EFFI: Ohjelmistopatentit eivät kuulu maatalousministereille

Helsinki 20.12.2004
Lehdistötiedote
Electronic Frontier Finland - EFFI ry

EFFI: Ohjelmistopatentit eivät kuulu maatalousministereille

Electronic Frontier Finland - EFFI ry vetoaa Suomen hallitukseen, jotta se torjuisi ohjelmistopatenttidirektiivin käsittelyn maatalousneuvostossa. Asia on tarkoitus käsitellä ns. A-listan asiana ilman keskustelua tiistaina ja keskiviikkona pidettävässä kokouksessa.

EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen selittää: "Asia on lisätty maatalousneuvoston asialistalle viime hetkellä, jotta se ehdittäisiin käsitellä vielä Hollannin puheenjohtajakauden aikana. Kiirehtimisen taustalla on pelko siitä, että päätöstä ei saataisi enää jatkossa tehdyksi, koska yhä useampi jäsenmaa on kääntymässä sitä vastaan." Oksanen täydentää: "Kuvaavaa onkin, että asia tuodaan käsittelyyn, vaikka vasta puolet kansallisille instituutioille varatusta 6 viikon konsultaatioajasta on kulunut."

EFFIn mukaan Suomi voi halutessaan estää asian käsittelyn. Tämä perustuu siihen, että ministerineuvoston sääntöjen mukaan asiat pitäisi tuoda esityslistalle 14 päivää ennen kokousta. Tässä tapauksessa lisäys tehtiin kuitenkin vain kahta työpäivää ennen kokouksen alkua, mikä tarkoittaa, että yhdenkin jäsenmaan vastustus on riittävä asian käsittelyn estämiseen.

EFFI myös muistuttaa, että vaikka ns. A-listan asioista ei käydä keskustelua, niiden hyväksyminen ministerineuvostossa edellyttää silti tarvittavaa jäsenmaiden enemmistöä. EFFIn tietojen mukaan tätä tarvittavaa enemmistöä ei tällä hetkellä edes ole, koska Puola ja Hollanti ovat vaihtaneet kansallisen kantansa kevään äänestyksen jälkeen ohjelmistopatentoinnin vastaiseksi.

EFFI:n hallituksen jättävä Mikko Välimäki kommentoi "Menettely kuulostaa kaikin puolin varsin varsin paksulta. Tässä voi lähinnä lohduttautua sillä, että nyt kun suuret toimittajat ovat sitoutuneet vahvasti Linuxiin ja avoimeen lähdekoodiin, yksittäisten partisaanien mahdollisuudet käyttää patentteja väärin ovat vähentyneet radikaalisti."

Oksanen lisää lopuksi: "Oli itse asiasta mitä mieltä tahansa, niin tällainen demokratian törkeä halveksiminen ei voi olla mitenkään hyväksyttävää. Vetoammekin Suomen hallitukseen ja ministeri Korkeaojaan, etteivät he sitä sallisi!"

Lisätietoa

FFII:n avoin kirje maatalousministereille:

Linus Torvaldsin ja Michael Wideniuksen vetoomus patentointia vastaan:

Ville Oksanen
Puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
040 536 8583

Electronic Frontier Finland - EFFI ry on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. EFFI on European Digital Rightsin perustajajäsen ja Global Internet Liberty Campaignin jäsen. Lisätietoja EFFIn kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/