EFFI Free Wifi

Draft idea 21.7.2003

Electronic Frontier Finland ry sponsoroi uusia ilmaisia Wifi (Wireless LAN, WLAN) hotspotteja Suomeen. Idea on yksinkertainen: EFFI sponsoroi laajakaistayhteyden ja WLAN-lähetinaseman; hotspotin ylläpitäjän vastuulle jäävät laajakaistayhteyden kuukausimaksut. [EFFI on neuvottelemassa operaattoreiden ja laitevalmistajien kanssa edullisia ehtoja uusille hotspoteille.] Jos haluat avata uuden hotspotin, ota siis meihin yhteyttä: freewifi@effi.org.

Hankkeen motivaatio

Suomi on huolestuttavasti jäljessä wifi-kehityksssä. Pitkälti syynä on Internet-operaattoreiden virhearvioinnit mobiilista Internetistä: GPRS ja 3G ovat suljettuja, hitaita ja kalliita järjestelmiä. Niiden käyttöön tarvitaan sopimus operaattorin kanssa. Lisäksi Internetin käyttö puhelimen kanssa on kömpelöä ja rajoitettua. Wifi on sen sijaan avoin, nopea ja halpa verkkojärjestelmä. Wifi on oikea langaton Internet kaikkine palveluineen www-sivuista sähköpostiin.

Avoin wifi on myös anonyymi. Esimerkiksi kahvilasta surfatessa kenenkään ei tarvitse pelätä, että isoveli voisi yhdistää IP-osoitteet tiettyihin tietokoneisiin. Jokaisella hotspotilla on yksi dynaaminen IP-osoite, jota jaetaan hotspotin käyttäjille. EFFI:n sponsoroimissa hotspoteissa ei ole käyttäjien autentikointia; siksi yksittäisen käyttäjän selvittäminen vaatisi käytännössä, että kahvilan ovella jokaisen henkilöllisyys tarkastettaisiin ja tallennettaisiin. Ei kuulosta realistiselta.

Yhdysvalloissa Wifi alkoi yleistyä jo vuonna 2001 kuluttajille suunnattuna palveluna. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on paljon sekä kaupallisia noin 20-30 euroa kuussa veloittavia hotspot-yrittäjiä että ilmaisia avoimia hotspotteja esimerkiksi kahviloissa houkuttelemassa asiakkaita. Sittemmin Wifi on yleistynyt myös Euroopassa. Esimerkiksi Virossa on kesään 2003 mennessä avattu jo yli kymmenen ilmaista hotspotteja. Wifin yleistyessä myös kannettavien tietokoneiden käyttö lisääntyy ja rajoittuneiden kännykällä käytettävien sms / wap / mms-palvelujen sijasta ihmiset pääsevät käyttämään vapaasti sähköpostia ja muita avoimen Internetin palveluja.

Tähän asti Suomessa on ollut joitakin kaupallisia suljettuja wifi-kokeiluja, joista ei ole ollut iloa tavallisille tietokoneen käyttäjille. Joko verkko ei ole toiminut teknisesti (Jippiin julkinen WLAN kokeilu) tai se on suunnattu yrityskäyttäjille (Sonera WGate, Telia HomeRun). Suljettu kaupallinen verkko ei ole myöskään anonyymi: käyttäjä tunnistetaan yleensä verkkokortin osoitteen avulla ja siten periaatteessa jokainen käyttäjä voidaan jäljittää. Myös oppilaitokset ovat ottaneet wifiä varovaisesti käyttöön eikä verkkoja ole avattu ulkopuolisille. Yksityishenkilöt ovat avanneet jonkin verran avoimia hotspotteja mutta tiedotus uusista hotspoteista ja niihin liittyvistä tietoturvariskeistä on ollut vähäistä. EFFI haluaa kannustaa uusien avoimien hotspottien avaamista ketään käyttäjäryhmää syrjimättä. Internetin on mielestämme oltava vapaa, anonyymi, turvallinen, ilmainen ja avoin kaikille.

Miten pääsen mukaan EFFI Free Wifiin?

Uusi hotspotti: ota yhteys EFFI:n Free Wifi kampanjaan: freewifi@effi.org. Ilmoita viestissäsi minne hotspotin haluaisit ja onko paikassa kaapelitv-liittymä (kaapelimodeemille) ja/tai puhelinliittymä (DSL:lle). EFFI sponsoroi hotspotin asennuksen ja opastaa käyttöönotossa. Hotspotin ylläpitäjän vastuulle jää laajakaistayhteyden kuukausimaksu, joka on tyypillisesti noin 50 euroa kuukaudessa.

Muu avoin hotspotti: jos olet itse avannut avoimen hotspotin, jota muut voivat käyttää jostakin julkisesta tilasta, listaa se esimerkiksi xxx palveluun. EFFI kannustaa uusien avoimien hotspottien avausta mutta listaa ainakin toistaiseksi vain itse sponsoroimasa avoimet hotspotit.

Käyttäjä: hanki wlan-kortilla varustettu kannettava tietokone tai kämmentietokone. Wlan-kortit maksavat noin 50 euroa ja sopivat lähes kaikkiin kannettaviin. Suunnista avoimen hotspotin läheisyyteen ja aloita surffaus. Avoimen hotspotin käyttöön ei tarvita tunnuksia - kone vain käyntiin ja Internet-yhteys on auki. Protokollana on DHCP, joka on yleensä tietokoneiden vakioasetuksena. Huomaa myös, että usein hotspot kantaa myös viereisiin liiketiloihin ja kadun toiselle puolelle. Lisätietoja Wifin käytöstä saat esimerkiksi alla luetelluista linkeistä. Valitettavasti EFFI ei pysty tarjoamaan käyttäjätukea.

Avoimet hotspotit

Tällä hetkellä seuraavat avoimet EFFIn sponsoroimat hotspotit ovat toiminnassa:

  • ABC
  • XYZ
Muita hotspotteja ja lisätietoja: