EFFI Email 3/2004

Uutta

  • Ohjelmistopatentit läpi ministerineuvostossa
  • Lawrence Lessig Suomessa
  • Liikenneministeriö ja FICOM tallentamisvelvollisuudesta
  • EU-vaalit menestyksekkäät EFFIlle
  • EFFI aktiivisena WIPOn Broadcast-sopimuksen suhteen
  • Wizard of OS-konferenssi ja EDRIn vuosikokous
  • EFFI ry:n kevätkokouskuulumiset
  • Stallman Suomessa

// OHJELMISTOPATENTIT LÄPI MINISTERINEUVOSTOSSA

Kuten pelättyä oli, ohjelmistopatentit menivät läpi tiukassa ministerineuvoston kokouksessa, ts. poliittinen yhteisymmärrys direktiivin sisällöstä saavutettiin. Maita edustaneet ministerit eivät tienneet läheskään kaikissa tapauksissa, minkä puolesta äänestivät, koska puheenjohtajamaa Irlanti oli vielä aivan lopussa tehnyt esitykseen tiettyjä merkityksettömiä muutoksia, joiden vuoksi hyväksyttyä versiota kutsuttiin "kompromissiesitykseksi". Virallinen päätös asiasta tehdään kuitenkin vasta syksyllä. Dramatiikkaa lisää Hollannin parlamentin tekemä kannanvaihto, joka toivon mukaan vetää myös muita maita mukanaan.

EFFIn kannanotto päätökseen:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-05-19.html

Hollannin parlamentti äänesti kannan vaihtamisen puolesta:
http://kwiki.ffii.org/NlVote040701En

// LAWRENCE LESSIG SUOMESSA

Stanfordin professori Lawrence Lessig teki pikavierailun Suomeen 24.5. Vierailun yhteydessä Lessig osallistui Creative Commons Finlandin julkaisutilaisuuteen (jota järjestämässä oli runsaasti EFFIn hallituksen jäseniä Herkko Hietasen johdolla) sekä piti yleisöluennon "The Future of Copyright, Culture and Creativity" Aulan järjestämässä tilaisuudessa. Lessigin viesti oli yksinkertainen ja selvä, tekijänoikeus perustuu tasapainoon ja tämä tasapaino on päässyt pahasti järkkymään. Creative Commons -lisenssit auttavat Internetin käyttäjiä palauttamaan tasapainon ja edistävät vapaampaa kulttuuria tekijöiden ehdoilla.

Lisätietoa

Suomenkielisten Creative Commons -lisenssien julkaisu:
http://creativecommons.org/weblog/entry/4224
http://www.hiit.fi/de/creativecommons/launchPics.html

Suomenkieliset lisenssit:
http://www.hiit.fi/de/creativecommons/licenses.html

Lisensoi oma teoksesi:
http://creativecommons.org/license/

Lessigin uusin kirja:
http://www.free-culture.cc

// LIIKENNEMINISTERIÖ JA FICOM TALLENTAMISVELVOLLISUUDESTA

Liikenneministeriön Kristiina Pietikäinen vastasi Helsingin Sanomissa tallentamisvelvollisuutta koskevaan kirjoitukseeni. Asiaa todellakin valmistellaan, ja tarkoitus on kuulla laajasti osapuolia, vaikka itse työryhmän kokoonpano olikin hyvin suppea. Myös FICOM otti kantaa tilanteeseen julkaisemalla artikkelin "Valvooko tietoliikennettä tulevaisuudessa iso- vai pikkuveli?" EFFI tulee todennäköisesti kesän aikana julkaisemaan seuraavan kansalaisadressin aiheesta, tästä lisää myöhemmin.

LVM:n kirjoitus:
http://www.effi.org/yksityisyys/vastine-2004-05-10.html

FICOMin artikkeli:
http://www.ficom.fi/fi/uutinen.html?Id=1087887412.html#2

// EU-VAALIT MENESTYKSEKKÄÄT EFFILLE

EFFIn viime hetkillä verkkoon saatu vaalikone osoittautui odottamattoman suosituksi ja sille kertyi osumia yhteensä yli 55000, mikä on enemmän kuin EFFIn kotisivun normaali kuukausimäärä. Kaikista suosituin ehdokas koneessa oli Pekka Sinisalo (yli 4000 osumaan), Buttlerin, Kaupin, Niinistön ja Stubbin jakaessa muut kärkisijat.

Kai Puolanmäen analyysi äänestystuloksesta:
http://tinyurl.com/3h84v

EFFIn äänestyskone:
http://www.effi.org/julkaisut/muut/eu-vaalikone-2004.html

// EFFI AKTIIVISENA WIPON BROADCAST-SOPIMUKSEN SUHTEEN

EFFI ry antoi opetusministeriölle lausunnon yleisradioyritysten suojan uudistamisesta WIPOssa, joka oli valmisteltu kansainvälisenä yhteistyönä. Lausunnossa tyrmätään nykyinen (Jukka Liedeksen valmistelema) pohjaesitys sopimusmalliksi, jossa televisiolle ja radiolle annetaan tekijänoikeus lähetyksiin 50 vuodeksi vahvennettuna teknisillä suojakeinoilla.

Tämän lisäksi EFFIn edustaja (allekirjoittanut) osallistui myös historiallisesti ensimmäistä kertaa WIPOssa asiaa käsitelleen työryhmän kokoukseen EDRIn sateenvarjon alla. Kokous oli varsin tapahtumarikas, erityisesti Brasilian, Intian ja Egyptin edustajat eivät päästäneet puheenjohtajana toiminutta Liedestä helpolla vaan kyseenalaistivat täysin sopimuksen tarpeellisuuden nykymuodossaan. Sisältöteollisuus ja kansalaisjärjestöt löysivät kokouksessa myös toisensa, kukaan ei halunnut antaa lisää oikeuksia lähetysorganisaatioille.

EFFIn lausunto:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/muut/BT-lausunto.pdf

Keskustelu WIPOssa:
http://www.public-domain.org/?q=node/view/39

Kuvia WIPOn kokouksesta:
http://www.ipjustice.org/WIPO/Photos/june04wipo.html

Slashdot asiasta:
http://yro.slashdot.org/yro/04/06/08/1918237.shtml?tid=137&tid=188&tid=215

// WIZARD OF OS-KONFERENSSI JA EDRIN VUOSIKOKOUS

Berliinissä pidettiin 10-12.6. Wizard of OS-konferenssi. Kyseessä oli suurin koskaan Euroopassa pidetty alan tapahtuma, paikalla oli mm. Eben Moglen, Lawrence Lessig ja William Fischer. EFFIä paikalla edustivat Herkko Hietanen sekä puheenjohtaja Ville Oksanen. Tapahtumassa käytiin hyvin perustavaa laatua olevaa keskustelua tekijänoikeuden tulevaisuudesta. Tämän keskustelun tuloksena syntyi "Berlin Declaration on Collectively Managed Online Rights".

Kokouksen yhteydessä pidettiin myös EDRIn vuosikokous. EFFIn ensisijainen tavoite tuli täytetyksi ja EDRI hallitus saatiin vaihdetuksi uuteen. EDRIin hyväksyttin myös uusia jäseniä ja toivossa on, että järjestö alkaa vihdoin oikeasti toimia.

WoS:
http://www.wizards-of-os.org/index.php?id=36&L=3

Berliinin julistus:
http://www.wizards-of-os.org/index.php?id=931&L=3

Oksasen esitys "Do we need a Digital Rights Directive?":
http://www.effi.org/julkaisut/puheet/woz-20040613.pdf

// KEVÄTKOKOUSKUULUMISIA

EFFI ry:n kevätkokous pidettiin Tieteiden talolla 29.5. Kokouksen alussa Nokian lakimies Ilkka Rahnasto piti alustuksen yhtiön kannasta ohjelmistopatentteihin. Vaikka yhteisymmärrystä ei saavutettukaan, todettiin, että väärinkäsityksiä voidaan kuitenkin välttää pitämällä yllä vuoropuhelua. Nokian ensisijaisena keinona ohjelmistopatenttien ongelmien korjaamiseen on kilpailulainsäädännön käyttö.

Kokouksessa valittiin uudeksi hallituksen jäseneksi Kimmo R.M. Hovi. Tämän lisäksi myönnettiin vastuuvapaus vuoden 2003 hallitukselle sekä päätettiin mm. siirtyä käyttämään Creative Commons-lisenssejä oman materiaalin tuotannossa.

Pöytäkirja:
http://www.effi.org/yhdistys/kokoukset/kokous-2004-kevat.html

// STALLMAN SUOMESSA

Richard Stallman on taas käymässä Suomessa. Hän poikkeaa Baltian kierrokseltaan pitämässä esityksensä Espoossa. Paikkana on Innopolin Leonardo-auditorio Otaniemessä (osoite: Tekniikantie 12, 02150 Espoo) ja aika 2004-07-23 09:00 - 10:30.


EFFI Email on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi, tai lisätietoja muusta toiminnastamme, ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org.

Kesäisin terveisin,

Ville Oksanen
Puheenjohtaja