Sony BMG syytteeseen madonreikälevyistään

Kirjoittaja: Kai Puolamäki, Marraskuu 22, 2005 - 01:06.

22.11.2005

Sisällys

 • Taustaa

 • EFF:n ryhmäkanne

 • Texasin syyte
  • Otteita Texasin syytekirjelmästä
 • Massachusettin tutkinta

Taustaa

Blogiartikkelissa 18.11.2005 kerrottiin Sonyn BMG:n Yhdysvalloissa käyttöön ottamasta CD:n kaltaisten äänitteiden "toisen sukupolven" käyttöestojen hallintajärjestelmästä (Digital Restrictions Management, DRM), joka osoittautui vaaralliseksi haittaohjelmaksi. Sonyn XCP-haittaohjelma on saastuttanut arviolta yli puoli miljoonaa tietokonetta. XCP on levinnyt myös Suomessa. Lisäksi Sonyn tarjoama XCP:n poisto-ohjelma avasi ohjelman käyttäjän tietokoneessa vakavan tietoturva-aukon.

Sony BMG on Sonyn puoliksi omistama maailmanlaajuisesti toimiva levy-yhtiö.

Pian paljastui, että XCP ei ollut yksittäistapaus. Myös toinen Sony BMG:n käyttämä CD-äänitteiden käyttöestojen hallintajärjestelmä, SunnCommin MediaMax, sisältää vakoiluohjelman. MediaMax asentaa vaikeasti poistettavia tiedostoja käyttäjän tietokoneelle, vaikka käyttäjä ei hyväksyisi MediaMaxin käyttöehtoja. Myös SunnCommin jakama poisto-ohjelma aiheutti vakavan tietoturva-aukon.

Levy-yhtiön mukaan he ainoastaan "pyrkivät tekemään kaikkensa", jotta musiikin kopiointi voitaisiin estää. Kaikki keinot tuntuvat olevan sallittuja.

Sony suostui tekemään asialle jotain vasta julkisen kohun jälkeen. Tämänkin jälkeen yritys on yrittänyt vierittää syytä tapahtuneesta muun muassa sen yrityksen niskaan, jolta he olivat XCP-ohjelmiston mittatilaustyönä tilanneet.

Sony BMG kuitenkin tiesi erittäin hyvin, mitä he olivat ostaneet ja mitä he maksaville asiakkailleen toimittivat: itsensä käyttäjältä piilottavan, vaikeasti poistettavan, dokumentoimattomia toimintoja sisältävän, tietokoneen normaalia käyttöä estävän ja kohtuuttomilla lisenssiehdoilla varustetun ohjelmiston. Levy-yhtiön mielestä tällainen oli hyväksyttävää, koska kyse oli yhtiön mielestä sen omien etujen suojelemisesta.

EFF:n ryhmäkanne

Yhdysvaltalainen Electronic Frontier Foundation (EFF) nosti 21.11.2005 ryhmäkanteen Sony BMG:tä vastaan.

EFF:n mukaan Sonyn pitää korjata XCP- ja SunnCommin MediaMax-ohjelmistoista aiheutunut haitta. XCP- ja MediaMax-ohjelmistoja on käytetty Yhdysvalloissa yli 24 miljoonalla musiikki-CD-levyllä.

EFF on tyytyväinen siihen, että Sony BMG on poistamassa XCP-levyjä myynnistä, vaikka Sony BMG ei EFF:n mukaan vielä olekaan mitenkään korvannut asiakkailleen XCP-ohjelmistosta aiheutuneita vahinkoja.

Sonyn tähänastiset toimet eivät kuitenkaan vaikuta yli 20 miljoonaa MediaMax-CD-levyä koskeviin ongelmiin, joille Sony ei ole tehnyt mitään.

Sonya vastaan on aikaisemmin nostettu ryhmäkanteet Kaliforniassa ja New Yorkissa.

Texasin syyte

Texasin osavaltion yleinen syyttäjä nosti 21.11.2005 syytteen Sony BMG:tä vastaan. Syyttäjän mukaan kuluttajat luulivat ostavansa CD-levyjä. Sen sijaan he saivat vakoiluohjelman, joka voi vaurioittaa tietokonetta, altistaa tietokoneen viruksille ja käyttäjän mahdolliselle identiteettivarkaudelle.

Syyttäjä vaatii Sony BMG:ltä vahingonkorvauksina 100.000 dollaria per rike, sekä asianajo- ja tutkimuskulujen korvaamista. Syyttäjän mukaan pelkästään Texasissa voi olla "tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia" rikkeitä.

Otteita Texasin syytekirjelmästä

Alla käännettyjä otteita Texasin syytekirjelmästä. Syytekirjelmässä esitetään tiivistelmä Sonyn kopiosuojahaittaohjelman toiminnasta.

Texasin osavaltio v. Sony BMG Music Entertainment, LLC

 1. Koska kantajalla, Texasin osavaltiolla, on syy uskoa, että syytetty on rikkonut ja tulee rikkomaan lakia alla kuvatulla tavalla, on Texasin osavaltiolla syy uskoa että syytetty on aiheuttanut, ja tulee aiheuttamaan, vahinkoa Texasin osavaltion asukkaille ja laillisille liikeyrityksille, jotka toimivat tässä osavaltiossa. Siten, Texasin osavaltion syyttäjäviraston kuluttajansuoja- ja terveysosasto uskoo, että tämä syyte on yleisen edun mukainen.

Faktat

 1. Syytetty, Sony BMG, mainostaa, jakaa ja myy ääni-CD-levyjä kaikkialla Yhdysvalloissa, mukaan lukien Travisin piirikunnassa Texasissa. Äskettäisen CD-julkaisunsa yhteydessä Sony BMG on liittänyt näille CD:lle oman mediasoittimensa, joka on suunniteltu soittamaan ääniraitoja henkilökohtaisella tietokoneella (vastakohtana sille, että kuluttaja käyttäisi kolmannen osapuolen ohjelmia, kuten Microsoftin Media Playeriä). Nämä ääni-CD:t käyttävät XCP-teknologiaa, joka Sony BMG:n mukaan on suunniteltu "suojaamaan CD:llä olevia äänitiedostoja". Sony BMG:n levittämät XCP:tä käyttävät CD-levyt on merkitty tekstillä "Content Protected" CD-pakkauksen selkämyksessä; Sony ei kuitenkaan kerro pakkauksessa millään tavalla, että mitään asennettaisiin kuluttajan tietokoneelle. Kun kuluttaja asettaa Sony BMG:n kopiosuojatun CD:n tietokoneeseensa soittamista varten, CD yleensä aiheuttaa monisivuisen lisenssiopimuksen ("EULA") näyttämisen, johon kuluttajan pitää vastata "hyväksyn" tai "en hyväksy". Kuluttajan pitää klikata "hyväksyn", jotta hän voi soittaa CD:llä olevia äänitiedostoja. "Hyväksymisen" jälkeen Sony BMG:n oma mediasoitin latautuu ja sallii kuluttajan kuunnella CD:tä. Jos kuluttaja klikkaa "en hyväksy", CD tulee pois tietokoneesta.

 2. Mediasoittimen asennuksen aikana Sony BMG luo ja asentaa XCP-teknologiansa osat kansioon, jonka se nimeää "C:/Windows/System32/$sys$filesystem". Kuluttajan tietämättä, Sony BMG myös asentaa "Aries.sys"-nimisen tiedoston samaan kansioon, mikä piilottaa XCP-tiedostot ja kansion, johon ne on asennettu, jotta tietokoneen omistaja, joka tarkastelee tiedostojärjestelmää, ei voisi paikallistaa ja poistaa XCP-teknologiaa. Oleellisesti, Aries.sys-ajuri piilottaa minkä tahansa merkkijonolla "$sys$" alkavan hakemiston kuluttajan tietokoneella - nämä ovat ensimmäiset kirjaimet XCP-teknologiaan liittyvien kansioiden, tiedostojen ja rekisterimerkintöjen nimissä. Lisäksi, nämä piilotiedostot asennetaan kuluttajan Microsoft Windowsin "System32"-alikansioon, siten että kuluttaja voi erehdyksessä luulla kyseessä olevan tietokoneen käyttöön tarvittavien välttämättömien tiedostojen.

 3. Aries.sys-tiedostoa ei tarvita Sony BMG:n kopiosuojattujen CD:n soittamiseen; sen sijaan sen tarkoituksena on piilottaa Sony BMG:n asentama kopiosuojaohjelmisto. Itse asiassa, Aries.sys-tiedoston uudelleen nimeäminen tai poistaminen paljastaa XCP-tiedostot, ja kuluttaja voi jatkaa CD:nsä käyttämistä samalla tavalla kuin jos ajuri olisi edelleen olemassa. Sony BMG ei paljasta kuluttajille sitä tosiasiaa, että sen teknologia sisältää tämän piilotusosan, ei CD:ssä eikä lisenssisopimuksessa.

 4. Lisäksi, Sony BMG:n kopiosuojatulla CD:llä olevien ääniraitojen soittamiseen ei tarvita Sony BMG:n mediasoitinta. Joissakin tapauksissa kuluttajille, jotka syöttävät Sony BMG:n kopiosuojatun CD:n tietokoneisiinsa ei näytetä lisenssisopimusta, vaan käyttöjärjestelmä kysyy heiltä ikkunassa, haluavatko he soittaa CD:tä. Kuluttaja voi sitten soittaa CD:tä toisella mediasoittimella (esimerkiksi, Windowsin mediasoittimella). Kuitenkin, jos kuluttaja syöttää CD:n ja Sony BMG:n lisenssisopimus näytetään, kuluttaja ei enää voi käyttää näitä muita mediasoittimia ääni-CD-levyn soittamiseen.

 5. Sony BMG kuvaa XCP-teknologiaansa WWW-sivuillaan http://cp.sonybmg.com. Osana usein kysyttyjä kysymyksiä, Sony BMG kertoo seuraavaa:

  "Olen kuullut, että suojaohjelmisto on oikeasti haitta/vakoiluohjelma. Onko tämä totta?

  Tietenkään ei. Suojaohjelmisto yksinkertaisesti toimii estääkseen suojattujen levyjen rajoittamattoman kopioinnin. Muutoin ohjelmisto ei tee mitään. Ohjelmista ei kerää henkilökohtaisia tietoja eikä sitä ole suunniteltu vaikuttamaan muuten tietokoneeseesi. Myöskään, suojaosia ei koskaan asenneta, jos käyttäjä ei ensin hyväksy lisenssiehtoja.

  Jos jossain vaiheessa haluat poistaa ohjelmiston koneeltasi, ota yksinkertaisesti yhteyttä asiakaspalveluun tämän linkin kautta. Et kuitenkaan voi käyttää levyä tietokoneellasi sen jälkeen, kun poistat ohjelmiston.

  Teknologiatoimittajamme pyrkivät koko ajan parantamaan tuotettaan, kuten myös vastaamaan kaikkiin löydettyihin kriittisiin ohjelmavikoihin. Tarkista täältä päivitykset kaikkin tiedettyihin ongelmiin."

 6. Todellisuudessa, Sony BMG:n XCP-teknologia pysyy piilossa ja aktiivisena kuluttajan tietokoneella koko ajan asennuksen jälkeen, jopa silloinkin, kun Sony BMG:n mediasoitin ei ole aktiivinen. Asennusprosessin aikana Sony BMG asentaa toisen piilotetun tiedoston, nimeltään "$sys$drmserver.exe", joka on piilotettu ja kuluttaa jatkuvasti järjestelmän muistia, johtaen kuluttajan järjestelmäresurssien vähenemiseen. Lisäksi, XCP-teknologian poistamista yrittävä kuluttaja huomaa, että Sony BMG on tehnyt poistamisesta äärimmäisen vaivalloista, ellei mahdotonta - Sony BMG ei pidä poisto-ohjelmia helposti saatavilla. Kuluttajan pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun saadakseen korjauksen, joka "poistaa piilotuksen" tiedostoilta (osittain poistamalla Aries.sys-tiedoston) ja tämän jälkeen kuluttajan pitää ottaa asiakaspalveluun uudestaan yhteyttä, jos hän haluaa poistaa XCP-ohjelmiston.

 7. Äskettäisen Sony BMG:n XCP-teknologiaa koskevan julkisuuden yhteydessä, Sony BMG julkaisi seuraavan lausuman koskien poisto-ohjelmaa:

  "Tämä poisto-ohjelma poistaa piilotusteknologian komponentin, josta on viime aikoina puhuttu paljon Sony BMG:n XCP-teknologialla suojattuja CD:tä koskevissa artikkeleissa. Tämä komponentti ei ole haitallinen eikä se vaaranna turvallisuutta. Kuitenkin, vähentääkseen huolia mahdollisista tietoturvaongelmista, tämä päivitys on julkaistu, jotta käyttäjät voivat poistaa komponentin tietokoneiltaan."

  Sony BMG:n vakuutteluista huolimatta, useat uutislähteet ovat äskettäin kertoneet viruksista, jotka hyödyntävät Sony BMG:n piilotustekniikkaa. Tämän seurauksena, kuluttaja, joka ei tiedä Aries.sys-tiedoston asentamisesta tietokoneelleen, voi olla haavoittuvainen uusille tietoturvauhille, ja johtuen tiedostojen piilotuksesta ja niiden poistamisen vaikeudesta, kuluttajan voi olla mahdotonta suojautua uhkia vastaan tulevaisuudessa.

Vakoiluohjelmalain (CPACSA) rikkomukset

 1. Syytetty, kuten edellä on väitetty, on tietoisesti aiheuttanut tietokoneohjelmistojen kopioitumisen tietokoneelle tässä osavaltiossa, jossa se toimii, ja on käyttänyt tätä ohjelmistoa:
  1. Muuttamaan ohjelmiston nimeä, sijaintia tai muuta tunnistetta estääkseen omistajaa paikallistamasta ja poistamasta ohjelmistoja, CPACSA § 48.053(5):n vastaisesti; ja
  2. Luonut satunnaistettuja tai tarkoituksellisesti harhaanjohtavia tiedoston- tai hakemistonnimiä, formaatteja tai rekisterimerkintöjä välttääkseen niiden havaitsemisen ja estääkseen omistajaa poistamasta ohjelmistoja, CPACSA § 48.053(6):n vastaisesti.
 2. Syytetty, kuten edellä on väitetty, on lisäksi saanut tässä osavaltiossa tietokoneen käyttäjän tai omistajan, jonka käyttäjä tai omistaja syytetty ei ole, asentamaan tietokoneelle ohjelmistoja tarkoituksellisesti vääristellen asennuksen tarvetta tietoturvalle tai yksityisyydelle, tekstin avaamiselle tai katsomiselle tai tietyn musiikin tai muun sisällön soittamiselle, CPACSA § 48.055(1):n vastaisesti.