Effin Isoveli-palkinnot Mikko Paaterolle, poliisihallitukselle ja Microsoftille

[In English]

Helsinki 31.1.2015
JULKAISUVAPAA HETI
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland – Effi ry

Effi jakoi lauantaina 31.1. vuoden 2015 Isoveli-palkinnot. Palkinnot pohjautuvat englantilaisen Privacy Internationalin luomaan Big Brother Awards -konseptiin. Kansainvälinen perinne aloitettiin vuonna 1998 Lontoossa ja palkintoja on jaettu noin tusinassa maassa vuosittain. Palkinnoilla tuodaan ilmi yksityisyydensuojaan kohdistuvia loukkauksia. Tämän vuoden palkinnoista päätti Effin hallitus.

Tänä vuonna uudet Isoveli-palkinnot ja Winston Smith -palkintotaulun suunnitteli ja toteutti Anu Raatikainen.

Yrityssarjan palkinnon sai Microsoft tehokkaasta yhteistyöstä NSA:n ja muiden viranomaisten kanssa viattomienkin ihmisten sähköpostien ja Skype-puheluiden seurannassa. Palkinnotta jäivät Lehtipiste, jonka yritys sensuroida Charlie Hebdo suomalaisilta jäi lopultakin vain yritykseksi, sekä Sports Tracking Technologies, joka on jättänyt tehokkaasti käyttämättä teknologiansa suomat mahdollisuudet yksityisyyden suojan loukkaamiseen.

Yhteisösarjan voitti Poliisihallitus kerättyään rekistereihinsä, etenkin EPRI-rekisteriin, syyttömienkin ihmisten tietoja piittaamatta suotta lakisääteisistä tai muistakaan rajoituksista. Hyväksi kakkoseksi nousi puolustusministeriön tiedonhankintalakityöryhmä vaatimalla puolustusvoimille ja Supolle oikeutta kaikenkattavaan verkkoseurantaan, ja hyvän suorituksen teki myös Vankeinhoitolaitos (uuskielellä Rangaistusseuraamuslaitos) vartijoidensa vankien vakoiluharrastustoiminnan tukemisella.

Yksilösarjan voittajaksi kohosi ylivoimaisesti poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitkäjänteisellä työllään Suomen muuttamiseksi poliisivaltioksi. Paateron linja on harvinaisen selkeä: poliisit ovat hyviä, muut enemmän tai vähemmän pahoja, joten poliisilla pitää olla pääsy kaikkien ihmisten kaikkeen tietoon, eikä toisaalta poliisia pidä turhaan häiritä väärinkäytösepäilyillä tms. Palkinnotta tällä kertaa jäivät EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen johtaja Ilkka Salmi huolimatta sinänsä nerokkaasta vedosta väittää koko Isoveli-ajattelua virheelliseksi, sekä puolustusministeri Carl Haglund, jonka yritys ajaa verkkovalvontaoikeuksia puolustusvoimille nähtiin lopultakin aika ponnettomaksi.

“Palkittujen osin hieman heikosta tasosta huolimatta voimme todeta, että Suomen kehitys kohti isoveliyhteiskuntaa selvästi jatkuu. Ehkä jonain vuonna Effinkin täytyy vain todeta rakastavansa Isoveljeä”, toteaa Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Positiivisen Winston Smith -palkinnon sai kansanedustaja Oras Tynkkynen pitkäjänteisestä ja johdonmukaisesta työstään internet-käyttäjien oikeuksien puolesta. Tynkkynen kommentoi palkintoa tuoreeltaan näin:

“Olen otettu ja yllättynyt tunnustuksesta. Työssäni olen pyrkinyt puolustamaan yksityisyydensuojaa ja muita tietoyhteiskunnan perusoikeuksia. Panokseni on kuitenkin vaatimaton verrattuna vaikka edesmenneeseen Ville Oksaseen tai Jyrki Kasviin.” Tynkkynen jatkaa: “Huoli turvallisuudesta on saanut monet vaatimaan rajoituksia kansalaisten perusoikeuksiin. Pää kannattaa nyt pitää kylmänä: vapaan yhteiskunnan perustuksia ei saa murentaa hätäisesti ja köykäisin perustein. Päättäjien pitää torjua urkintalaki ja rakentaa Suomesta digitaalisten oikeuksien turvasatama.”

Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen muistuttaa: “Tänä keväänä meillä on jälleen tilaisuus valita valtion peräsimeen ihmisiä, jotka kääntäisivät Suomi-laivan suuntaa poispäin isoveliyhteiskunnasta. Kannustamme kaikkia kansalaisia tenttaamaan kansanedustajaehdokkaita valvontateemoista.”

Kuvia vuoden 2015 palkinnoista:
* Anu Raatikainen ja Isovelipalkinto
* Winston Smith -taulu

Lisätietoja:

Timo Karjalainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
timo.karjalainen@effi.org
050 590 3763

Tapani Tarvainen
varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland – Effi ry
tapani.tarvainen@effi.org
040 729 3479

Aiemmat Isoveli-palkinnot:
[1] Isoveli-palkinnot 2013
[2] Isoveli-palkinnot 2011
[3] Isoveli-palkinnot 2010
[4] Isoveli-palkinnot 2008
[5] Isoveli-palkinnot 2007
[6] Isoveli-videot 2007
[7] Isoveli-kuvia 2007
[8] Isoveli-palkinnot 2005
[9] Isoveli-seminaarin kuvia 2005
[10] Isoveli-palkinnot 2003
[11] Isoveli-palkinnot 2002

Electronic Frontier Finland – Effi ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta www.effi.org.