Big Brother 2003 Hotelli Tornissa

EFFI jakoi vuotuiset Big Brother palkinnot tänä vuonna valvontakomission jalanjäljillä Hotelli Tornissa. Tilaisuus keräsi toiseksi ylimmän kerroksen kabinetin täyteen EFFI:n jäseniä (noin 40) ja olipa joukkoon eksynyt muutama toimittajakin. Aiemmin päivällä Nelonen oli nauhoittanut kahdeksan uutisiin lyhyen insertin, jossa EFFI:n varapuheenjohtaja Ville Oksanen esitteli palkintojen saajat. ( Lehdistötiedote: EFFI jakoi Big Brother palkinnot)

EFFI:n puheenjohtaja Mikko Välimäki avasi illan tilaisuudeen ja kertoi lyhyesti ohjelman. Kolme palkintoraadin jäsentä oli lupautunut pitämään aluksi alustuksen aiheesta. Puhujat ja heidän aineistonsa:


Vasemmalta: raadin puheenjohtaja Jyrki J.J. Kasvi, Jukka Korpela ja Johan "Julf" Helsingius.

Alustusten jälkeen puhujille esitettiin kiperiä kysymyksiä heidän puheenaiheistaan ja niiden vierestä. Sitten päästiin syömään! Tornin järjestelyt olivat huippuluokkaa ja ruoka sekä viini erinomaista... Nopea kyselytutkimus paikalle tulleiden jäsenten keskuudessa osoitti kiistatta, että yhdistyksen varoja oli sijoitettu oikein.

Kahdeksan aikoihin pöydät oli putsattu ja varsinainen palkintojenjako saatiin käytiin kuten alun perin oli suunniteltu. Tässä vaiheessa puheenjohtajan rooli vaihtui Jussi Hallille ja kierrokset alkoivat nousta.

Ensin jaettiin positiivinen palkinto. Ehdokkaita oli muutama: Liikenne- ja viestintäministeriö avoimesta tiedotuspolitiikasta ja hyvästä yhteistyöstä EFFI:n kanssa; Finnair siitä hyvästä etteivät vielä muiden eurooppalasten lentoyhtiöiden tavoin luovuta matkustajatietoja Yhdysvaltoihin; ja lopuksi internetoperaattorit, jotka ovat aktiivisesti toimineet eri lainsäädäntöhankkeissa Internetin liiallista valvontaa vastaan. Raati oli päättänyt myöntää palkinnon operaattoreille ja sen noudettiin Star Warsin teemamusiikin tahdittamana. Aplodit olivat mahtavat.

Seuraavaksi oli vuorossa yhteisösarja. Tähänkin sarjaan saatiin joukko hyviä kandidaatteja. Loppusuoralle pääsivät pääkaupunkiseudun joukkoliikennelaitos YTV matkakorttisekoiluineen ja Yhdysvallat, joka on viime aikoina käyttäytynyt yhä häikeämmin maailmanpoliisina. Raadin tuomio oli selvä: YTV voitti. Kysyttäessä mitä mieltä palkinnon saaja oli asiasta, YTV:n asiakaspalvelu epäili raadin erehtyneen. Palkinto nostettiin ilmaan Imperiumin marssin soidessa taustalla. Aplodit kaikuivat jälleen pitkään.


Jussi Halli esittelee yhteisösarjan ehdokkaat. Raadissa vasemmalta Vuokka Lantz ja Tere Vadén. Pöydän päässä Mikko Välimäki.

Sitten seurasi yllätys. Yksilösarja tuli vuoroon ja valkokankaalle heijastui sana "cancelled". Yksilöpalkintoa ei tänä vuonna myönnetty selkeiden voittajakandidaattien puuttuessa. Halli pumppasi kuitenkin tietoa ulos: ketä raati oli harkinnut? Puheenjohtaja Kasvi vastasi arvoituksellisesti, että eräitä yrityssarjan voittajan palveluksessa olleiden henkilöiden nimiä oli ehdotettu.

Josta siirryttiinkin sujuvasti yrityssarjaan ja illan kohokohtaan. Ehdolle olivat päässeet Satamedia Oy ihmisten verotustietojen laajamittaisesta keräämisestä ja Sonera Oyj kansainvälisen luokan teleliikennetieto-törttöilystään, josta tiedotusvälineet raportoivat koko viime syksyn. Puheenjohtaja Kasvi kohotti palkinnon ilmaan. Imperiumin marssi alkoi jälleen soida. Mutta kuka palkinnon noutaa?


Stromtrooperin vastaisku. Yrityssarjan palkinto on haettu.

Oikea vastaus on Sonera!


Onko Kaj-Erik? Kyllä, palkinto on hallussani. Ei, tätä puhelua ei tietääkseni kuunnella.

Palkintojenjaon päätyttyä kuittasimme laskun ja joukkue alkoi hajaantua. Rohkeimmat jaksoivat vielä turista tovin yläkerran terassilla.


Terassilla sääkin oli suosiollinen. Keskellä Ville Oksanen, joka vastasi pitkälti tapahtuman järjestelyistä.

Teksti: Mikko Välimäki
Kuvat: Ville Oksanen ja Herkko Hietanen