Lastensuojelujärjestöille maksetaan nettisensuurin tukemisesta | EFFI.org

Lastensuojelujärjestöille maksetaan nettisensuurin tukemisesta

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Toukokuu 3, 2010 - 06:32.

Euroopan komissio on tehnyt mielenkiintoisen toimen edistääkseen esitystään nettisensuurin tekemisestä pakolliseksi Euroopassa: se maksaa lastensuojelujärjestöjen eurooppalaiselle kattojärjestölle ENACSOlle selvää rahaa sensuurin puolesta lobbaamisesta.

Asiasta raportoivat Computerworld (englanniksi) ja DiePresse (saksaksi).

Yhden lastensuojelujärjestön edustaja sanoi minulle joitakin aikoja sitten, että hänen täytyy kannattaa nettisensuuria edustamansa järjestön takia, vaikkei sen hyödyllisyydestä olekaan todisteita. Tulkitsin sen silloin niin, että hän katsoo joutuvansa periaatteen vuoksi kannattamaan kaikkia toimia, joiden virallinen tarkoitus on suojella lapsia - naiivia ja lyhytnäköistä, mutta ymmärrettävää. Tämä uutinen panee kuitenkin miettimään: voisikohan asiaan vaikuttaa myös raha, joka jäisi saamatta jos sensuuriin alkaisi suhtautua kriittisesti?

Komission toimi on muutenkin aika erikoinen: se itse asiassa lobbaa parlamenttia ehdotuksensa taakse epäsuorasti, välikäden avulla.

Erikoiseksi asian tekee myös se, että ohjelma jonka puitteissa ko. raha jaetaan, Safer Internet Plus (pdf), ei ainakaan millään ilmeisellä tulkinnalla mahdollista rahan jakamista tällä tavalla.

Hyvää sananvapauden päivää.