EFFI Email 4/2003

Uutta:

  • EFFI Brysselissä ohjelmistopatentteja vastaan
  • Matkustajatietojen luovuttamista vastaan kampanja Euroopassa
  • Avoin kirje YLE:lle
  • Lausunto toisesta hallituksen esitysluonnoksesta sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi
  • Lausunto immateriaalioikeuksien (IPR) valvontadirektiivistä
  • EFFI:n excursio Teostoon

Tulevaa:

  • Big Brother 2003 4.6. klo 18 Hotelli Tornissa - ilmoittautumisia vastaanotetaan

// EFFI:N EXCURSIO TEOSTOON

Säveltäjien tekijänoikeustoimisto Teosto ry kutsui EFFI:n excursiolle heidän Lauttasaaren toimistoonsa. Asiasta tiedotettiin aktivitien sähköpostilistalla. EFFI:n aktivisteista yhteensä kuusi innokasta lähtikin vierailulle 26.5. Parin tunnin iltapäiväretkeä voi pitää onnistuneena: saimme asiallisen vastaanoton, tarjoilu oli maittava ja läksiäislahjaksi jokaiselle annettiin cd-levyllinen kopiosuojaamatonta uutta suomalaista rock-musiikkia. Lue lyhyt raportti täältä:
http://www.effi.org/tapahtumat/teosto_excu.html

Mikä olisi sopiva excursiokohde ensi syksynä? Alustavasti on ajateltu mm. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskusta (www.antipiracy.fi) ja tietosuojavaltuutetun toimistoa. Voit lähettää ehdotuksia EFFI:n puheenjohtajalle Mikko Välimäelle, mikko.valimaki@effi.org

// LAUSUNTO IMMATERIAALIOIKEUKSIEN VALVONTADIREKTIIVISTÄ

EU ehdottaa jälleen uutta direktiiviä, joka laajentaisi tekijänoikeuksien ja patenttien valvontaa. EFFI on jättänyt direktiivistä Kauppa- ja teollisuusministeriölle lausunnon. Olemme erityisen huolissamme digitaalisista tuotteista, jotka rinnastetaan direktiivissä mm. lääkkeisiin, alkoholiin, leluihin ja autojen osiin. EFFI toivoo piratismin ja tuoteväärennösten tehokasta kitkemistä kun kyse on yksilöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Emme kuitenkaan voi lainkaan yhtyä direktiivin oletukseen että digitaalisia teoksia tulisi aina koskea samat säännöt (linkit suomeksi ja englanniksi):
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/ipr_enforcement_lausunto.html
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/ipr_enforcement_lausunto.en.html

// EFFI BRYSSELISSÄ OHJELMISTOPATENTTEJA VASTAAN

Mikko Välimäki ja Ville Oksanen EFFI:stä osallistuivat ohjelmistopatenteista käytävään keskusteluun Brysselissä EU-parlamentissa 7.-8.5. Lue lyhyt matkaraportti (englanniksi) täältä:
http://www.effi.org/tapahtumat/brussels_patents.html

// LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA SÄHKÖISEN VIESTINNÄN TIETOSUOJALAIKSI

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi Electronic Frontier Finland ry:ltä (EFFI) 9.5.2003 mennessä lausuntoa uudesta hallituksen esitysluonnoksesta sähköisen viestinnän tietosuojalaiksi. Edellisestä esitysluonnoksesta annoimme lausunnon 7.2.2003. Uusin ehdotus ei ole aivan sitä mitä olisimme toivoneet, mm. lupapyyntöspämmi olisi sen perustella ilmeisesti mahdollista:
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/svt-2003-05-06.html

// MATKUSTAJATIETOJEN LUOVUTUSTA VASTAAN KAMPANJA EUROOPASSA

Eurooppalaiset lentoyhtiöt joutuvat tällä hetkellä luovuttamaan kaikki matkustajatietonsa Yhdysvaltojen viranomaisille. Suomessa EFFI osallistuu eurooppalaisen kattojärjestönsä European Digital Rightsin kampanjaan, jossa vastustetaan tätä henkilötietojen kyseenalaista luovutusta Yhdysvaltoihin. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-05-05.html

// AVOIN KIRJE YLE:LLE

EFFIn piirissä on herännyt keskustelua siitä, miten Yleisradio voisi muokata toimintaansa tietoyhteiskuntaa tukevampaan suuntaan samalla myös edistäen nykyistä enemmän laissa määriteltyjen tarkoitustensa toteutumista. Keskustelun kirvoitti Ylen radiokanavalla kopiosuojauksista kertonut ohjelma. Jotkut jäsenemme olisivat halunneet kuulla ohjelman jälkikäteen, mutta Yleisradiolta kysyttäessä sen levittäminen verkossa kiellettiin mainiten lisäksi, että tämä pätee vastaisuudessakin. EFFI vastasi lähettämällä asiasta avoimen kirjeen YLE:n johdolle johon ei ole kuulunut vielä vastausta. Kirje webissä:
http://www.effi.org/julkaisut/kirjeet/kirje-2003-04-30.html

// BIG BROTHER 2003 4.6. KLO 18 HOTELLI TORNISSA - ILMOITTAUTUMISIA VASTAANOTETAAN

EFFI:n vuotuiset Big Brother –palkinnot jaetaan tänä vuonna 4.6. Hotelli Tornissa. Tapahtumalla pyritään turhaa ryppyotsaisuutta välttäen kiinnittämään huomiota yksityisyyteen kohdistuviin uhkiin "palkitsemalla" vuoden pahimmat yksityisyyden loukkaukset niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Tämän lisäksi tapahtumassa palkitaan vuoden aikana eniten yksityisyyttä puolustanut taho. Tapahtuma on ilmainen EFFIn jäsenille. Tapahtumaan ilmoittaudutaan EFFI:n varapuheenjohtaja Ville Oksaselle: ville.oksanen@effi.org, 040 536 8583

Lehdistötiedote ja tarkempi ohjelma:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-05-28.html
Tapahtuman mainos:
http://www.effi.org/yksityisyys/bb2003/mainos.pdf


EFFI Email on säännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org

Alkukesän terveisin,

Mikko Välimäki
puheenjohtaja