EFFI Email 5/2003

Uutta

  • Ohjelmistopatenttien vastainen taistelu loppusuoralla Brysselissä
  • EFFI ja CODE: immateriaalioikeuksien valvontadirektiivi hylättävä
  • Tekijänoikeuslain uusin ehdotus syynissä
  • Ville Oksanen EDRI:n hallitukseen
  • Isovelipalkinnot jaettiin 4.6. - pääpalkinto Soneralle

Tulevaa

  • Tiedotustilaisuus SCO:n Linux-väitteistä ja ohjelmistopatenteista

// OHJELMISTOPATENTTIEN VASTAINEN TAISTELU LOPPUSUORALLA BRYSSELISSÄ

Tällä hetkellä on epäselvää, äänestetääntö ohjelmistotuotepatenttien sallimisesta Euroopassa ensi maanantaina vai lykätäänkö äänestystä. EFFI:stä Tapani Tarvainen on ollut keskiviikosta alkaen Brysselissä tapaamassa suomalaisia europarlamentaarikkoja, joiden kanta on vielä epäselvä tai patenttimyönteinen. Aiemmin EFFI lähetti 29.7. avoimen kirjeen kaikille suomalaisille euroedustajille:
http://www.effi.org/julkaisut/kirjeet/avoinkirje-2003-07-29.html
Sama englanniksi:
http://www.effi.org/julkaisut/kirjeet/avoinkirje-2003-07-29.en.html

// EFFI JA CODE: IMMATERIAALIOIKEUKSIEN VALVONTADIREKTIIVI HYLÄTTÄVÄ

Kansainvälinen kansalaisoikeusjärjestöjen ryhmittymä vaatii immateriaalioikeuksien valvontadirektiivin hylkäämistä. Koalitio, johon kuuluu EFFI:n lisäksi 37 kansalaisoikeusjärjestöä eri maista, lähetti 11.8. kirjeen eurokansanedustajille, jossa vaadittiin immateriaalioikeuksien (tekijänoikeus, patentit, tavaramerkit) valvontadirektiivin hylkäämistä. Koalitio varoittaa, että esitetty direktiivi on ylimitoitettu ja uhkaa kansalaisoikeuksia, vapaata innovointia ja kilpailtuja markkinoita. Direktiiviesitys edellyttää vankeutta kaupallisessa tarkoituksessa tehdyille immateriaalioikeusloukkauksille. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-08-11.html

// TEKIJÄNOIKEUSLAIN UUSIN EHDOTUS SYYNISSÄ

Opetusministeriö julkisti 16.7. uuden luonnoksen tekijänoikeuslain uudistamiseksi. Luonnos on käytännössä sama kuin tammikuussa eduskunnan hylkäämä ehdotus pienin korjauksin ja muutoksin. EFFI antaa opetusministeriölle kirjallisen lausunnon luonnoksesta 5.9. Tämän viikon maanantaina Mikko Välimäki ja Ville Oksanen kävivät keskustelemassa opetusministeriön kutsusta teknisten suojakeinojen sääntelystä ja lisäksi Kai Puolamäki osallistui keskiviikkona lakiluonnoksen yleiseen kuulemistilaisuuteen. EFFI:n tekijänoikeus-FAQ, joka myös annettiin opetusministeriölle, on päivitetty vastaamaan uusimpaan luonnokseen:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html
Luonnoksen jälkeen julkaistu lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-07-16.html

// VILLE OKSANEN EDRI:N HALLITUKSEEN

EFFI:n varapuheenjohtaja Ville Oksanen valittiin heinäkuussa European Digital Rightsin (EDRI, www.edri.org) vuosikokouksessa järjestön hallitukseen. EDRI on eurooppalainen katttojärjestö EFFI:n tapaisille järjestöille. EDRI:n puheenjohtajana jatkaa hollantilainen Maurice Wessling. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-07-07.html

// ISOVELIPALKINNOT JAETTIIN 4.6.

EFFI jakoi vuotuiset Big Brother palkinnot tänä vuonna valvontakomission jalanjäljillä Hotelli Tornissa. Tilaisuus keräsi toiseksi ylimmän kerroksen kabinetin täyteen EFFI:n jäseniä (noin 40) ja olipa joukkoon eksynyt muutama toimittajakin. Pääpalkinto meni oikeutetusti Soneralle. Selostus ja kuvia tilaisuudesta:
http://www.effi.org/yksityisyys/bb2003/index.html

// TIEDOTUSTILAISUUS SCO:N LINUX-VÄITTEISTÄ JA OHJELMISTOPATENTEISTA

EFFI ry järjestää SOT Oy:n kanssa Finlandia-talossa huomenna perjantaina 29.8. klo 12:00 lehdistötilaisuuteen SCO:n Linux-kiistan tiimoilta. Tilaisuus on ainutlaatuinen mahdollisuus perehtyä SCO:n lisenssiriitaan ja sen vaikutuksiin. Tarjolla on pääaiheen lisäksi myös ajankohtaista tietoa ja uutisoitavaa ohjelmistopatenteista. Tilaisuus on avoin ja ilmainen EFFI:n jäsenille. Vielä ehtii mukaan! Ilmoittautumiset voi lähettää osoitteella henri.ranki@sot.fi tai soittaa Rankille numeroon 044 5001364. EFFI julkaisi jo aiemmin 8.6. asiasta lehdistötiedotteen:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-08-06.html
Kutsu huomisen tiedotustilaisuuteen ja tilaisuuden ohjelma:
http://www.effi.org/uutiset/sco_linux_tiedotustilaisuus.html


EFFI Email on säännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org

Loppukesän terveisin,

Mikko Välimäki
puheenjohtaja