EFFI Email 2/2004

Uutta

  • En ostanut kopiosuojattua "CD-levyä" -paidat myyntiin
  • EFFI:n jäsenhallinnassa ongelmia
  • Kevätkokous 21.5.
  • Tekijänoikeuslaki vihdoin eduskuntaan
  • Ohjelmistopatenteista tiukka taistelu eduskunnassa
  • Tallennusvelvollisuus palveluntarjoajille?
  • 15.4.2004 Guru is In -tapahtuma

// UUSI T-PAITA MYYNTIIN

EFFI:n T-paitavalikoimaan on lisätty uusi tuote. Tällä kertaa aiheena on kopiosuojatut CD-levyt. Kyseinen painatus on myös saatavissa kauluspaitana ja mikäli kysyntää riittää, niin jatkossa mahdollisesti myös muutkin mallit tullaan tilaamaan myös tässä muodossa.

Lisätietoja:
http://www.effi.org/yhdistys/kannatustuotteet/

// EFFI:N JÄSENHALLINNASSA ONGELMIA

EFFI:n jäsenhallinnassa on ollut ongelmia alkukevään aikana. Tilanne on nyt kuitenkin korjautunut ja esimerkiksi jäsenmaksut ovat menossa juuri maksuun. Pahoittelemme syvästi tilanteesta mahdollisesti aiheutuneita harmeja!

// EFFI:N KEVÄTKOKOUS 21.5

EFFI:n kevätkokous tullaan pitämään näillä näkymin perjantaina 21.5. Paikka on vielä auki, mutta todennäköisesti tilaisuus tullaan pitämään Nordea Järjestöpankin tiloissa. Asialistalla normaalit sääntömääräiset asiat eli lähinnä vastuuvapauden myöntäminen viime vuoden hallitukselle. Virallinen kutsu tulee toukokuun alussa.

// TEKIJÄNOIKEUSLAKI VIHDOIN EDUSKUNTAAN

Opetusministeriö sai vihdoin 19.3 annetuksi uuden tekijänoikeuslain eduskuntaan. Uudessa hallituksen esityksessä (HE) on edelleen merkittävästi ongelmia, joihin EFFI puuttui heti hallituksen hyväksyttyä opetusministeriön esityksen. Lehdistötiedotteeseen pääsi tosin kiireestä johtuen virhe- HE:ssä tekijänoikeusrikoksen edellytyksenä säilyy edelleen merkittävä taloudellinen harmi. EFFI tullaan kutsumaan kuultavaksi sivistysvaliokuntaan, mutta tämän lisäksi olisi luonnollisesti hyvä saada mahdollisimman paljon muuta palautetta kansanedustajille.

EFFI järjesti myös uudesta tekijänoikeuslaista keskustelutilaisuuden 24.3. yhdessä Pykälä ry:n ja Teoston kanssa (Herkko Hietanen vastasi järjestelyistä EFFI:n puolesta). Tilaisuudessa käytiin varsin värikäs keskustelu lain sisällöstä. Yhdestä asiasta vallitsi sentään yksimielisyys eli lakitekstin luettavuus on edelleen täysi katastrofi.

Tiedote EFFI:n kotisivulla:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-03-18.html

Tekijänoikeus-seminaari:
http://www.effi.org/tapahtumat/tekijanoikeusseminaari.html

Päivitetty tekijänoikeus-FAQ:
http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html

// OHJELMISTOPATENTEISTA TIUKKA TAISTELU EDUSKUNNASSA

EU:n ohjelmistopatenttidirektiivi oli jälleen eduskunnassa käsittelyssä. Tällä kertaa EFFI oli paremmin valmistautunut kuin viimeksi ja pakotimme vastapuolen reagoimaan omaan toimintaamme. Käsittely sai myös kohtuullisesti julkisuutta ja aihe oli hyvin esillä mm. Linux-Summitissa.

Valitettavasti lopussa hallituksen (ja Nokian) kanta voitti sekä talousvaliokunnassa että suuressa valiokunnassa. Vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit äänestivät patentointia vastaan. EFFI protestoi lopputulossta lehdistötiedotteella, joka meni läpi jopa STT:lle. (toinen kerta EFFI:n historiassa).

Taistelu ei kuitenkaan päättynyt tähän vaan jatkuu nyt EU-tasolla. FFII on järjestämässä tänään 14.4 mielenosoituksen Brysselissä ja EFFI:ä edustaa paikan päällä Tapani Tarvainen.

Esitys Linux-summitissa 27.2:
http://www.effi.org/patentit/effi-linux-summit.html

Asiantuntijalausunto ohjelmistopatenteista asiassa U 45/2002 vp
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/ohjelmistopatentointi.html

Lehdistötiedote 11.3:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-03-11.html

Jatkolausunto talousvaliokunnalle 12.3:
http://www.effi.org/patentit/jatkolausunto-ohjelmistopatenteista-u452002.pdf

Talousvaliokunnan lausunto:
http://www.effi.org/patentit/talousvaliokunnan-lausunto-03-2004.html

Lehdistötiedote 12.4:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-04-12.html

// TALLENUSVELVOLLISUUS PALVELUNTARJOAJILLE?

Telia-Soneran "Echelon"-mailien jälkimainingeissa liikenneministeriössä perustettiin työryhmä pohtimaan internet-operaattoreiden liikennetietojen tallennusvelvollisuutta. EU-tasolla on jo tehty periaatepäätös tallennusvelvollisuuden käyttöönotosta, mikä pahimmassa tapauksessa tarkoittaa tämän yksityisyyden kannalta hyvin ongelmallisen toiminnan tuloa myös Suomeen.

Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-02-19.html

// IPR-ENFORCEMENT -DIREKTIIVI HYVÄKSYTTIIN EU:SSA

EU hyväksyi IPR-Enforcement -direktiivin 10.3 ilman merkittäviä muutoksia sen sisältöön. Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt kampanjoivat aktiivisesti direktiiviä vastaan, mutta tällä kertää työ ei kantanut tulosta. Positiivisena puolena enemmistö suomalaisista eurokansanedustajista äänesti sentään direktiiviä vastaan.

Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2004-03-10.html

// 15.4.2004 GURU IS IN -TAPAHTUMA

Fuug järjestää 15.4.2004 Guru is In -tapahtuman/luennon jonka tulee pitämään Mikko Välimäki.

Esityksen teemana on tekijänoikeuslain uudistus Suomessa ja ohjelmistopatenttidirektiivi EU:ssa. Vireillä on parhaillaan kaksi laajaa lakiuudistusta, jotka vaikuttavat niin Internetin kuin tietokoneohjelmien käyttöön ja tulevaisuuteen. Missä lakihankkeissa mennään ja mitä uudistuksista seuraa?

Esityksen jälkeen on ohjelmassa vapaata keskustelua aiheesta ja sen vierestä.

Tilaisuus on 15.4.2004 klo 18.00 Helsingissä Soneran tiloissa osoitteessa Elimäenkatu 15.

Tapahtuma on maksuton ja avoin, joten myös muiden yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita. Toivottavaa on ilmoittaa osallistumisestasi etukäteen fuug@fuug.fi osoitteeseen.


EFFI Email on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org.

Keväisin terveisin,

Ville Oksanen
Puheenjohtaja