Helsinki 17.6.2002
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti
Electronic Frontier Finland ry

EFFi: OPM ei kiinnostunut käyttäjien kannasta

Opetusministeriön kuulemiskierros tekijänoikeuslain uudistuksesta on päättynyt. Käyttäjiä edustanut Electronic Frontier Finland ry (EFFi) jätti lausuntonsa opetusministeriölle 14.6.2002. EFFi koki opetusministeriön vastaanoton kommenteilleen tylyksi, puolueelliseksi ja asennoituneeksi.

Ensinnäkin opetusministeriö poisti EFFin tiedostuslistaltaan. Asiaa ihmeteltäessä tekijänoikeustoimikunnan sihteeri vastasi, että tiedostuslistaa on karsittu ja EFFi poistetiin, koska se ei ole "virallinen" järjestö. Samassa yhteydessä opetusministeriön tiedottaja myönsi, ettei käyttäjiltä ole saatu kommentteja.

"Käsittämätön puolustusreaktio. Opetusministeriön virkamiesten on ilmeisesti vaikea ymmärtää, että käyttäjillä on nykyään yhtä vakavasti otettava puolestapuhuja kuin tekijänoikeuksien omistajilla. Electronic Frontier Finland ry on rekisteröity suomalainen yhdistys ja sillä on oikeus tulla kuulluksi siinä kuin muillakin etujärjestöillä. Oikeuksien omistajillahan on kymmenittäin järjestöjä, jotka on kaikki listattuna opetusministeriön webbisivuille ja tiedotuslistoille - EFFi ei sinne kelpaa. Ei siis ihme, ettei käyttäjiä kuunnella" kommentoi EFFin puheenjohtaja Mikko Välimäki.

EFFin hallituksen jäsen ja politiikassa pitkään mukana ollut Ville Oksanen jatkaa: "Olemme antaneet viimeisen puolen vuoden aikana lausuntoja myös kauppa- ja teollisuusministeriöön sekä oikeusministeriöön. Ero ministeriöiden vastaanotossa on huima" Oksanen täsmentää vielä: "Muissa virastoissa tunnutaan olevan sitä tyytyväisempiä, mitä laajempi kirjo mielipiteitä saadaan valmistelun yhteydessä. Sen sijaan opetusministeriön asiaa valmistelevat virkamiehet eivät näytä käsittäneen, että eriävät mielipiteet ovat usein hedelmällisempiä lopputuloksen kannalta kuin jees-miesten nyökyttely. Meillä on kuitenkin onneksi perustellut syyt uskoa, että poliittisessa päätöksenteossa virkamiesvalmistelun epäkohdat korjautuvat"

Opetusministeriöstä mm. selitettiin, etteivät he tiedä mikä EFFi on. "Kummallinen väite. Olemme olleet mukana kuulemistilaisuuksissa, kommentoineet lakiehdotusta aktiivisesti ja keskustelleet henkilökohtaisesti asiaa valmistelevien virkamiesten kanssa ja pyytäneet heiltä pääsyä tiedotuslistoille." Välimäki sanoo ja jatkaa: "Opetusministeriö on mielestämme aliarvioinut kansalaisjärjestöjen merkityksen nyky-yhteiskunnassa. Pieni lakeja valmisteleva sisäpiiri ei halua lähelleen toisinajatteloita: he ovat unohtaneet, että lait ovat lopultakin sidoksia omaan aikaansa ja ajatukset muuttuvat. Siksi olisikin suotavaa muuttaa keskeiset lakeja valmistelevien virkamiesten virat määräaikaisiksi"

Lisätietoja

EFFin lausunto: http://www.effi.org/tekijanoikeus-14-06-2002.pdf

Mikko Välimäki
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
mikko.valimaki@effi.org
050 598 0498

Ville Oksanen
hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
ville.oksanen@effi.org
040 536 8583

* * *

Electronic Frontier Finland ry (EFFi) on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. Lisätietoja EFFi:n kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/