Helsinki 2.9.2002
Lehdistötiedote
Vapaa julkaistavaksi heti
Electronic Frontier Finland ry

EFFi: Viihdeteollisuus riemuitsee liian aikaisin kopiosuojauksilla

Electronic Frontier Finland (EFFi) ry on seurannut huolissaan viihdeteollisuuden edustajien kommentteja tulossa olevasta tekijänoikeusuudistuksesta ja siihen liittyvistä kopiosuojauksien murtamisen kriminalisoinnista.

Esimerkiksi levy-yhtiö BMG Finland Oy:n Jyrki Niskanen on myöntänyt, että kopiosuojauksia ei ole tarkoitettu piratismia vastaan (Helsingin Sanomat 26.8.) - ammattirikolliset pystyvät suojaukset aina murtamaan. Sen sijaan suojauksilla pyritään estämään kuluttajien kotikopiointia, joka on tällä hetkellä vielä täysin laillista.

Viihdeteollisuus myöntää, että lakiuudistus ei tee kotikopioinnista tekona laitonta. EFFin puheenjohtaja Mikko Välimäki linjaa: "Tekijänoikeusteollisuuden äänitorvet toistavat yhtä mittaa, että uusi laki kieltää suojauksen murtamisen mutta ei kotikopiointia. Laki on kuitenkin selvä uhka kotikopioinnille, sillä sehän ei onnistu ilman suojausten purkamista."

EFFin hallituksen jäsen Ville Oksanen korostaa, että laki on hyvin ongelmallinen kotikäyttäjille: "Vaikka cd-levyjä voidaankin edelleen laillisesti kopioida, eivätkä kopioivat soittimet tule laittomiksi, kopiosuojatun musiikin siirtäminen esimerkiksi MP3-soittimille tai kotitietokoneelle vaikeutuu merkittävästi. Tämä vähentää cd-levyjen käyttöarvoa" Oksanen jatkaa: "Se ei voi olla näkymättä kuluttajien käyttäytymisessä: joko levyjen hinnan on laskettava olennaisesti tai niiden myynti vähenee ja kuluttajat siirtyvät piraatteihin."

Kokonaan oma lukunsa on viihdeteollisuuden argumentit, jolla tätä kansalaisten perusoikeuksien vastaista lainsäädäntöä perustellaan. Esimerkiksi Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ry:n toiminnanjohtaja Arto Alaspää on esittänyt (Nelosen uutiset 30.8.), että viranomaisten etu menee yksilön edelle. "Sillä on katsottu olevan niin valtavia vaikutuksia hallitusten ja valtioiden kannalta" Alaspää sanoo. "Siksi yksityistä kopiointia on pakko rajoittaa"

EFFi kummeksuu musiikkiteollisuuden mahtipontista asennetta. Suomessa cd-levyjen myynti on edelleen kasvanut vuoteen 2001 asti (lähde:ÄKT). On siksi vaikea ymmärtää, mitä nämä kansalaisten perusoikeuksien tallontaan oikeuttavat "valtavat vaikutukset" voisivat olla.

Kysymys cd-levyjen suojauksesta on vain yksi lakiehdotuksen seuraus. FT Kai Puolamäki EFFistä huomauttaa DVD-levyistä: "Oma lukunsa on, että lakiehdotus kriminalisoisi esimerkiksi Yhdysvalloista ostettujen R1-alueen elokuvien katsomisen Suomessa ja edelleen luovuttamisen. DVD-levyä saisi käyttää pannunalusena, kunhan sitä ei vain antaisi kaverilleen."

Electronic Frontier Finland toivoo tulossa olevan eduskuntakäsittelyn muuttavan lainsäädäntöä järkevämpään suuntaan. Puheenjohtaja Mikko Välimäki muistuttaa vielä lopuksi: "Toivottavasti kansalaiset tekevät kansanedustajilleen selväksi, mitä mieltä he ovat tällaisesta oikeuksiensa yksipuolisesta kaventamisesta. Haluamme tietää mikä on kiellettyä ja mikä sallittua ja minkä takia. Perustelematon lakiuudistus viittaamalla korkeimpiin voimiin ei 2000-luvulla mene läpi"

Lisätietoja:

Tekijänoikeuslakiuudistuksen ongelmat EFFin kotisivuilta: http://www.effi.org/

Mikko Välimäki
puheenjohtaja, Electronic Frontier Finland ry
mikko.valimaki@effi.org
050 598 0498

Kai Puolamäki
hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
kai.puolamaki@effi.org
050 522 8111


Electronic Frontier Finland ry (EFFi) on perustettu käyttäjien ja kansalaisten oikeuksien puolustamiseen Internetissä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta, tekijänoikeudesta ja tietokoneohjelmien patentoinnista Suomessa ja Euroopassa. Lisätietoja EFFi:n kotisivulta osoitteessa http://www.effi.org/.