Patenttien tehtailu ei ole tervettä bisnestä

Tekniikka & Talous 31.3.2005

Toimitusjohtaja Pekka Pere arveli (T&T 24.3.), etteivät ohjelmistopatenttien vastustajat ymmärrä mistä puhuvat. Olen valitettavasti itse ollut sorvaamassa ohjelmistopatentteja pk-yrityksessä ja ajattelin kertoa hieman kokemuksistani.

Epäilys touhun asiallisuudesta alkoi herätä jo hakemusvaiheessa. Palkkaamamme patenttiasiamies muotoili tekstit rutiininomaisesti vaikeammin ymmärrettäviksi ja piirsi kuvat uudestaan “teknisemmän näköisiksi”. Tämä siksi, että PRH:n olisi vaikeampi löytää aiempia vastaavia ideoita tai huomata, miten yksinkertaisesta asiasta oli todella kyse.

Kun hakemus sitten meni läpi, eräs suuryhtiö alkoi välittömästi “miinoittaa” sitä hakemalla mekaanisesti uusia patentteja pienille variaatioille sen ympäriltä.

Prosessista maksettiin paljon eikä sillä lopulta netottu senttiäkään.

Tällainen patenttien tehtailu ja kilpavarustelu ei ole tervettä bisnestä. Olen myös asiaa tarkemmin pohdittuani todennut, että juuri mitkään ohjelmistoalan patenteista, myöskään ne joita itse olin tekemässä, eivät ole vaatineet vuosien kallista tutkimusta ja kehittelyä kuten vaikkapa lääkkeet tai klassinen esimerkki, hehkulamppu.

Kyse on hetken oivalluksista tai mikä vielä pahempaa, yksinkertaisista muutoksista vanhoihin ideoihin. Sellaisten monopolisointiin ei patenttijärjestelmää ole tarkoitettu.

Pere sanoo myös: “Vaikka täällä kuinka ajatellaan, että patentit ovat pahasta, me tuskin voimme lopettaa Yhdysvaltojen patenttikäytäntöä”.

Onko tämä hyvä syy luoda samanlainen käytäntö EU:n sisälle? Suomalainen voi vapaasti hakea Amazonin 1-click-shopping -tasoisia ohjelmistopatentteja USA:ssa kunnes maa itse muuttaa lainsäädäntöään (mitä ovat viime aikoina ehdotelleet jopa BSA ja Microsoft).

Jarno Elonen