EU:n tuomioistuin: nettisensuuri laitonta (ainakin tekijänoikeuksien valvomiseksi) | EFFI.org

EU:n tuomioistuin: nettisensuuri laitonta (ainakin tekijänoikeuksien valvomiseksi)

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Huhtikuu 15, 2011 - 08:15.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on arvioinut belgialaiselle palveluntarjoajalle määrätyn Internetin sensurointivelvollisuuden laittomaksi. Kyseessä ei ole vielä lopullinen tuomio vaan julkisasiamiehen laatima alustava mielipide, mutta tuomioistuin poikkeaa niistä harvoin.

Lausunto on hyvin selvä: Internetin suodatusjärjestelmät ovat olennaisia rajoituksia sekä yksityisyyden suojalle että sananvapaudelle.

Tuomioistuimet eivät sen mukaan voi määrätä palveluntarjoajaa suodattamaan nettiä, eivätkä varsinkaan tekijänoikeuksien suojaksi.

Täydellisesti nettisensuuria tämä ei kuitenkaan estäisi. Se pitäisi kuitenkin aina säätää lailla ja lainkin pitäisi täyttää hyvin tiukat suhteellisuus- ja välttämättömyyskriteerit, niiden pitäisi olla läpinäkyviä ja ennakoitavia. Näistä kriteereistä on jo vakiintuneita tulkintoja, kyseessä ei ole pelkkä sanahelinä. (Suomen nykyinen lastensuojelusensuuri tuskin täyttäisi vaatimuksia, jos se olisi palveluntarjoajille pakollinen.)

Jos tämä jää tuomioistuimen lopulliseksi kannaksi, se on hyvin vahva ase palveluntarjoajille, jos ne haluavat pitää asiakkaidensa puolta ja kieltäytyä sensuroimasta nettiä. Kyseessä on Euroopan korkein tuomioistuin, sen päätöksistä ei pääse yli edes EU:n direktiiveillä.

Asiasta muualla: The Register, Slashdot, Rick Falkvinge (englantia), Henrik Alexandersson (ruotsia).