EuroDIG, European Dialogue on Internet Governance, oli tänä vuonna Strasbourgissa, Ranskassa. Tuttuun tapaan aiheet liittyivät osin hyvinkin väljästi Internetin hallintaan, mutta silti tai juuri siksi joukossa on paljon Effille tärkeitä aiheita, joista olen alle poiminut mielestäni kiinnostavimpia.
Pakolliset ikätarkastukset nettiin, jollaisia lainsäätäjät suunnittelevat monessakin paikassa, ovat sananvapauden ja etenkin yksityisyyden suojan kannalta huolestuttavia. Aiheesta oli kaksikin sessiota Strasbourgissa. Ilmeinen riski tässä on, että ikätarkastus johtaa samalla käyttäjän tunnistamiseen. Tämä ongelma tuli esille monessa esityksessä, aika yksimielisesti todettiin että käyttäjien henkilöyttä ei pitäisi ikätarkastuksen vuoksi paljastaa eikä ikätarkastusta muutenkaan tehdä tarpeettomasti. Teknisiä ratkaisuja iän tarkistamiseen ilman että käyttäjän henkilöllisyys paljastuu on, mutta niissäkin on vaaransa, identiteetti kun helposti vuotaa. Ikätarkastuksesta voi myös helposti muodostua saavutettavuusongelma. Ehkä ongelmattomin keino on koneluettavat ikärajat nettisivuille ja selaimiin mahdollisuus suodattaa niiden perusteella, mutta se toimii hyvin vain pienten lasten ja teknisesti osaavien vanhempien kanssa. Luotettujen kolmansien osapuolien käyttö ikätarkastukseen on yleisempi mutta vaikea toteuttaa hyvin. Lisätietoa aiheesta, linkkejä ym löytyy täältä.
Kvanttitietokoneet uhkaavat murtaa tällä hetkellä käytössä olevat salausalgoritmit. Tällä hetkellä ne eivät vielä ole riittävän tehokkaita, mutta tilanne saattaa muuttua hyvinkin pian – ja se vaikuttaa asioihin jo nyt. Vaikka jokin salausalgoritmi olisikin nyt tehokas, sillä salattua tietoa voidaan kerätä varastoon odottamaan ja purkaa myöhemmin. Tätä tekevät ainakin isot valtiolliset tiedustelujärjestöt. Toiseksi, tällä hetkellä hankittavat laitteet voivat hyvinkin olla käytössä niin pitkään, että niiden salausalgoritmit muuttuvat hyödyttömiksi kvanttitietokoneiden kehityksen myötä. Tämä olisi syytä ottaa huomioon valtion ja muiden julkishallinnon toimijoiden hankinnoissa jo nyt ja alkaa hankkia vain laitteita, jotka voi ainakin päivittää kvanttitietokoneita kestäviksi. Joillekin saattaa myös tulla yllätyksenä, että kvanttikryptografia rikkoo myös lohkoketjut. Bitconien rahastukselle saattaa tulla kiire. Lisää aiheesta täällä.
Neuroteknologia saattaa kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, mutta se on jo todellisuutta ja on kovaa vauhtia yleistymässä. Aivojen ja tietokoneiden välille tehdään suoria kytkentöjä, joilla aivotoimintaa voidaan valvoa, analysoida ja muuttaakin. Tälle on toki paljon hyötykäyttöä erityisesti erilaisten vammojen hoidossa, mutta tuskin se siihen jää, ja joka tapauksessa on tärkeää valvoa miten syntyvää dataa käsitellään. Kuinka GDPR siihen soveltuu, tarvittaisiinko “mentaalidatalle” vielä erityissuojaa jne. Tätä pohtineen session sivu löytyy täältä.
Tekoäly oli tietysti taas esillä. Sen suhde sananvapauteen on mielenkiintoisella tavalla monitahoinen. Tekoälyn avulla on helpompaa tuottaa hyvää sisältöä, mutta toisaalta myös helpompaa manipuloida ihmisiä, ja se aiheuttaa hämmentävän määrän ongelmia tekijänoikeuslainsäädännön kanssa. Session kuvaus, josta löytyy iso joukko kiinnostavia linkkejä, on täällä.
Mainittakoon vielä autonomiset aseet, niihin liittyy paljon erilaisia sekä teknisiä että eettisiä ongelmia. Session sivu linkkeineen täällä.
Ensi vuoden EuroDIGin tapahtumapaikasta ei ole vielä tietoa, itse asiassa ei edes varmuutta toteutuuko se lainkaan. Myös itse IGF on katkolla, tänä vuonna Norjassa mutta jatko odottaa YK:n päätöstä.