Rahankeräyslaki on vihdoin päivitettävä

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti
1.9.2012

Rahankeräyslaki on vihdoin päivitettävä

Electronic Frontier Finland ry (Effi) vaatii, että rahankeräyslaki on kiireellisesti päivittävä tälle vuosituhannelle. Viimeisimpänä esimerkkinä lain valvonnasta vastaavan poliisihallituksen hampaisiin ovat joutuneet joukkorahoitushankkeet, joilla pyritään tukemaan esimerkiksi avointa sisällöntuotantoa. Eduskunta edellytti aikaisemmin, että tällaiset hankkeet (esimerkiksi Wikipedia) tulisi voida rahoittaa ilman oikeudellisia ongelmia. Viesti ei ole mennyt perille poliisihallitukseen.

Effi on vuosien varrella kommentoinut rahankeräyslainsäädäntöä usein ja ollut myös itse oikeudessa laittomasta rahankeräyksestä. Järjestöä ei epäilty rahojen väärinkäytöstä, vaan kyse oli siitä, saako yhdistys mainita verkossa, että se ottaa sääntöjensä mukaan vastaan lahjoituksia. Järjestö voitti asiaa koskevan oikeudenkäynnin, ja valtiolle määrättiin maksettavaksi huomattavat oikeudenkäyntikulut.

Nyt samaa keskustelua käydään joukkorahoituspalveluista. Internetin joukkorahoituspalveluissa on viime vuosina ollut muutamia suomalaisia hankkeita. Esimerkiksi Iron Sky, viime vuosien menestynein suomalainen elokuva, rahoitti tuotantonsa osittain joukkorahoituspalveluilla.

Poliisihallitus tutkii parhaillaan Fröken Senja -joukkorahoitushanketta, koska sille ei ole haettu rahankeräyslupaa. Jälleen kerran mitään epäilyjä rahojen väärinkäytöstä ei liity tapaukseen.

Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa tullaan toimeen ilman rahankeräyslupia. Ovatko suomalaiset paljon rikollisempia kuin naapurimaiden kansalaiset, vai onko lupamenettely tsaarinaikaisen byrokratian sinnikäs jäänne? Valtakunnalliset luvat siirtyivät aikoinaan sisäministeriöltä poliisille ja koska poliisin tehtävänä on tutkia rikoksia, on tapahtunut vasarankäyttäjän ilmiö, jossa kaikki näyttää nauloilta.

Lupamenettelyn ajatuksena lienee ollut huijausten kiinnijääminen. Nykyjärjestelmää kuitenkin käytetään lähinnä legitiimien, erittäin hyödyllisten hankkeiden kiusaamiseen. “Suunnattomat määrät vapaaehtoisprojekteja jäisivät kokonaan tekemättä, jos näitä ei saisi kukaan vapaasti tukea. Byrokratia ei saa estää talkootoimintaa ja kulttuuriteosten tekemistä”, vaatii varapuheenjohtaja Leena Romppainen.

Effi muistuttaa, että tällä hetkellä rahankeräysluvat eivät auta kansalaisia arvioimaan keräysten järkevyyttä, koska ne eivät ole saatavilla julkisesti. Järjettömän nykyjärjestelmän tilalle tarvittaisiin menettely, jossa rahankeräyksen järjestäjä rekisteröi keräyksen julkiseen rekisteriin, josta kävisivät ilmi rahan käyttötarkoitukset, arvioidut keräyskustannukset ym. keräyksen järkevyyden arvioimisen kannalta keskeiset tiedot. Poliisi voisi sitten valvoa jälkeenpäin annettujen tietojen todenperäisyyttä. Isommissa keräyksissä voitaisiin myös edellyttää ulkopuolisen tilintarkastuksen toteuttamista keräyksen jälkeen.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen lataa loppuun: “Poliisilla on jatkuva resurssipula kentällä, mutta poliisihallituksella näyttää olevan samaan aikaan runsaasti resursseja tällaiseen puhtaan kurinpidolliseen häirintään. Vetoammekin ministeri Räsäseen, että tämä nopeuttaisi suunniteltua rahankeräyslain uudistamista – tämä voisi olla jo esimerkiksi osa ns. Pora 3-säästöohjelmaa.”

Lisätietoja antavat:

Leena Romppainen
Effin varapuheenjohtaja
puh. 040 590 3031
sähköposti leena.romppainen@effi.org

Ville Oksanen
Varapuheenjohtaja
040 536 8583

Lisätietoja verkossa:

Effi ja rahankeräyslaki
19.5.2011 Rahankeräyslaki päivitettävä

Suomalaisia joukkorahoitushankkeita:

Iron Sky ja joukkorahoituspalvelut

Fröken Senja opettaa ruotsia

Suomalainen lastenroolipeli Myrskyn Sankarit

Kaleva: Poliisia kiinnostaa joukkorahoituksella tehty kirja

Senja opettaa -tiedote

Onko joukkorahoitus lainvastaista? Professorit vastaavat

Pora III

Hovioikeuden tuomio Effin rahankeräysjutussa

Effi voitti käräjäoikeudessa