Tekijänoikeuksien rohmuaminen käynnissä

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Tammikuu 13, 2006 - 12:08.

Tekijänoikeuden rikkomisesta rangaistaan ankarasti. Sen sijaan oikeuksien rohmuaminen tuntuu olevan maan tapa. Oikeuksien rohmuaja väittää tekijänoikeuslain antavan hänelle jossakin asiassa määräysvaltaa, jota hänellä ei todellisuudessa ole.

Jukka Kemppinen, Herkko Hietanen ja Jaakko Kuivalainen ovat viime viikkoina keränneet blogeihinsa esimerkkejä yhä kiihtyvästä aineettomien oikeuksien rohmuamisesta. Uutisia: yksi tekijänoikeusjärjestö kielsi ostamasta musiikkia ulkomaisista verkkokaupoista ja toinen rahasti Maamme-laululla. Pörssiyritys yritti omia lakitekstit. Videotuottajat taas kielsivät DVD-levyn lainaamisen kaverille. Omenariisipuurokin on jo kaapattu.

Keräsin näitä tapauksia Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskuksen (TKVK.org) sivuille.

Tekijänoikeuslaki on epäselvä ja huonosti kirjoitettu, mistä syystä jo valmiiksi erittäin ankaraa lakia tulkitaan käytännön tilanteissa ylivarovaisesti, jotta ei vahingossakaan rikottaisi kenenkään oikeuksia. Seurauksena yhä useampi asia tai toiminto digitaalisessa maailmassa päätyy lukkojen taakse jonkin kuvitellun yksinoikeuden perusteella.

Lainsäätäjällä ei esimerkiksi ollut asiantuntemusta tai selkärankaa kertoa uuden lain valmistelun aikana, mitä tekniset suojaukset täsmälleen ottaen tarkoittavat tai edes missä määrin niistä saa keskustella. Lain tulkinta saadaan vasta ennakkotapauksista. Yksi ennakkotapaus voidaan saada hyvin pian: kahdeksan kansalaista kävi nimittäin viime viikonloppuna poliisilaitoksella tunnustamassa syyllistyneensä organisoituun keskusteluun teknisten suojausten kiertokeinoista (kuvia, Kasvin blogi aiheesta). Seurauksena toivottavasti saamme tietää sen, mitä lainsäätäjä ei meille halunnut tai osannut kertoa.

(Ai niin, ja kun näistä oli silloin viime vuonna puhetta eduskunnassa, niin tekijänoikeuslain valmistelusta vastannut ministeri Karpela "puhui muunneltua totuutta".)

[Lisäys 15.1.2006: Digitoday (ks. myös MTV3/STT ja YLE) uutisoi 14.1.2006 ministeri Karpelan eduskunnalle esittämistä harhaanjohtavista väitteistä.]


Kai Puolamäki

Tämä dokumentti on Public Domainia.