SOPA- ja PIPA-lait vastatuulessa: USA:aan ei ehkä kuitenkaan nettisensuuria (vielä) | EFFI.org

SOPA- ja PIPA-lait vastatuulessa: USA:aan ei ehkä kuitenkaan nettisensuuria (vielä)

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Tammikuu 18, 2012 - 09:48.

USA:n kongressin käsittelyssä on kaksikin lakiesitystä, jotka alkuperäisessä muodossaan toisivat USA:han nettisensuurin tekijänoikeuksien puolustamiseksi, SOPA eli "Stop Online Piracy Act" ja PIPA eli "Protect IP Act". Niiden vastustus on kasvanut niin suureksi, että ne eivät ilmeisesti mene läpi ainakaan aiotussa laajuudessa. Muun muassa englanninkielinen Wikipedia ja monet muutkin nettisivustot ovat tänään kiinni protestiksi, ja jopa USA:n hallituksen edustaja on ilmaissut ettei kannata esitetyn kaltaista nettisensuuria.

Tällä hetkellä näyttääkin siltä että lakien kannattajat joutuvat perääntymään, mutta vielä on hyvin epävarmaa mikä lopputulos on, kaatuvatko lakiesitykset kokonaan vai syntyykö niistä jonkinlainen kompromissi tai mahdollisesti jotain vielä pahempaa tilalle.

Euroopassa EU:n ihmisoikeustuomioistuin viime vuonna kumosi vastaavankaltaisen tekijänoikeusperustaisen sensuurin Belgiassa (www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/lehdistotiedote-2011-11-24.html) - mikä ei estänyt Helsingin käräjäoikeutta määräämästä Elisaa sensuroimaan Pirate Bayn nettiosoitteita olennaisesti samanlaisin perustein (www.effi.org/julkaisut/tiedotteet/120110-effi-verkkosensuuri-ei-ole.html). Odotammekin mielenkiinnolla hovioikeuden (ja mahdollisesti myöhemmin KKO:n ja ehkä EIT:nkin) kantaa Suomen toimintaan tässä.

Päivitys kello 10:46:
Tuoreen tiedon mukaan (saksaksi, englanniksi) saksalainen tuomioistuin on hylännyt vaatimuksen ulkomaalaisten vedonlyöntisivustojen blokkaamisesta, vedoten EU-direktiiviin, jonka mukaan jäsenvaltiot eivät saa asettaa palveluntarjoajille velvollisuutta valvoa palveluidensa käyttäjien toiminnan laillisuutta.