Oikeusministeri: sähköisen äänestyksen auditointiraportti tieteisfantasiaa | EFFI.org

Oikeusministeri: sähköisen äänestyksen auditointiraportti tieteisfantasiaa

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Syyskuu 4, 2008 - 07:51.

Oikeusministeri Brax tyynnyttelee sähköäänestyksestä huolestuneita ja tulee samalla torpanneeksi ministeriönsä teettämän auditointiraportin science fictionina.

Ennen Dieboldina tunnettu sähköisiä äänestyslaitteita valmistava yhdysvaltalainen yritys Premier Election Solutions joutui tunnustamaan äskettäin, että sen 34 osavaltiossa käytössä oleva äänestysjärjestelmä voi huomaamatta hukata ääniä. Huolestuttavaksi tämän tekee, että kyseinen järjestelmä oli Suomeen lanseerattavaa järjestelmää paljon kattavammin auditoitu eikä vikaa oltu silti havaittu ajoissa.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) tyynnyttelee huolestuneita eilisessä Uuden Suomen artikkelissa:

"Amerikassa tapahtunut moka ei voi mitenkään tapahtua Suomessa, kun täällä jokainen sähköisesti annettu ääni kirjataan vaalivirkailijan toimesta ylös. Äänestystä kontrolloidaan samalla tavalla, kuin perinteistä äänestystä. Äänet eivät siis voi kadota minnekään."

Oikeusministeriön sähköisen äänestyksen auditointiraportissa sanotaan kuitenkin päinvastastaista (s. 3):

"Auditoitavan järjestelmän äänestystilanne poikkeaa olennaisesti nykysysteemistä. Lippuäänestyksessä äänet pudotetaan vaaliuurnaan julkisesti, jolloin äänestäjä tietää ja vaalivirkailijat voivat todistaa äänen menneen uurnaan. Tarkasteltavassa järjestelmässä äänien siirtymistä sähköiseen uurnaan ei todista kukaan."

Brax jatkaa kuolemattomalla sitaatilla:

"Kyllä se science-fictionin puolelle menee, jos joku onnistuisi vaalituloksia sabotoimaan."

Auditointiraportista (s. 6):

"Joukko järjestelmän sisäpiiriläisiä pystyy periaatteessa generoimaan kokonaan uuden, aidon näköisen sähköisen vaaliuurnan ja järjestämään siitä laskettavat vaalitulokset haluamikseen."

Brax siis torppaa ministeriönsä sähköäänestyksen auditointiraportin "science fictionina". Mitäpä tähän enää voi lisätä.

Lisätietoja


Tämä dokumentti on Public Domainia.