Sähköisestä äänestyksestä ryhmävalitus kolmessa kunnassa | EFFI.org

Helsinki 11.11.2008
Vapaa julkaistavaksi heti
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland - Effi ry

Sähköisestä äänestyksestä ryhmävalitus kolmessa kunnassa

Kunnallisvaalien sähköisen äänestyksen tuloksen vahvistamisesta Kauniaisissa, Vihdissä ja Karkkilassa valitetaan hallinto-oikeuteen. Valituksessa vaaditaan vaalien mitätöimistä ja oikeusministeriön toteuttaman sähköisen äänestysjärjestelmän toteamista vaalilain vastaiseksi.

Tähän mennessä jo toistakymmentä kuntalaista ja ehdokasta kaikista kolmesta kunnasta on tullut mukaan ryhmävalitukseen, jossa avustavat Electronic Frontier Finland ry (Effi) sekä lakiasiaintoimisto Turre Legal.

"Valitus ei ole poliittinen tai tarkoitettu muuttamaan vaalien tulosta, vaan se on tehty sen varmistamiseksi, että demokratia toimii tulevaisuudessakin luotettavasti Suomessa", luonnehtii tietotekniikan asiantuntija Jari Arkko, yksi valittajista. "Oikeusministeriön on vastattava vaalien laillisuudesta. Haemme nyt oikeuden ratkaisua sähköisen äänestysjärjestelmän puutteista."

Julkisuudessa esillä olleiden käytettävyysongelmien lisäksi useat henkilöt ovat raportoineet myös järjestelmän toimintaongelmista, kuten äänestyskoneen jumiutumisesta. Moninkertaiseksi nousseiden virhemäärien lisäksi valituksen perusteluissa vedotaan myös vaalisalaisuuden rikkoutumiseen ja siihen, ettei äänestysjärjestelmän toiminnasta voida varmistua. Perustelujen tueksi on saatu myös asiantuntija- ja todistajanlausuntoja.

Valittajien oikeudellisena asiamiehenä toimiva Mikko Välimäki vetoaa äänestäjiin: "Valitukseen ehtii vielä mukaan. Otamme myös mielellämme vastaan omakohtaisia kokemuksia äänestyskoneen toiminnassa ilmenneistä puutteista".

"Kokeiltu sähköinen äänestysjärjestelmä on mielestämme lainvastainen, ja kadonneet äänet ovat vain yksi oire siitä. Haluamme varmistaa, että vaaleihin suhtaudutaan jatkossa vakavasti, eikä demokratian perustalla pelleillä", toteaa Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen. "Monia ehdokkaita mahdollinen uusintavaali ymmärrettävästi harmittaisi. Palaute kannattaa ohjata oikeusministeriöön."

Lisätietoja:


Tapani Tarvainen
Electronic Frontier Finland (Effi) ry:n puheenjohtaja
040-7293479
puheenjohtaja@effi.org

Jari Arkko
Äänestäjä, Kauniainen
Electronic Frontier Finland (Effi) ry:n jäsen
040-5079256

Mikäli haluat mukaan ryhmävalitukseen, ota yhteyttä:

Mikko Välimäki / Turre Legal
050-5980498


Taustamateriaalia:

Valituksen taustatietosivu:
http://arkko.com/vaalit/

Effin aikaisempi tiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2008-10-28.html

Effin sähköäänestys-FAQ:
http://www.effi.org/sahkoaanestys-faq.html

Valitusta seurataan Effin ja Turre Legalin blogeissa:
http://www.effi.org/blog/
http://www.turre.com/blog/


Electronic Frontier Finland ry on perustettu puolustamaan kansalaisten sähköisiä oikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus sensuroimattomaan viestintään, kohtuullisiin käyttöehtoihin digitaalista sisältöä ostettaessa sekä vapaus kehittää ja julkaista avoimia tietokoneohjelmia. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa. Mielestämme yksityisyyttä ei saa rikkoa, spämmäys tulee kieltää ja ohjelmistoideapatenteista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Yhdistyksellä on noin 1500 jäsentä. Lisätietoja Effin kotisivulta http://www.effi.org/