Lisäys 19.8.2006: Taustatietoja blogiartikkelista Urkintalaki "Lex Nokia" viipaloituna.


Lehdistötiedote 16.8.2006
Electronic Frontier Finland - EFFI ry
Vapaa julkaistavaksi heti

EFFI: Ei yksityisviestien urkinnalle

Electronic Frontier Finland ry (EFFI) vastustaa jyrkästi lakihanketta, joka kaventaisi yksityisyyden suojaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys uudeksi sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi antaisi esimerkiksi työnantajille oikeuden urkkia työntekijöidensä viestiliikennettä. Lakialoitteen tavoitteena on auttaa yrityksiä pysäyttämään liikesalaisuuksien vuotaminen kilpailijoille.

"Esitys uhraa ihmisten perusoikeuksiin kuuluvan yksityisyyden täysin epämääräisten uhkakuvien edessä", toteaa EFFIn hallituksen jäsen Jukka Huhta. "Todellisuudessa lakiesitys ei edes pure yrityssalaisuuksien vuotamiseen. Niitähän voi edelleen kuljettaa mm. paperilla, usb-tikuilla tai lähettää Internetin kautta muutoin kuin työnantajan tarjoamaa sähköpostia käyttäen."

"Lakiesitys antaisi yrityksille ja muille yhteisöille valtuuksia, joita normaalisti poliisinkin täytyy anoa tuomioistuimelta. Miten valvottaisiin, ettei näitä oikeuksia käytettäisi väärin?" kysyy hallituksen puheenjohtaja Tapani Tarvainen ja jatkaa: "Ylityöllistetty tietosuojavaltuutettuko sitä valvoisi, kun tarkoitukseen ei edes ole luvassa lisäresursseja?"

EFFI antaa tukensa oikeusministeriön lainvalmisteluosaston esittämälle näkemykselle, jonka mukaan esitys on perustuslain vastainen. Oikeusministeriön mukaan lakiesitys antaisi esimerkiksi eduskunnan turvallisuuspäällikölle oikeuden valvoa eduskunnan viestintiliikennettä ilman, että valvonnan laajuutta voitaisiin kunnolla seurata.

"Laki olisi toteutuessaan suuri harppaus kohti totalitaarista yhteiskuntaa. Taannoisia Soneran ja Nokian teletietojen urkintatapauksia ajatellen tuntuu merkilliseltä, että nyt moista toimintaa ollaan suoraan laillistamassa", Tarvainen lisää.

Epäselvää olisi muun muassa, mikä kaikki on tutkinnan mahdollistavaa "luvatonta käyttöä". "Tekijänoikeusrikkomukset, viestit aviopuolisolle vai sähköpostit ammattiliiton lakimiehelle?" kysyy Jukka Huhta ja heittää: "Vai pitäisikö samalla antaa valtuudet työntekijöiden taskujen kaiveluun?"

Lisätietoja:

Tapani Tarvainen
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 729 3479

Jukka Huhta
hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
050 309 9166

Electronic Frontier Finland - EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/.