Tämä on ensimmäinen kappale EFFIn blogiin. Tulemme jatkossa käsittelemään tällä palstalla laajasti kaikkia EFFIn toimintaan kuuluvia asioita. Samoin koitamme tarjota ajantasaista tietoa eri tapahtumista, joihin olemme osallistumassa, mistä tämä kappale toiminee pienenä esimerkkinä. Tekstit kirjoitetaan usein “lennossa”, joten niiden kieliasu ei tule olemaan aina viimeisen päällä viimeistelty.
**
Computer, Freedom, Privacy 2005 on nyt virallisesti käynnissä. Ensimmäinen paneeli käsitteli surveillelance / sousveillance jakoa ts. voidaanko valvontayhteiskuntaa torjua antamalla kansalaisille mahdollisuus tallentaa mitä heidän ympärillään tapahtuu 356/24. Alkuun idioottimaiselta tuntuva idea ei ole välttämättä ihan niin huono pidettyjen esitysten pohjalta.
Esimerkiksi tuoreet tiedot New Yorkista (linkki) osoittavat kuinka viranomaiset ovat USA:ssa valmiit vääristämään todistusaineistoa heidän omaksi edukseen ja suoranaisesti valehtelemaan oikeudessa. Kyseisessä tapauksissa kansalaisten kuvaamat videonauhat ovat muodostaneet todistusaineiston, jonka avulla monet täysin perusteettomasti pidätetyt henkilöt saatiin kuitenkin vapautetuksi.
Toisaalta pieni pessimisti sisälläni pelkää, että jossain vaiheessa tilanne käännettäisiin taas toisinpäin ja edellytettäisiin, että kansalaiset todellakin tallentaisivat kaiken mitä he tekevät mahdolliseksi todistusaineistoksi. Miksipä ei, eihän sinulla ole mitään salattavaa?
**
Pidin eilen oman esitykseni konferenssia edeltäneessä paneelissa, jossa käsiteltiin tekijänoikeusjärjestelmän nykytilaa eri puolella maailmaa. Esitykseni (linkki) meni OK. Muiden esitykset olivat kyllä reilusti mielenkiintoisempia – katetuksi tuli niin Etelä-Amerikan FTA-sopimukset, Afrikan monumentaaliset ongelmat, joissa tekijänoikeus on vain rikka rokassa, Aasian kehitysnäkymät kuten myös tuoreet tapahtumat WIPO:ssa. Sääli vain, että yleisöä oli todella vähän.
**
Niin, tulemme ottamaan ASAP kantaa ÄKT:n toimiin..