Lex Nokia natisee liitoksissaan | EFFI.org

Lex Nokia natisee liitoksissaan

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Helmikuu 12, 2009 - 10:59.

Lex Nokian eli hallituksen esityksen 48/2008 säätäjät eivät tunnu pääsevän lain merkityksestä yksimielisyyteen.

Laista vastaava ministeri, viestintäministeri Suvi Lindén (kok). Lindén toteaa aivan oikein oikein, että laki oikeuttaa urkinnan myös taloyhtiöiden, kirjastojen ja yliopistojen verkoissa. Lindénin mielestä laki ei antaisi työnantajille poliisia suurempia oikeuksia (KRP ja oikeusoppineet ovat eri mieltä) ja työpaikoilla ei tarvitsisi kieltää nettisähköpostien käyttöä ennen tunnistamistietojen urkintaa. Yrityksillä olisi oikeus vaatia työntekijät riisuuntumaan alasti esimerkiksi kätkettyjen USB-muistitikkujen löytämiseksi (Aamulehti 12.2.2009). Aamulehden mukaan toimihenkilöunionin puheenjohtaja on tyrmistynyt Lindénin väitteestä, että yksittäinen työnantaja voi käskeä työntekijäänsä riisuutumaan alasti.

Laista vastaava virkamies, viestintäneuvos Juhapekka Ristola. Ristolan mukaan ennen kuin työsähköposteja saisi Lex Nokian perusteella urkkia, pitäisi työntekijöiltä ensin estää muun muassa nettisähköpostin käyttö. Ristolan mielestä laki ei oikeuttaisi työnantajaa seuraamaan muuta verkkoviestintää, esimerkiksi nettisurffailua (Aamulehti 9.2.2009).

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok). Sasi selitti viimeksi TV1:n A-talk-ohjelmassa 5.2.2009, että Lex Nokia on perustuslain kannalta ongelmaton, vaikka perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeusoppineet olivat olleet kaikki eri mieltä. Samassa ohjelmassa Sasi vastasi julkisoikeuden professorin kommenttiin siitä, että jos yritysvakoilua haluttaisiin harrastaa, niin kukaan ei olisi niin tyhmä, että käyttäisi siinä yrityksen verkkoa hyväkseen: "[Kun] tätä tutkittiin, niin valitettavasti professorit eivät tunteneet tekniikkaa ja sen takia he päätyivät väärään lopputulokseen. Nimittäin, kun se salainen tiedosto tehdään, niin se voidaan tehdä niin tiiviiksi, että jos sä otat sieltä muistitikulla, siitä jää jälki, siitä tulee tieto, jolloin tiedetään, että on otettu muistitikulle. Jos sä otat sieltä faksilla tai, tai printtaat sieltä, siitäkin tulee jälki. Ja nyt on ainoastaan, että onko näin, että sähköposti on salainen ja sitä kautta sä voit vuotaa." (Sasin kommentti oli pakko lainata kokonaan, koske en mm. ymmärrä mitä hän tarkoittaa "tiivillä tiedostolla".)

 

Laista vastuussa oleva ministeri, laista vastuussa oleva virkamies, lain perustuslainmukaisuudesta vastaava perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, oikeusoppineet ja KRP tuntuvat olevan täysin eri mieltä Lex Nokian tulkinnasta. Erityisesti Lindénin möläytykset alastomista työntekijöistä antavat lisäksi erittäin huolestuttavan kuvan poliitikkojemme asiantuntemuksesta ja arvomaailmasta.

Jos lain tulkinnasta on näin suuri erimielisyys jo tässä vaiheessa, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää vetää Lex Nokia eduskunnasta. Lex Nokian aikaisempi inkarnaatiokin jouduttiin samalla tavalla torppaamaan.

Aikoinaan Lindén lähetti itse liian epäselväksi osoittautuneen tekijänoikeuslain muutoksen eli Lex Karpelan takaisin uuteen valmisteluun.

Jos urkintaa uudelleenharkinnan jälkeen pidettäisiin jostain syystä edelleen tarpeellisena, niin oikea paikka sääntelylle olisi pakkokeinolaki. Jos halutaan antaa korporaatioille lisää valtaa, niin silloinkin kyseeseen tulisi työelämää koskeva laki yksityisyyden suojasta työelämässä, ei kaikkea viestintää koskeva sähköisen viestinnän tietosuojalaki.


Tämä dokumentti on Public Domainia.