EFFI: Karpela ei ymmärrä mitä on sensuroimassa

Helsinki 10.2.2005
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland - EFFI ry

EFFI: Karpela ei ymmärrä mitä on sensuroimassa

Electronic Frontier Finland ry (EFFI) on huolissaan kulttuuriministeri Tanja Karpelan vakavan virheellisistä käsityksistä esto-ohjelmien toiminnasta. Kulttuuriministeri Karpela vaati viime viikolla, että julkisiin kouluihin ja kirjastoihin asennettaisiin nettisivuja sensuroivia esto-ohjelmia.

Tällä viikolla Karpela puolusti jälleen voimakkaasti esto-ohjelmien asentamista kouluihin ja kirjastoihin. Kulttuuriministerin mukaan "kiellettyjä olisivat sivut, joilla on rikollista materiaalia, esimerkiksi pedofiliaa." (Etelä-Suomen Sanomat 9.2.2005)

EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen ihmettelee kulttuuriministerin suhtautumista laittomaan materiaaliin: "Ihan ensiksi - jos kuka tahansa havaitsee netissä laitonta materiaalia, niin ainoa oikea tapa toimia on pyrkiä poistamaan materiaali verkosta. Muun muassa kansainvälinen Cybercrime-sopimus on olemassa juuri tätä varten." Oksanen lisää: "Löydetystä laittomasta materiaalista voi ilmoittaa suoraan poliisille tai esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n vihjepalveluun."

Todellisuudessa esto-ohjelmat eivät edes yritä erotella laillista ja laitonta sisältöä. Ohjelmat sisältävät yleensä netin kautta päivitettävän listan "kielletyistä" WWW-sivuista, joka on jaoteltu muutamaan eri kategoriaan, kuten seksiaiheisiin sivustoihin. Ohjelmissa käytetään myös joskus avainsanoihin perustuvaa suodatusta, jolla pyritään estämään epäilyttäville ei-listatuille sivuille pääseminen.

EFFI päätti testata suomalaisen HitBack.fi Oy:n Block!-nimistä esto-ohjelmaa. HitBack.fi markkinoi etusivullaan tuotteitaan kouluille ja kirjastoille. Block! on testikäytössä ainakin kahdessa Espoon koulussa. Opetusministeriön mukaan Block! "ymmärtää ainoana järjestelmänä suomenkieliset sanat". ("Mediaväkivalta. Lapset ja media. Toimintaohjelmaluonnos 2005-2007", Opetusministeriö 2004, s. 21)

Testissä Block! esti pääsyn esimerkiksi islamilaisia ääriryhmiä käsittelevään uutiseen. Uutinen oli asiallinen, mutta siinä oli ilmeisesti liikaa "kiellettyjä" sanoja. Kaikki Google-haut, joissa hakuterminä oli esimerkiksi "scientologia", estettiin. Skientologian vaaroista kertova sivukokonaisuus oli sensuroitu kokonaan, kuten myös osa Uskontojen uhrien tuki ry:n nettisivuista. Ohjelma esti pääsyn myös Wikipedia-tietosanakirjan intiimeitä ruumiinosia käsitteleviin artikkeleihin ja Nobel-palkitun runoilijan elämäkertaan.

Kaiken lisäksi testissä kävi niin, että "kielletty" sivu näkyi esteettä selaimen välilehdellä, samalla kun toisella välilehdellä näkyvän "asiallisen" sivun näyttäminen estettiin virheellisesti. Lisäksi esto ei vaikuttanut kaikkiin selaimiin. "Ei tunnu toimivan", toteaa EFFIn hallituksen jäsen Teemu Välimäki.

Testin tulos ei tullut yllätyksenä, sillä esto-ohjelmista aikaisemmin tehdyissä tutkimuksissa on poikkeuksetta todettu, että kaikkea ei-toivottua sisältöä ei pystytä estämään, ja toisaalta sensuurin hampaisiin jää runsaasti asiallista sisältöä.

Kulttuuriministeri Karpela toivoi tiedotteessaan 3.2.2005, että tällaisista ohjelmista tulisi yhtä luonnollinen osa tietokoneita kuin viruksentorjuntaohjelmat ovat tällä hetkellä.

EFFIn varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen ihmettelee: "Verkkosivujen rinnastaminen viruksiin on täysin käsittämätöntä ja panee epäilemään, ettei tarkoitus olekaan vain suojella lapsia pornolta vaan sensuroida myös aikuisten lukemisia rutiininomaisesti. Sensuurin ei ylipäänsä pitäisi kuulua länsimaisen demokratian toimintaan."

Ville Oksanen jatkaa: "On ennenkuulumatonta, että kulttuuriministeri on kritiikittä ostamassa kirjastoihin ohjelmia, jotka estävät muun muassa uskonnollisten kulttien vaaroista kertovien sivujen näkymisen. Kirjastot, uskonnot ja uskonnonvapaus ovat nimenomaan kulttuuriministerille kuuluvia asioita. Karpela on ajamassa asiaa, jota hän ei selvästikään ymmärrä" ja päättää: "Kyse ei ole pohjimmiltaan teknisestä ongelmasta. Toisin kuin esimerkiksi virusten tunnistaminen, sensurointi on hyvin subjektiivinen asia ja siihen tulisi aina suhtautua suurella varovaisuudella. Kuka päättää sensuroinnin perusteet? Karpelan mallissa päätösvalta annettaisiin ohjelmistojen valmistajille."

Lisätietoa

EFFI: Ei digitaalisia kirjarovioita kouluihin ja kirjastoihin, 4.2.2005
Kulttuuriministeri Tanja Karpelan tiedote, 3.2.2005
"Mediaväkivalta. Lapset ja media. Toimintaohjelmaluonnos 2005-2007",
Opetusministeriö 2004,
Electronic Frontier Foundationin ja Online Policy Groupin tutkimus esto-ohjelmien tehokkuudesta yhdysvaltalaisissa kouluissa, "Study Released on Internet Blocking in Schools: Filtering Software Overblocks and Miscategorizes Websites", 23.6.2003
Kansallisen tietoturvapäivän yhteydessä julkistetulla Tietoturvakoulu-sivustolla annetaan ohjeita muun muassa vanhemmille ja opettajille siitä, miten menetellä, jos löytää netistä laitonta materiaalia:

Joitakin esimerkkejä sivuista, jotka Block!-ohjelma sensuroi EFFIn testissä (9.2.2005 ladattu Home-esittelyversio oletusasetuksilla):

Uskontojen uhrien tuki ry:n www-sivu: "Uskonto, lahko, kultti... Mitä ne ovat?"
Nobel-palkitun ranskalaisen runoilija-diplomaatin elämäkerta

Ihmisen anatomiaa käsitteleviä tietosanakirja-artikkeleita

Lisää estettyjä sivuja:

Slashdotin tuore artikkeli "How GPS Is Killing Lighthouses" on myös blokattu:

Ville Oksanen
Puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 536 8583
Tapani Tarvainen
Varapuheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 729 3479

Electronic Frontier Finland - EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen ja Global Internet Liberty Campaignin jäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/