitokset kaikille osallistuneille aktiivisuudesta – teimme oikeasti historiaa!

Taistelu ei valitettavasti ole kuitenkaan ole vielä ohi, ja lisää aktiivisuutta tarvitaan mm. lain muiden ongelmakohtien tuomiseen esille (esim. ETA-raukeaminen). Vastapuoli on lisäksi käynnistänyt ankaran puolustustaistelun, mm. Lauri Kaira (Lyhty ry / Gramex) on jo lobbaamassa aktiivisesti avaamista vastaan:

“..Tekninen suojaus on digitaaliajan lukko. Lukoilla ei ole merkitystä, jos
laki sallii niiden rikkomisen. Esimerkiksi musiikin, elokuvien,
tietokonepelien ja e-kirjojen verkkokauppa olisi mahdotonta, ellei
digitaalista aineistoa voisi lukita niin, että sen saa vain maksamalla…”

Kuten em. lainauksesta käy ilmi, Kairan näkemykset ovat suoraan RIAA/MPAA:n käsikirjasta, jossa tyrmätään täysin vaihtoehtoiset liiketoimintamallit. Ilmeisesti esimerkiksi näitä verkkokauppoja, jotka myyvät lukitsemattomia MP3-tiedostoja, ei ole olemassa:

http://www.magnatune.com/

http://www.anjunabeats.com/

http://www.mp3tunes.com/

http://www.soundclick.com/

http://www.vitaminic.com/

http://www.bleep.com/

Kairalla on myös muita mielenkiintoisia “faktoja” tarjolla kansanedustajille, kuten:

*Onko totta, että uudet tekniset suojaukset eivät estä vaan rajoittavat
kopiointia?*

Kyllä. Vain ns. ensimmäisen polven kopiosuojaukset estävät sen
kokonaan. Siksi esimerkiksi Suomen Sony-BMG ei nyt käytä niitä, vaan
odottaa toisen sukupolven suojausten markkinoille tuloa ensi vuonna.
Nämä uudet suojaukset sallivat muutaman kopion ottamisen.

Tässä viitataan ilmeisesti SunnComin uusimpaan tuoteeseen MediaMax:iin. J. Alex Halderman on jo ehtinyt analysoimaan kyseisen järjestelmän ja tuomio on tyly: ..”I find that the protections may have no effect on a large fraction of deployed PCs, and that most users who would be affected can bypass the system entirely by holding the shift key every time they insert the CD. I explain that MediaMax interferes with audio copying by installing a device driver the first time software from the CD is executed, but I show that this provides only minimal protection because the driver can easily be disabled.” Toisin sanoen, jos koneessa ei ole CD-levyllä olevien ohjelmien automattinen käynnistys päällä (keskeistä tietoturvallisuuden takia), suojaus on täysin tehoton ja käyttäjä ei edes huomaa sitä.

Sen sijaan Kaira sivuuttaa kokonaan monissa verkkokaupoissa käytettävät kopiosuojaukset, jotka ovat aidosti tehokkaita. Esimerkiksi pääosassa suomalaisia verkkokauppoja (poislukien iTunes Music Store) myynnissä olevaa musiikkia ei ole mahdollista siirtää esim. iPod-tuoteperheen MP3-soittimiin purkamatta suojausta erillisellä ohjelmalla.

Lisää yksityiskohtia myöhemmin.