YK:n tietoyhteiskuntahuippukokous (WSIS) Tunisiassa on virallisesti alkanut Tunisian ihmisoikeusongelmien varjostamana.
Virallisista päätösasiakirjoista saavutettiin sovinto valmistelukokouksen jatkoajalla myöhään viime yönä, tulos jäi melko laihaksi vaikka huonomminkin olisi voinut käydä. Internetin hallinnon uudistamisesta ei kovin paljoa konkreettista saatu aikaan mutta se lienee kuitenkin asia, josta tämä kokous jää historiaan: konkreettisinta on uuden foorumin perustaminen tarkoitusta varten, ensimmäisen kokouksen pitäisi olla Kreikassa 2006. Ns. “poliittisessa johdannossa” tapeltiin eniten sananvapautta koskevista sanamuodoista, myös melko laihoin tuloksin.
Sananvapaus ja ihmisoikeudet ovatkin toinen asia josta tämä kokous muistettaneen. Kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan monin tavoin varsin kovakouraisestikin, toimittajia on pahoinpidelty ja kameroita takavarikoitu, www:tä sensuroidaan jne. Sivutapahtumaksi suunniteltu “Citizens’ Summit” ei saanut tiloja mistään, etukäteen maksettu hotelli ilmoitti “yllättävästä remontista”, poliisi esti väkivalloin valmistelukokouksen Goethe-instituutissa – Saksan suurlähettilästäkään ei päästetty sisään.
Virallisella kokouspaikalla turvatoimet ovat tiukempia kuin israelilaisilla lentokentillä eikä mitään varsinaisia häiriöitä ole näkynyt, täällä asia on näkynyt lähinnä siitä että useita kansalaisyhteiskunnan sivutapahtumia on peruutettu, ja kaikkiin edes potentiaalisesti Tunisiaa kritisoiviin tapahtumiin ilmestyy joukko tunisialaisia “kansalaisaktiiveja”, jotka suuriäänisesti vakuuttavat että täällä on kaikki hyvin…