Finlex-sopimukset

11.1.2006

Joku yrittää omia lakien tekijänoikeutta.

Mistä on kysymys? Tekijänoikeuslain 9 § mukaan "tekijänoikeutta ei ole - - lakeihin ja asetuksiin". Editan Finlex-palvelussa kuitenkin lukee ajantasaisten lakitekstien (myös sellaisten joihin ei ole muutoksia) yhteydessä, että "aineisto on tekijänoikeuden alaista". Palvelun käyttöehdoissa sanotaan (11.1.2006):

Palvelun yksittäisen sivun linkittämiseen osaksi jotain toista internet-sivustoa kaupallisessa tai taloudellisessa tarkoituksessa - - on saatava Editan lupa. Aineiston kopiointi samoin kuin aineiston käyttö - - julkaisujen tuottamiseen tai muuhun kaupalliseen hyödyntämiseen tai aineiston luovuttaminen vastaavassa tarkoituksessa kolmannelle on kielletty - -. Palvelusta saa kuitenkin ottaa otteita (sitaattioikeus) käytettäväksi muistioissa, lausunnoissa, selvityksissä ja muissa vastaavissa teksteissä. Aineistoa lainattaessa on lähde, FINLEX, mainittava.

Koska lakeihin ei ole tekijänoikeutta, ja mahdollinen tietokantasuojakin on kyseenalainen ja tuskin ainakaan koskee yksittäisiä lakeja, voi lakeja lainata kaupallisessa tai ei-kaupallisessa tarkoituksessa, eikä lähdettä tarvitse mainita. Käyttöehdoissa yritetään kieltää myös linkitystä. Normaalien WWW-linkkien linkkien tekemistä ei kuitenkaan voi kieltää.

Tämä kaikki tapahtuu veronmaksajien rahoilla: oikeusministeriö maksaa 30.3.2001 sopimuksen mukaan Editalle noin 310.000 euroa vuodessa. Oikeusministeriön tehtäviin kuuluu lakien julkistaminen ja ministeriö on ostanut tämän julkisen hallintotehtävän toteutuksen Editalta Finlex-palvelun muodossa.

EFFI on pyytänyt marraskuussa 2004 oikeusministeriön kirjaamosta kopion Finlex-sopimuksista:

Sopimus 30.3.2001: http://www.effi.org/tekijanoikeus/finlex-sopimus-2001-03-30.pdf

Sopimuksen liite 30.3.2001: http://www.effi.org/tekijanoikeus/finlex-sopimus-liite-2001-03-30.pdf

Tarjouspyyntö 2.11.2000: http://www.effi.org/tekijanoikeus/finlex-tarjouspyynto-2000-11-02.pdf


Kai Puolamäki