EDRi-gram 9.15 | EFFI.org

EDRi-gram 9.15

Kirjoittaja: Virpi Kauko, Elokuu 21, 2011 - 18:22.

EDRi-gram numero 9.15 ilmestyi 27.7.2011. Suomenkielisistä otsikoista on linkit englanninkielisiin (ja edelleen saksankielisiin) artikkeleihin.

* * *

EU:n ministerineuvostolta netin neutraaliutta puoltava lausunto
Neuvosto pitää tärkeänä Internetin säilymistä luonteeltaan avoimena ja neutraalina.

Televiestintäpaketin voimaansaattaminen vaiheessa 20 EU-maassa
EU-komissio perää selityksiä asian venymiselle. Televiestintäpaketti sisältää sähköisen viestinnän yksityisyyttä koskevia säännöksiä, mm. velvoittaa nettisivun pitäjän kysymään käyttäjien suostumusta tietojenkeruuseen evästein.

Saksan palkkatietorekisterihanke haudattiin
Kaikkien työntekijöiden palkkatiedot olisi kerätty yhteen suureen rekisteriin. Effin sisarjärjestö FoeBuD on taistellut hanketta vastaan.

Slovakiassa oikeus käski poistaa verkosta tietoja julkisista hankinnoista
Kansalaisjärjestön tarjoama ristiintarkastustyökalu yhdisti tiedot julkisista kilpailutuksista yritysrekisteriin siten, että saatiin esiin tieto henkilöistä, jotka ovat olleet useiden kilpailutuksia voittaneiden yritysten johdossa. Tuomioistuin käski poistaa tiedot eräästä tietystä henkilöstä, joka on hyötynyt julkisin varoin maksetuista urakoista.

"Vapaaehtoiset sopimukset" nettiestoista vastoin ihmisoikeuksia
Turkkilainen professori teki ETYJille tutkimuksen sananvapaudesta Internetissä. Päätökset estoista on usein ulkoistettu yksityisille toimijoille ilman laillista kontrollia.

Belgia: ranskankieliset uutiset pois Googlesta ja takaisin
Keväällä Googlen todettiin rikkoneen ranskankielisten lehtien tekijänoikeuksia linkittäessään niiden artikkeleja omaan Google News -palveluunsa. Oikeus määräsi linkit poistettaviksi. Google pani paremmaksi ja poisti belgialaiset ranskankieliset uutiset myös hakukoneistaan. Nyt osapuolet ovat pääsemässä sopuun.

Britannian hallitus söi sanansa DNA-arkistojen yksityisyydestä
Syyttömiksi todettujen henkilöiden DNA-tiedot oli määrä poistaa arkistoista. Nyt ne aiotaankin säilyttää -- anonymisoituina tosin. Tarvittaessa henkilö voidaan kuitenkin myöhemmin tunnistaa niiden avulla.

PÄÄttökirjoitus: Pukki kaalimaan vartijana
Britannian lehdistön itsesääntelyelin ei kyennyt edes tunnistamaan saati ehkäisemään puhelinurkintaskandaalia. Jos asia on vaikea jo tällaisessa suhteellisen rajatussakin aihepiirissä, miten itsesääntelyn voidaan olettaa toimivan Internetissä yksityisille palveluntarjoajille sälytettynä?

Toimintavinkkejä

Lukuvinkkejä

Tulevia tapahtumia

EDRi-gramista

* * *

Effin ja EDRin tiedotteissa esiintyvien outojen termien ja kirjainlyhenteiden selityksiä on koottu kryptoakronyymisanastoon.