BitTorrent-tiedostot


Mikä BitTorrent?

BitTorrent on vertaisverkkotekniikka, jonka avulla tiedoston jakamisesta aiheutuvan kuorman voi yhden keskuspalvelimen sijasta jakaa tiedoston lataajien kesken. Toisin sanoen, sen sijaan että tällä sivulla olevia tiedostoja jaettaisiin pelkästään EFFIn palvelimelta, kaikki lataajat voivat samalla jakaa tiedostoa muille lataajille. Näin suurten tiedostojen jakaminen on nopeampaa ja EFFIn tietoliikennekaistaa ei kulu kovin paljon, kun suurin osa liikenteestä tapahtuu tiedoston lataajien välillä.

Tiedostojen lataaminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Asenna jokin Bittorrent-latausohjelma, esim. μTorrent, Vuze tai perus-Bittorrent.
 2. Klikkaa jotain yllä olevista .torrent-linkistä. Jos asentamasi latausohjelma ei käynnisty itsestään, valitse se käsin ruudulle avautuvasta listasta.
 3. Kun tiedosto on latautunut kokonaan, jätä ohjelma auki niin pitkäksi aikaa kuin voit, että muut ehtivät ladata sinulta. Herrasmiessääntönä on odottaa, että share ratio on vähintään 1.000 ennen ohjelman sulkemista. (Torrentin vanhetessa jakajien määrä tosin jossain vaiheessa ylittää lataajien määrän eikä kaikkien siten ole lopulta edes mahdollista saavuttaa tätä rajaa.)
 4. Jos lataus keskeytyy (esim. joudut käynnistämään koneen uudestaan), käynnistä lataus vain uudestaan; ohjelma osaa jatkaa siitä mihin se viimeksi jäi.

Termistöä

 • .torrent-tiedosto: lyhyt tiedosto, joka sisältää ylimalkaisen kuvauksen ladattavasta suuremmasta tiedostosta ja tracker-palvelimen osoitteen.
 • swarm: jonkin tiedoston lataajien muodostama ryhmä.
 • tracker: palvelin, joka pitää kirjaa kaikista tiedoston lataajista (swarm:sta) ja "esittelee" lataajat toisilleen, jotta nämä tietävät mihin mudostaa yhteyksiä. Tracker ei siis lähetä tiedoston paloja lataajille (itse asiassa sillä ei edes ole koko jaossa olevaa tiedostoa, vaan ainoastaan .torrent). Kun .torrent-tiedosto avataan jollain latausohjelmalla, ohjelma ottaa yhteyttä tracker:iin ja pyytää tältä listaa muiden käyttäjien osoitteista.
 • seed: swarm:ssa yhä mukana oleva käyttäjä, joka on saanut jo koko tiedoston. Tällainen käyttäjä ei siis enää lataa tiedostoa, vaan ainoastaan jakelee sitä muille. Jokaisessa swarm:ssa täytyy olla vähintään yksi seed, tai muuten lataajat eivät saa tiedostoa kokonaan.
 • peer: toinen lataaja.
 • share ratio: suhdeluku, joka kertoo kuinka paljon käyttäjä on jakanut tiedostoa suhteessa latausmäärään (jaetut-tavut per ladatut-tavut).
 • hash: tarkistussumma, numeroista ja kirjaimista koostuva merkkijono, jonka avulla latausohjelma voi varmistua, että muilta käyttäjiltä saadut palat ovat virheettömiä ja peräisin oikeasta tiedostosta. Tarkistussumma on tallennettu .torrent-tiedostoon ja sen väärentäminen on käytännössä mahdotonta.