Oikeusministeriön vaalipäällikkö julistautuu marttyyriksi

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Tammikuu 26, 2008 - 11:44.

Oikeusministeriön vaalipäällikkö julistautuu marttyyriksi

Oikeusministeriön vaalipäällikkö väittää, että nykyisessä vaalijärjestelmässä pieni joukko ministeriön virkamiehiä voisi huomaamatta vaikuttaa vaalitulokseen.

Effi julkaisi eilen tiedotteen otsikolla Äänestysjärjestelmä ei saa olla liikesalaisuus (kannattaa muuten myös tutustua tiedotteen lopussa olevaan lisätietolinkkilistaan).

Oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen vastasi tänään julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa Sähköisestä äänestyksestä salailusyyte.

Jääskeläinen vastaa Effille ottamalla marttyyrin roolin: "Jos tässä asiassa meidän puolueettomuutemme asetetaan kyseenalaiseksi, voidaan samalla asettaa kyseenalaiseksi kaikki toimittamamme vaalit."

Antti Vähä-Sipilä vastaa Jääskeläiselle hyvin blogiartikkelissaan Sähköäänestyskeskustelu jatkuu:

"Toisekseen, nykyisessä paperilappuäänestyksessä ei tarvitse luottaa Oikeusministeriöön. Kuten kaikki ääniä äänestyspaikalla laskemassa olleet tietävät, ensimmäisen ääntenlaskun suorittavat kullakin äänestyspaikalla kilpailevien puolueiden edustajat ja äänestyspaikkakohtaiset tulokset julkistetaan netissä. Yksittäiset ääntenlaskijat voivat käydä tarkastamassa oman paikkansa laskennan oikeellisuuden ja tarkistaa kokonaistuloksen taskulaskimella. Jos tätä järjestelmää haluaisi huijata, pitäisi olla usean puolueen maantieteellisesti kattava salaliitto, jolla on kiinnijäämisriski jokaisella äänestyspaikalla. Tarkistuslaskentaa varten paperiäänet säilötään, mutta sähköääniä ei voida vastaavasti järjestelmäriippumattomasti varmistaa."

"On mielestäni melko selvää, että näin perustavanlaatuisia asioita ei Oikeusministeriö voi ymmärtää vahingossa väärin. Kommentit kuulostavat pikemminkin yritykseltä peittää sitä tosiseikkaa, että sähköäänestys avaa suuren reiän äänestyksen luotettavuuteen, eikä ilman paperivarmistusta sille voida mitään."

On surullista, että oikeusministeriö on päättänyt vastata asialliseen kritiikkiin tällä tavalla.

Sitä paitsi kukaan ei ole epäillyt nykyisiä viranhaltijoita vaalitulosten väärentäjiksi. Nyt suunnitellun vaalijärjestelmän pitäisi kuitenkin olla luotettava ja vaikuttaa luotettavalta myös tulevaisuudessa, kun yhteiskunnalliset olot voivat olla toisenlaiset. Sopivissa oloissa yhteiskuntajärjestys voi kaatua pelkästään siitä, että vaalituloksen oikeellisuudesta esitetään uskottava epäily.

Niin, ja Jääskeläinen pitää luontevana, että oikeusministeriö valitsee ulkopuoliset äänestysjärjestelmän testaajat.

Hyvien asiantuntijoiden löytäminen vaatii asiantuntemusta. Jääskeläisellä ei taida tämänkään päivän kommenttien perustella olla mitään haluja antaa lempilastaan oikeasti riippumattomien akateemisten huippuasiantuntijoiden riepoteltavaksi - kuten esimerkiksi Kaliforniassa ja Ohiossa tehtiin. Testausurakan saa luultavasti jokin konsulttifirma ja raportin johtopäätökset ovat ennalta arvattavissa.


Tämä dokumentti on Public Domainia.