Isoveli haluaa tietää mitä etsit viime kesänä | EFFI.org

Isoveli haluaa tietää mitä etsit viime kesänä

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Kesäkuu 4, 2010 - 07:43.

Europarlamentissa on käynnissä eriskummallinen tempaus: parlamentaarikoilta on kerätty nimiä julkilausumaan, jonka todellinen sisältö on ihan muuta kuin päältä näyttää - ja aika monet ovat ilmeisesti menneet halpaan.

Tiziano Mottin ja Anna Záborskán nimellä "smile29" tunnettua aloitetta "on setting up a European early warning system (EWS) for paedophiles and sex offenders" on tyrkytetty MEPeille vetoavalla lapsen kuvalla ja tekstillä "STOP SEXUAL HARASSMENT - STOP PAEDOPHILIA - STOP CHILD PORNOGRAPHY" (kampanjasivu smile29.eu). Kukapa ei moista kannattaisi.

Mutta tarkemmin lukien siinä vaaditaan otsikossa mainitun (ja myös sangen epämääräisesti muotoillun) ennakkovaroitusjärjestelmän lisäksi teletallennusdirektiivin laajentamista hakukoneisiin: siis että kaikki Google-haut ja vastaavat pitäisi myös arkistoida viranomaisten mahdollisen kiinnostuksen varalta 6-24 kuukaudeksi, ja ixquickin ja Scrooglen kaltaiset anonymisoivat hakukoneet ilmeisesti muuttuisivat kokonaan laittomiksi.

Viittaus teletallennusdirektiiviin on ilmeisen tarkoituksellisesti muotoiltu vaikeasti huomattavaksi, mm. direktiiviin viitataan vain numerolla "2006/24/EC", eikä siitä mainittu mitään aloitetta esittelevissä viesteissä - niinpä sen merkitys onkin jäänyt huomaamatta joukolta erimaalaisia euroedustajia.

Onneksi monet näistä ovat kuitenkin huomanneet erehdyksensä ja vetäneet allekirjoituksensa pois - jotkut vieläpä poliitikolle poikkeuksellista suoraselkäisyyttä osoittaen kertoneet siitä julkisesti, etunenässä Ruotsin Cecilia Wikström, joka kirjoitti asiasta kirjeen kollegoilleen.

Allekirjoittajien nimet tulevat julkisiksi vasta jos aloite hyväksytään - mikä tällä hetkellä näyttää pelottavan mahdolliselta (324 allekirjoitusta koossa 369:stä tarvittavasta). Suomalaisparlamentaarikoista nopeaan kysymykseeni ovat tätä kirjoitettaessa vastanneet vain Hassi ja Hautala, jotka ilmoittivat etteivät ole allekirjoittaneet (ja Jäätteenmäen avustaja vastasi viestiin, mutta ei kysymykseen).

Tässä vaiheessa ei voi kuin toivoa, että suurin osa allekirjoittajista on erehtynyt, eikä tosissaan kannata sitä mitä aloitteessa tarkaan lukien vaaditaan.

AttachmentKoko
DS29_FI.pdf95.1 KB