Journalismia?

Launtaina 22.11.08 oli aamukahvi mennä väärään kurkkuun aamun lehteä lukiessani. Turun Sanomien kolumnissa “Poliittinen petos tulisi sanktioida” lehden vt. vastaava päätoimittaja totesi EFFin olevan Suomen Sisun ohella tunnettu hyvin kansallismielisenä, maahanmuuttajiin vieroksuvasti suhtautuvana liikkeenä!

Sinnikkään yrittämisen jälkeen tavoitin puhelimitse Aimo Massisen ja syy moiseen väärinkäsitykseen selvisi. Massinen ei ilmeisestikään tuntenut EFFiä järjestönä, sen toiminnasta puhumattakaan. Koska hän ei ollut siihen hätään oikein muutakaan tietoa löytänyt, hän oli päättänyt luottaa siihen, mitä oli kuullut.

Lienee kohtuutonta olettaa, että Turun Sanomien tapaisen pienen paikallislehden vastaava päätoimittaja on kaikista valtakunnan asioista perillä, kuten sähköiseen äänestyskokeiluun, tekijänoikeuksiin tai sähköisen viestinnän yksityisyyteen liittyvistä julkisista keskusteluista. Jos näin olisi, olisi luonnollisesti EFFikin tutumpi.

EFFin kannalta näin huono tunnettuus jossain Suomen syrjäseuduilla on toki harmillista. Onneksi pääkaupunkiseudun lisäksi EFFi on jollain tavoin tunnettu sellaisilla keskeisillä alueilla, kuten sanomalehti Karjalaisen tai Kalevan levikkialueilla. EFFin on syytä ponnistella, että sen toiminta tunnettaisiin myös Suomen syrjäisimmissä kolkissa, kuten Turussa.

Sen sijaan en ollut ymmärtää Massisen vaikeutta löytää asiallista tietoa EFFistä. Jos ei jaksa muiden painettujen lehtien vanhoja numeroita jostain kaivella, pitäisi keksiä joku kuvaava hakusana, jolla tietoa voisi löytää Internetin ihmeellisestä maailmasta. Itse keksin hakea tietoa “effi ry” sanoilla.

Kuinka ollakaan Google tarjosi ensimmäisenä tuloksena EFFin virallista kotisivua. Lisäksi oli linkkejä juttuihin mm. Sektorin, Digitodayn ja Taloussanomien sivuilla, joissa EFFin toiminta tulee esiin. Luonnollisesti linkki wikipediankin sivuille tuloksista löytyi.

Jatkoin tutkivaa journalismiani. Samoilla hakusanoilla Yahoo! tuotti 2 ensimmäistä linkkiä www.effi.org-sivustolle, muiden ollessa ulkomaisia sivustoja, joissa kerrotaan EFFin toimista Suomessa.

Answers.com antoi ensimmäiseksi ei sponsoroiduksi linkiksi www.effi.org. Ensimmäisellä sivulla oli muutamia ulkomaisia linkkejä, joissa EFFin toiminnasta kerrotaan. Loput olivat www.effi.org alasivuja.

fi.wikipedia.org tuntee EFFin. Lisäksi EFFi löytyy en.wikipedia.org sivulta mainintana ainakin kohdassa, jossa kerrotaan ns. Lex Karpelasta.

Ask.com antoi ensimmäiseksi ei sponsoroiduksi linkiksi www.effi.org. Muut linkit johtivat em. sivun alasivuille tai ulkomaisille sivustoille, joissa EFFin toiminnasta kerrotaan.

Live Search löysi ensimmäiseksi linkiksi www.effi.org. Lisäksi ensimmäisellä sivulla olevien hakutulosten joukossa oli linkkejä mm. tieken, tietokoneen ja digitodayn juttuihin, joissa on EFFin toimintaan liittyvää asiaa.

Pitkällisen pohtimisen jälkeen syy Massisen tiedonsaannin vaikeuteen löytyi. Yksikään sivuista ei ollut Turun murteella kirjoitettu!

Lisäys kello 15:12
Ps.
Saamani negatiivisen palautteen vuoksi lisään, että olen itse Turkulainen ja ylpeä siitä. Teksti on tarkoitettu lähinnä ironiseksi ja sitä kautta paljastamaan Turun Sanomien tai Aimo Massisen tai jonkin muun tahon tarkoitushakuisuus. Itse en voi uskoa, etteikö Massinen, Turun Sanomat tai keskiverto turkulainen, joka seuraa ajankohtaisia asioita tuntisi EFFin toimintaa. Itseironia kunniaan ja pahoittelut mielensä pahoittaneille jäsenille ja muille turkulaisille.

Jyri Luostarinen, turkulainen EFFin jäsen.