Alla oleva kirjoitus on julkaistu suomennettuna EFFIn sivuilla luvalla.

Shapiro tekijänoikeusteollisuuden hyökkäyksistä kuluttajia ja teknologiaa vastaan

17.9.2002

Gary Shapiro, Consumer Electronics Associationin toimitusjohtaja, vaati sisällöntuottajayhteisöä toimimaan yhdessä teknologiateollisuuden kanssa, eikä sitä vastaan kriittisissä tekijänoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Shapiro puhui asiasta keynote-puheessaan Optical Storage Symposiumissa San Fransiscossa.

"Olemme historiallisessa risteyskohdassa, missä väistämätön teknologian kasvu on ristiriidassa tekijänoikeuden haltijoiden kasvavien oikeuksien kanssa", painotti Shapiro. "Miten me onnistumme ratkaisemaan tämän ristiriidan tekijänoikeuden ja teknologian kanssa määrittää tulevaisuuden mahdollisuutemme kommunikaatioon, informaation luomiseen ja jakamiseen, koulutukseen ja viihteeseen" "Kasvu toisintamis-, tallentamis- ja viestinvälitysteknologioissa on kauhistuttanut tekijänoikeuden haltijoita. Sisällöntuotantoyhteisö on laukaissut poltetun maan kampanjan, hyökäten ja tuhoten useita uusia tallentamis- ja vertaisverkkoteknologioita", Shapiro jatkoi. "Tekijänoikeuden haltijat ovat käyttäneet poliitikkoja, mediaa ja oikeusjärjestelmää kyseenalaistaakseen teknologian legimiteetin ja tallentamisen oikeudenmukaisuuden ja moraalin. Huolimatta yrityksistä yhteistyöhön, tekijänoikeusyhteisö on julistanut sodan teknologialle."

"Laitteisto- ja ohjelmistovalmistajien kannattaa työskennellä yhdessä", Shapiro sanoi. "Suojemalla sisältöä sen syntylähteellä sisällön tuottajat voidaan vakuuttaa siitä, että heidän IP-oikeuksiaan kunnioitetaan samaan aikaan kuitenkaan estämättä käyttäjiä nauttimasta yksityisestä käytöstä.

Shapiro kuvaili, kuinka sisältöteollisuus on muokannut käytävää tekijänoikeusdebattia muuttamalla käytettävää kieltä, sitomalla laajakaistaratkaisujen onnistuminen piratismin ratkaisemiseen ja kutsumalla materiaalin imuroimista laittomaksi ja moraalittomaksi. Sisältöteollisuus on leimannut imuroimisen "kopioimiseksi" ja viime aikoina myös "piratismiksi" "näpistämiseksi" ja "varastamiseksi". Shapiro esitti, että he ovat sekoittaneet ja vakuuttaneet lainlaatijat uskomaan, että laajakaistaratkaisujen suosion ja tekijänoikeuden välillä on yhteys, vaikka kuitenkin laajakaistalla on vähän tekemistä laulujen ja elokuvien kanssa ja sen sijaan paljonkin sillä mukavuudella, joka seuraa huippunopeasta Internet-yhteydestä, joka on aina päällä ja mahdollistaa esimerkiksi kotivideoiden vaihdon ja muita potentiaalisia käyttöjä, kuten koulutus- ja terveyspalvelut, kaupankäynnin ja pelaamisen.

Shapiro tyrmäsi sisältöyhteisön väitteet, että materiaalin imuroiminen on laitonta tai moraalitonta. Ensinnäkin, hän sanoi, fair-use-oikeudet ovat lakisääteisiä ja niitä sovelletaan tapauskohtaisesti. Toiseksi uudet teknologiat kuten video ja DVD ovat osoittaneet, että teknologiasta on hyötyä tekijänoikeuden haltijoille. Kolmanneksi USA:ssa on 1.000 dollarin raja tekijänoikeusrikokselle, mikä suojaa tavallisia kuluttajia tekijänoikeuden haltijoiden kanteita vastaan.

"Jotta materiaalin imuroiminen olisi moraalitonta, pitäisi hyväksyä näkemys, jonka mukaan tekijänoikeutta koskevat samat säännöt kuin normaalia kiinteää omaisuutta", sanoi Shapiro. "Mutta tosiasia on, että kiinteä omaisuus poikkeaa immateriaalioikeuksista ja sitä koskevat eri periaatteet. Tekijänoikeuden alaisen materiaalin lataaminen ei vähennän tuotetta muilta käyttäjiltä, kuten tapahtuisi esimerkiksi jos kyseessä olisi kiinteä omaisuus kuten puku."

"Kiinteä omaisuus voidaan omistaa ikuisesti. Tekijänoikeus kestää vain rajoitetun ajan", jatkoi Shapiro. "Tekijänoikeuden tulee joustaa sananvapauden nimissä, ihmisillä tulee olla oikeus käyttää tuotteita ilman tekijänoikeuden haltijoiden lupaa. Tämä kanta pohjaa tekijänoikeuden haltijoiden oikeuden rajoituksiin."

Shapiro luetteli kuusi ohjetta tekijänoikeutta koskevien säännösten laatijoille:

  1. Älä tee vahinkoa
  2. Tekniikan kehitystä ei saa rajoittaa
  3. Historia on osoittanut, että väitteisiin uusien teknologioiden haitallisuudesta tulee suhtautua suurella skeptisyydellä
  4. Tekijänoikeuden haltijoille tulee asettaa korkein näyttökynnys, ennen kuin mitään teknologiaa lähdetään rajoittamaan
  5. Tekijänoikeuden haltijoiden tulisi jatkaa sisällön suojaamiseen sen lähteellä suojaavien teknologioiden kehittämistä
  6. Teknologioiden rajoitukset tulisi laatia mahdollisimman kapeiksi

"Törmäyskurssin, jolla tekijänoikeuden haltijoiden halu säilyttää nykyiset liiketoimintamallinsa ja väistämätön uusien, parempien, nopeampien ja halvempien teknologioiden kehitys ovat tällä hetkellä, ei tarvitse olla kohtalokas" summasi Shapiro. "Jos "play"-napista tulee "pay"-nappi, maailman elin-ja koulutustason nostaminen vaarantuu vakavasti."