EFFI Email 2/2005 | EFFI.org

EFFI Email 2/2005

Kevään kirjauutuuksien joukossa on kaksi teosta vapaaohjelmistoista EFFIn jäseniltä: tieteellinen väitöskirja ja yleistajuisempi omakustanne.

Ohjelmistopatenttien haitallisuus alkaa olla jo laajalti tiedostettu yritystenkin piirissä. Toivottavasti tämä ilmenee myös europarlamentin direktiiviäänestyksessä heinäkuussa.

Tekijänoikeuksien turvaamisen verukkeella ollaan ottamassa käyttöön teknisiä rajoitteita ja ujuttamassa lakiinkin pykäliä, joiden yhteensopivuus perusoikeuksien ja kuluttajansuojan kanssa on kyseenalainen. USA:ssa ja Ranskassa tämä huolestuttava kehitys sentään koki takaiskun.


Tulevaa

Kotimaa

Ulkomaat


Tulevaa

OHJELMISTOPATENTIT TAPETILLA BRYSSELISSÄ

Ohjelmistopatenttidirektiivistä äänestetään taas Europarlamentissa 6.7. Sitä ennen on meppien ja kansalaisjärjestöjen järjestämiä tapahtumia:

VÄLIMÄKI VÄITTELEE VAPAAOHJELMISTA

Aika: perjantai 3.6. klo 12
Paikka: Teknillinen korkeakoulu, Tietotekniikan talo, sali T2
Konemiehentie 2, Otaniemi, Espoo

EFFIn jäsen ja ex-pj, oikeustieteen kandidaatti Mikko Välimäki väittelee tohtoriksi TKK:n Tietotekniikan osastolla. Väitöskirjan otsikko on "The Rise of Open Source Licensing. A Challenge to the Use of Intellectual Property in the Software Industry" eli suomeksi "Avoimen lähdekoodin lisensoinnin nousu – haaste immateriaalioikeuksien käytölle ohjelmistoteollisuudessa."

Välimäki osoittaa tutkimuksessaan lukuisin tapausesimerkein, kuinka avoimen lähdekoodin synnyttämät uudet liiketoimintamuodot ovat onnistuneet haastamaan ohjelmistoteollisuuden markkinajohtajat Oraclesta Microsoftiin. Myös valtionhallinnossa on otettu vapaaohjelmia laajalti käyttöön sekä kehitysmaissa (mm. Brasilia, Intia, Kiina) että monissa EU-maissa (Saksa, Ranska). Linuxin kotimaassa Suomessa niiden hyödyntäminen on kuitenkin jäänyt vähäiseksi. Kun vapaaohjelmistot ovat saatavilla ilman tekijänoikeuslisenssimaksuja, jotka muodostavat tavallisesti lähes kolmanneksen perustietokoneen hinnasta, moinen laiminlyönti tarkoittaa käytännössä verovarojen tuhlausta.

Tutkimuksessa käsitellään myös avoimen lähdekoodin käyttöön liittyviä oikeudellisia riskejä. Vapaaohjelmistojen kehittäjiä on syytetty mm. tekijänoikeuksien ja patenttien loukkauksista. Välimäen mukaan juridiset ongelmat näyttäisivät kuitenkin olevan lopulta vain uuteen liiketoimintamalliin kuuluvia väistämättömiä mutta hallittavissa olevia epävarmuustekijöitä.

Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Thomas Riis, Copenhagen Business School, Tanska. Valvojana on professori Juha Laine.

Väitöskirjan voi ladata (CC-ehdoin) täältä: http://pub.turre.com/
Väitöstiedote: http://www.tkk.fi/nyt/vaitoksia/index.html

KEVÄTKOKOUS

Aika: perjantai 3.6. klo 16
Paikka: Teknillinen korkeakoulu, T-talo, sali T3
Konemiehentie 2, Otaniemi, Espoo

EFFI ry:n sääntömääräinen kevätkokous on TKK:lla Välimäen väitöstilaisuuden jälkeen. Virallinen kokouskutsu on lähetetty jäsenille ja verkkoon:
http://www.effi.org/yhdistys/kokoukset/kokouskutsu-2005-kevat.html


Kotimaa

INGO: AVOIN ELÄMÄ

Vapaaohjelmistot ovat viime vuosina nousseet todelliseksi vaihtoehdoksi suljetuille kaupallisille tietokoneohjelmille mullistaen "perinteisiä" käsityksiä liiketoiminnasta. Erilaisten liiketoimintamallien etiikkaa ja yhteiskunnallisia vaikutuksia tarkastelee hauskalla ja helppolukuisella tavalla EFFIn aktiivijäsen, DI Henrik Ingo esikoiskirjassaan "Avoin elämä: Näin toimii Open Source".

Miksi kannattaa myydä ja ostaa ohjelmistoja, joita taiteilijaluonteiset koodarit ovat tehneet omaksi ilokseen ja jakavat kaikille ilmaiseksi?
Tai pikemminkin – miksi ostaa suljettuja ohjelmia, kun parempiakin on saatavilla?
Miksi GNU/Linux on lähes immuuni Windowsia vaivaaville viruksille ja muille riesoille?
Miten epäkaupallinen projekti nousi uhkaamaan yhdysvaltalaisen jättiyrityksen hallitsevaa markkina-asemaa ja mitä Linus Torvalds oikeastaan teki?
Miten vapaaohjelman ideaa voidaan soveltaa muihin hengentuotteisiin, kuten kirjallisuuteen, musiikkiin tai vaatemalleihin?

Ingon kirja valaisee tietotekniikkaan, laki- ja taloustieteeseen perehtymättömällekin lukijalle, mistä teosten vapaudessa tai avoimuudessa oikein on kyse. Se sopii kaikkien luettavaksi ja toiminee myös kansantajuisena johdantona Välimäen väitöstyöhön, jossa käsitellään yksityiskohtaisemmin vapaaohjelmistoihin liittyviä liiketaloudellisia ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä.

Avoin elämä on itsekin vapaa teos ja teksti on ilmaiseksi ladattavissa verkko-osoitteesta http://avoinelama.fi/ .
Sohvalla mukavammin luettavaa painettua kirjaa voi myös ostaa kahdellakymmenellä eurolla, joista yhden kirjailija lahjoittaa EFFIlle.

VISUAALINEN ILME EFFILLE

EFFIn verkkosivusto ja muu materiaali kaipaavat graafisen suunnittelijan käden kosketusta. Tarvitsemme yhtenäiset tunnusvärit ja kirjasimet verkkosivuille, kalvopohjiin, käyntikortteihin yms. sekä logon (ehkä entisen suunnitelman pohjalta). Jos kenellä siis on visioita EFFIlle sopivasta visuaalisesta ilmeestä, niin otahan yhteyttä hallitukseen osoitteella effi@effi.org. Budjettimme ei valitettavasti riitä varsinaiseen käypään suunnittelupalkkioon, vain nimelliseen kulukorvaukseen, mutta mainetta ja kunniaa on luvassa sitäkin enemmän.

AKRONYYMIGLOSSAARI

Mikä ihmeen DRM? Entä CC, RFID, EPO ja WIPO? EFFIn toimintaan liittyvissä kirjoituksissa viliseviä kirjainlyhenteitä selityksineen ja lisätietolinkkeineen on koottu verkkosivulle http://www.effi.org/yhdistys/sanasto.html.
Lyhennesanastoon voi ehdottaa täydennyksiä sähköpostitse osoitteella paatoimittajat@effi.org.

UUSI PÄÄTOIMITTAJA

Kuten tarkkasilmäiset lukijat ovat huomanneet, EFFI Emailiä ei enää kokoa yhdistyksen puheenjohtaja itse. Lehden päätoimittajaksi maaliskuussa nimitetty FT Virpi Kauko on matemaatikko ja toimittaa assistentin virkaa Jyväskylän yliopistossa.

OHJELMISTOPATENTTIPANEELI

Varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen edusti EFFIä ViNOn ja Eurooppanuorten järjestämässä paneelikeskustelutilaisuudessa EU:n ohjelmistopatenttidirektiivistä ja tekijänoikeuksista Otaniemessä 26.4.

Immateriaalioikeusinstituutin (IPRC) Aleksis Nokso-Koivisto puhui tekijänoikeuksien historiasta ja tulevaisuudesta ja toi esiin mahdollisuuden kehittää ohjelmistoille omanlaisensa suojamekanismi, joka sopisi niille paremmin kuin tekijänoikeudet tai patentit.

Patentti- ja rekisterihallituksen Heikki Oksanen kertoi millaisia ohjelmistopatentteja PRH käytännössä hyväksyy, mainiten erääksi ohjenuoraksi Euroopan patenttitoimiston (EPO) esimerkin. Kysyttäessä hän myönsi patenttivirastojen muuttaneen tulkintaa ohjelmien patentoitavuudesta omin päin, ilman lainsäätäjän tukea.

Ville Takanen puhui ohjelmistopatenttien aiheuttamista hankaluuksista alan pienyrittäjän näkökulmasta. Esille tuli mm. käytännön mahdottomuus selvittää etukäteen onko jokin tekniikka patentoitu, ja pienyrityksen toivoton tilanne patenttikisassa isomman kanssa.

EFFIn vpj Tapani Tarvainen puhui yleisemmin ohjelmistopatenttien ongelmallisuudesta ja tiivisti valmisteilla olevan direktiiviesityksen kipeimmin korjausta vaativat kohdat:

  • Tiedon, ml. ohjelmakoodin, julkaiseminen tai levittäminen ei koskaan saisi olla patenttiloukkaus.
  • Patenteilla ei saisi estää yhteensopivan kilpailevan tuotteen tekoa.
  • "Teknisen" määritelmää pitäisi täsmentää niin, että tietojenkäsittely jää selvästi sen ulkopuolelle.

Yleisöä oli paikalla vain n. 25 henkeä, mutta he osallistuivat keskusteluun aktiivisesti.

BRAX VASTAA TEKIJÄNOIKEUSLAIN KRITIIKKIIN

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax on tuohtunut EFFIn lehdistötiedotteesta, jossa kritisoitiin lakivaliokunnan lausuntoa tekijänoikeuslakiesityksestä. Lakivaliokunta olisi velvoittanut Internet-palveluntarjoajan tuomioistuimen päätöksellä antamaan asiakkaansa henkilötiedot tekijänoikeuksien haltijalle ja katkaisemaan asiakkaansa käyttämän verkkoyhteyden, mikäli asiakasta epäillään tekijänoikeuksin suojattujen tiedostojen laittomasta jakelusta.

Braxin mukaan valiokunnan esityksessä ei ole mitään hallituksen esityksestä (HE 28/2004) ja EU-direktiivistä radikaalisti poikkeavaa, koska nytkin voi tuomioistuimesta hakea ns. turvaamistoimenpiteitä laittomaksi epäillyn toiminnan estämiseksi. Brax epäilee kirjoittajilta "menneen sekaisin rikos- ja turvaamisprosessit".

EFFIn mielestä epäillyn henkilötietoja ei pidä koskaan antaa asianomistajalle, vaan poliisille laissa säädetyin perustein, eivätkä HE ja direktiivikään moista vaadi. Se taas, millä perustein tunnistetietoja saa luovuttaa, ei liity mitenkään tekijänoikeuksiin vaan kuuluisi sähköisen viestinnän tietosuojalakiin.

Braxin vastine kommentoituna:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/brax-kommentti.html

TEKIJÄN- JA OMANKÄDENOIKEUS: VIRALG

Suomalainen Viralg Oy on herättänyt ulkomaillakin kyseenalaista huomiota mainostamalla tiedotteessaan 15.4. "virtuaalialgoritmia", jolla teoksen tekijänoikeuksien haltija voisi estää teoksen sisältävien tiedostojen luvattoman jakamisen internetitse.

Tuotteen toimintaperiaatteesta ei ole annettu täsmällisiä tietoja, mutta yrityksen oman tiedotteen mukaan se pystyy "sekoittamaan tiedostoja vertaisverkoissa siten, että laiton lataaja päätyy lataamaan hyödytöntä roskaa oikean musiikki-, elokuva- tai pelisisällön sijasta" ja "tuhoamaan jo jaettuja toimivia tiedostoja vertaisverkoista". Sekä väitetyn toiminnan laillisuus että väitteiden todenperäisyys vaikuttavat epäilyttäviltä.

Muusikko Pekka Sallinen tekikin poliisille 21.4. tutkintapyynnön siitä, onko Viralg tai sen asiakas BMG syyllistynyt tietoliikenteen häirintään. Viralg vastasi kiistäen häirinnän jokseenkin mielenkiintoisin perustein: Viralg on mielestään syytön, koska "sillä on aina toimeksiantajansa lupa oikeiksi teoksiksi naamioitujen roskatiedostojen valmistamiseen", ja toimeksiantaja puolestaan "ei voi olla rikosoikeudellisessa vastuussa, koska ei tunne toteutuksen teknisiä yksityiskohtia".

Poliisi päätti alle viikossa, ettei esitutkintaa suoriteta, koska sen mielestä asiassa ei ole aihetta epäillä rikosta. Päätös perustui ilmeisesti lähinnä Viralgin lakitoimiston Ace Law Oy:n antamaan lausuntoon ja Viralgin verkkosivustoon.

Viralgin tiedote 15.4. Tietoviikko-lehdessä:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/viralg-2005-04-15.html

EFFIn lehdistötiedote 21.4. (sisältää mm. linkin tutkimuspyyntöön):
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2005-04-21.html

Viralgin vastaus 22.4. Tietokone-lehdessä:
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=23693

Kai Puolamäen analyysi tilanteesta (sisältää mm. linkit poliisin asiakirjoihin):
http://www.effi.org/tekijanoikeus/vertaisverkkohairinta.html


Ulkomaat

VERTAISVERKOISTA KIISTAA ESPANJASSA

Valencian teknillisessä yliopistossa vertaisverkkojen laillisista käyttötavoista 4.5. luennoinut Jorge Cortell kertoi joutuneensa eroamaan työstään tekijänoikeus-etujärjestön painostuksen vuoksi. Cortellin mukaan Espanjassa monet luulevat teosten yksityistäkin kopioimista laittomaksi.

Jorge Cortellin blogi: http://jorge.cortell.net/
(enimmäkseen espanjaa, sisältää myös pari englanninkielistä kirjoitusta ja paljon linkkejä)

Afterdawn-uutinen suomeksi:
http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6454.cfm

DIGITAALISET RAJOITTIMET VASTATUULESSA USA:SSA...

Yhdysvalloissa liittovaltion vetoomustuomioistuin totesi 6.5. yksimielisesti viestintäkomission (FCC, Federal Communications Commission) ylittäneen toimivaltuutensa määrätessään televisio- ja videolaitteiden valmistajat varustamaan tuotteensa tietyllä kopionesto-tekniikalla.

Laitteiden olisi pitänyt tunnistaa lähetyksistä ns. "broadcast flag" -signaali ja estää sillä merkityistä tv-ohjelmista tehtyjen tallenteiden kopiointi ja toisto muissa laitteissa kuin siinä jolla tallennus on tehty. Kyseessä on esimerkki DRM-tekniikasta, jota perustellaan "luvattoman" kopioinnin estämisellä mutta joka tosiasiassa rajoittaa laillista digitaalisen informaation käyttöä. Määräys olisi haitannut pahoin laitteiden yhteensopivuutta ja tehnyt käytännössä tyhjäksi oikeuden valmistaa nauhoitekoosteita ei-kaupalliseen käyttöön.

USA:ssa on siis edelleenkin sallittua valmistaa ja myydä laitteita, jotka eivät "lähetyslippua" tunnista. Päätös oli voitto kirjasto- ja kansalaisjärjestöille ja takaisku FCC:tä lobanneelle elokuvatuottajien liitolle (MPAA, Motion Picture Association of America).

Oikeuden päätös:
http://pacer.cadc.uscourts.gov/docs/common/opinions/200505/04-1037b.pdf

Cnet-uutinen: http://tinyurl.com/94gzy

...JA RANSKASSA

Ranskassa oikeus on 22.4. todennut laittomaksi DRM-tekniikan, joka estää DVD-elokuvan kopioimisen videonauhalle. Filmiyhtiö määrättiin poistamaan rajoittimet DVD-levyistään ja maksamaan korvauksia kuluttajalle aiheutuneista haitoista.

01net-uutinen (ranskaksi): http://tinyurl.com/bg7hd

Edellisen käännös englanniksi:
http://www.allpeers.com/blog/?page_id=113

YRITYSTEN VETOOMUS OHJELMISTOPATENTTEJA VASTAAN

Tietoverkkojen vapautta ajava kansainvälinen järjestö FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) kerää Internetissä yritysten nimiä ohjelmistojen patentoitavuutta vastustavaan vetoomukseen. Sen on tähän mennessä allekirjoittanut jo yli 500 yritystä, joiden yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto on toista miljardia euroa.

http://www.economic-majority.com/

Ohjelmistopatenttidirektiiviä on palloteltu EU:ssa jo kolme vuotta pääsemättä sopuun sen sisällöstä. Direktiiviesitys tulee europarlamentin toiseen käsittelyyn heinäkuun 6. päivänä.

FFIIn tiedote 22.5.
http://wiki.noepatents.eu.org/index.php/Press_ReleasesEn

Taustatietoa ohjelmistopatenteista englanniksi: http://swpat.ffii.org/
ja suomeksi: http://www.effi.org/patentit/

SAKSALAISTUTKIMUS PÄIVÄNVALOON:
VALTAOSA YRITYKSISTÄ VASTUSTAA OHJELMISTOPATENTTEJA

Saksan talous- ja työministeriön teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa informaatioteknologia- ja viestintäalan yrityksistä vastustaa tietokoneohjelmien patentoitavuutta. Tutkimukseen osallistuneista 1214 saksalaisyrityksestä 75 % katsoo ohjelmistopatenttien heikentävän kilpailuasemaansa ja vain 2 % vahvistavan sitä. Yli 500 työntekijän yrityksillä vastaavat luvut olivat 57 % ja 12 %.

Kysely tehtiin jo viime kesänä ja tutkimusraportti on päivätty 26.9.2004, mutta ministeriö jätti tulokset "pöytälaatikkoon" ilmeisesti teollisuusjärjestö Bitkomin vaatimuksesta. Bitkomin jäseniä ovat eräät ohjelmistopatentteja puoltavat suuryritykset, mm. Microsoft ja Nokia.

NoSoftwarePatents.com-kampanjan keulahahmon Florian Müllerin painostuksen ansiosta tulos kuitenkin julkaistiin vihdoin 4.4. (Müller itse siirtyi muihin tehtäviin ja koko kampanja liitettiin FFII:hin 30.3.)

FFII:n tiedote: http://wiki.ffii.org/Ifis050404En
(kummassakin linkit saksankieliseen tutkimusraporttiin, sen englanninnokseen ja saksalaisen Heise-lehden uutisiin).


EFFI Email on parin kuukauden välein ilmestyvä uutistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toimintaan liittyvistä tapahtumista. Mikäli haluat liittyä jäseneksi, täytä lomake verkkosivullamme http://www.effi.org. Sivuilta löydät tietoa EFFIn toiminnasta sekä vanhat EFFI Emailit.

Kesäisin terveisin,

Virpi Kauko
EFFI Emailin päätoimittaja