Musiikkia ostamassa suomalaisista verkkokaupoista | EFFI.org

Kopiosuojaukset ja käyttöestojen hallinta > Musiikkia ostamassa suomalaisista verkkokaupoista

Musiikkia ostamassa suomalaisista verkkokaupoista

14.4.2005

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ry (ÄKT) julkaisi 12.4.2005 tiedotteen, jossa he uhkailivat vertaisverkkojen käyttäjiä oikeustoimilla. Tiedotteessa mainostettiin vertaisverkkoja parempana vaihtoehtona suomalaisia verkkomusiikkikappoja nimeltään LATURI (laturi.fi) ja PepsiMaxMusic (maxmusic.fi).

Hyvä, että vihdoinkin on olemassa useampikin suomalainen verkkomusiikkikauppa! Ei kun ostoksille!

Sisällys

LATURI

Mennään LATURIn nettikauppaan.

[LATURI-verkkokaupan etusivu]
Hm. Ostetaanpa poppia ja rokkia.

[LATURIn Pop & Rock -osasto]
Olen aina halunnut kuunnella Abbaa. :)

[Abba-albumi LATURIsta]
Ostetaan saman tien koko albumi, vaikka kallista on. Pakatut musiikkitiedostot näköjään maksavat LATURIssa suunnilleen saman verran kuin fyysinen CD-levy! Klikkaan "lataa albumi" -linkkiä...

[LATURIn antama virheilmoitus]
...ja mitä ihmettä? Ei toimi, tutkitaanpa asiaa.

[LATURIn ohjesivu]
Jaaha. Musiikin ostaminen ja kuuntelu edellyttää "Laturi-soittimen" asennusta. Soitin vaatii toimiakseen Windows Media Playerin, jota ei käyttämääni Linux-koneeseen saa. Mutta ei hätä ole tämän näköinen, otetaan Mac esiin!

[Laturi-soittimen latausyritys Macista]
Soitin vaatii Windows 2000 tai XP -käyttöjärjestelmän. Ei siis taida toimia Macissa, kuten ei myöskään Linuxissa tai vanhemmissa Windows-koneissa. Ei tullut kauppoja. :(

PepsiMaxMusic

Toivottavasti PepsiMaxMusicin verkkokauppa toimisi paremmin.

[PepsiMaxMusic-verkkokaupan etusivu]
Ainakaan sivuja ei voi syyttää hillitystä ulkoasusta. Ladataanpa kappale American Idiot.

[Green Dayn American Idiot -single PepsiMaxMusicista]
Sinkku maksaa näköjään 1,19 euroa. Klikataan "lataa kappale" -linkkiä...

[PepsiMaxMusicin antama virheilmoitus]
...ja mitä ihmettä. Tunnen itseni idiootiksi. Täsmälleen samanlainen virheilmoitus kuin LATURI-verkkokaupassa. Onko kyseessä sama kauppa?

SecuryCast Oy

[PepsiMaxMusicin toimitusehdot]   [LATURIn toimitusehdot]
Näinhän se on. Vasemmalla on kuva PepsiMaxMusic-verkkokaupan toimitusehdoista ja oikealla LATURIn vastaavista.

Eri nimistä huolimatta kummankin nettikaupan takana on ilmeisesti sama yritys, SecuryCast Oy. Ainakaan minkään muun yrityksen tietoja ei nettikauppojen sivuilta löytynyt. Laki tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta edellyttää, että nettikaupan sivuilla pitää olla helposti löydettävissä palvelun tarjoavan yrityksen yritys- ja yhteisötunnus (Y-tunnus). Pitkän etsimisen jälkeen SecuryCast Oy:n Y-tunnus löytyykin LATURIn "käyttöohjeet- ja opastus" sivun lopusta ja PepsiMaxMusicin vastaavalta sivulta.

Mistä yrityksestä on kyse? SecuryCast Oy:n nettisivuilta ei selviä juuri muuta kiinnostavaa, kuin että yritys sijaitsee Vantaalla.

Kaupparekisterin tietopalvelusta selviää, että yrityksen päätoimiala on "tietokantapalvelut", osakepääoma on 160.716 euroa ja toimitusjohtaja LATURInkin sivuilla mainittu Ben Mellin.

Lopuksi

Tekijänoikeusteollisuus on jo pidemmän aikaa syyttänyt levymyynnin laskusta vertaisverkkokopiointia, vaikka yhteyttä levymyynnin laskuun ei ole osoitettu ja vaikka levymyynti on viimeisten tilastojen mukaan nousussa. Viimeisen ÄKT:n julkaiseman äänitealan kokonaismarkkinatilaston (ÄKT:n nettisivuilta 14.4.2005 ladattu "Arvio äänitealan kokonaismarkkinoista") mukaan äänitteiden vähittäismyynti kasvoi 118 miljoonasta eurosta vuonna 2002 120 miljoonaan euroon vuonna 2003.

Kaiken huipuksi SecuryCast Oy:n toimitusjohtaja Ben Mellin valittaa ÄKT:n tiedotteessa 12.4.2005, että "olisi erittäin tärkeätä, että eduskunta säätäisi pikaisesti voimaan tehokkaat keinot puuttua nettipiratismiin" - vaikka samassa tiedotteessa esitetyt uhkauksetkin todistavat, että oikeudenhaltijat voivat halutessaan puuttua rikkomuksiin erittäin tehokkaasti jo olemassa olevan lainsäädännön turvin.

Ehkä oikeustoimilla uhkailun sijasta olisi vihdoinkin aika panostaa toimivaan nettikauppaan, joka tarjoaisi todellisen vaihtoehdon vertaisverkoille.


Kai Puolamäki, Kai.Puolamaki@effi.org