EFFI Email 2/2003

Uutta:

  • PRH salli ohjelmistotuotepatentit
  • Tekijänoikeuslakiehdotus kaatui eduskunnassa
  • Sananvapauslakiehdotus meni läpi merkittävästi muutettuna
  • EFFIn lausunto sähköisen viestinnän tietosuojasta

Muuta:

  • Kutsu yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen 20.3.2003
  • Jäsenmaksulomakkeet sähköpostitettu
  • Vaalikone jäissä
  • Kirjoituskilpailusta sovittu lukiolaisten liiton kanssa
  • Uusia kannatustuotteita tulossa

// PRH SALLI OHJELMISTOTUOTEPATENTIT

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on täysin yllättäen alkanut myöntää patenttilain vastaisesti ohjelmistotuotepatentteja. 14.2.2003 antamassaan tiedotteessa PRH perustelee muutosta Euroopan patenttiviraston (EPO) tulkintakäytännöllä ja sillä, että Euroopan parlamentin ja komission vastustuksen vuoksi linjanmuutos on viivästynyt EU:ssa. EFFI lähetti asiasta välittömästi vastatiedotteen, joka uutisoitiin varsin laajasti:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-02-24.html
Ville Oksanen EFFI:stä väittelee aiheesta PRH:n Eero Bomansonin kanssa Suomen IT-oikeudellisen yhdistyksen kokouksessa 20.3.2002.

Lisätietoja: ville.oksanen@effi.org

// TEKIJÄNOIKEUSLAKI KAATUI EDUSKUNNASSA

Kiistelty ja kritisoitu tekijänoikeuslakiehdotus raukesi eduskunnan sivistysvaliokunnassa. EU:n direktiiviin perustuvan lakimuutoksen piti tulla alun persin voimaan joulukuussa mutta toistaiseksi laki on säädetty vasta Tanskassa ja Kreikassa. EFFI:stä Ville Oksanen ja Mikko Välimäki kävivät valiokunnan kuultavina ja osiltaan vakuuttelivat kansanedustajille, että lakiehdotus olisi vaatinut täydellisen remontin. Ehdotus palautui opetusministeriöön, jonka tehtävä on kirjoittaa uusi hallituksen esitys seuraavalle eduskunnalle. Lehdistötiedote:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/pressrelease-2003-01-31.html

Lisätietoja: mikko.valimaki@effi.org

// SANANVAPAUSLAKIEHDOTUS MENI LÄPI MERKITTÄVÄSTI MUUTETTUNA

Niin sanottu joukkoviestinnän vastuulakiehdotus muuttui merkittävästi eduskunnan perustuslakivaliokunnasssa. EFFI:stä Kai Puolamäki kävi valiokunnassa perustelemassa mitä ehdotuksessa piti muuttaa ja iloksemme valiokunta myös otti kommenttimme huomioon. Pakollista nettikeskustelujen tallennusvelvollisuutta rajattiin merkittävästi eikä se koske enää esim. chattiä tai nyyssikeskusteluja, joiden asema oli vielä muutama kuukausi sitten hyvin epäselvä. Lehdistötiedotteet:
http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2003-02-11.html
ja http://www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/pressrelease-2003-02-16.html

Lisätietoja: kai.puolamaki@effi.org

// EFFIN LAUSUNTO SÄHKÖISEN VIESTINNÄN TIETOSUOJASTA

Kai Puolamäki on kirjoittanut EFFIn lausunnon lakiehdotuskesta sähköisen viestinnän tietosuojaksi. Lakiehdotus käsittelee muun muassa spämmiä ja asiakastietojen keruuta markkinointitarkoituksiin. Lausunto:
http://www.effi.org/julkaisut/lausunnot/svt-2003-02-07.html

Lisätietoja: kai.puolamaki@effi.org

// KUTSU SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN VUOSIKOKOUKSEEN

EFFI ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 20.3.2003 Helsingin yliopistolla salissa 7 klo 17-19 (sama paikka kuin viimeksi). Tällöin käydään läpi yhdistyksen tilinpäätös vuodelta 2002 ja myönnetään hallitukselle vastuuvapaus. Kiinnostuksen mukaan myös keskustellaan yhdistyksen toiminnasta ja suunnitellaan tulevaa. Kaikki yhdistyksen jäsenet ovat tervetulleita mukaan!

Paikka on Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorin vieressä ja sisäänkäynti sinne Fabianinkadulta. Kartta alueesta:
http://www.helsinki.fi/kartat/map.html
Sali 7 on 2. kerroksessa.

Jos joku tulee omalla autolla, niin pysäköintipaikkoja on kokemuksen mukaan vapaana klo 17 jälkeen Senaatintorin ympäristössä.

Lisätietoja: mikko.valimaki@effi.org

// JÄSENMAKSULOMAKKEET POSTITETTU

Kaikkien jäsenten olisi tullut saada jäsenmaksulomake sähköpostissa. Muistutamme, että jäsenmaksut tulisi maksaa maaliskuun alkuun mennessä. Jos jäsenmaksuista on kysyttävää tai epäselvyyksiä, niin meilaa jasenasiat@effi.org.

// VAALIKONE MENI JÄIHIN

EFFI:stä riippumattomista syistä puuhaamamme vaalikone on jäänyt käynnistymättä. EFFI voi vain pahoitella asiaa, sillä moni on kysellyt miten saisi tietoa ketkä ehdokkaat kannattavat EFFI:n arvoja.

// KIRJOITUSKILPAILUSTA SOVITTU

EFFI järjestää yhdessä lukiolaisten liiton kanssa kevään aikana kirjoituskilpailun lukiolaisille. Parhaat kirjoitukset tullaan julkaisemaan EFFI:n webbisivuilla.

// UUSIA KANNATUSTUOTTEITA TULOSSA

EFFI:lle on tulossa ainakin uusi T-paita CD-levyjen kopiosuojauksista sekä kahvimuki, jossa otetaan kantaa patentointiin. Lisää tietoa luvassa, kun tuotteista saada ensimmäiset erät tilattua.


EFFI Email on säännöllisesti ilmestyvä ajankohtaistiedote Electronic Frontier Finland ry:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä jäseneksi tai lisätietoja muusta toiminnastamme ota yhteyttä tai täytä lomake osoitteessa http://www.effi.org

Maaliskuun terveisin,

Mikko Välimäki
puheenjohtaja