Sähkö äänestää omapäisesti maailmalla, meillä OM ei näe ongelmia | EFFI.org

Sähkö äänestää omapäisesti maailmalla, meillä OM ei näe ongelmia

Kirjoittaja: Tapani Tarvainen, Lokakuu 3, 2008 - 05:52.

USA:sta kuuluu kummia: staattisen sähkön epäillään äänestäneen, tai siis aiheuttaneen 1500 ylimääräisen äänen ilmestymisen äänestyskoneeseen Washington DC:ssä.

Asiasta on Slashdotissa paitsi väännetty vitsiä, myös nostettu esille yksi hyvä kriteeri äänestysjärjestelmän hyvyydelle: Kuinka monen ihmisen salaliitto tarvitaan äänestystuloksen merkittävään väärentämiseen? Mitä suurempi, sitä parempi. Ja tässä kaikki sähköiset äänestysmenetelmät häviävät perinteiselle, ja rajusti.

Suomessa sen sijaan oikeusministeriön raportti perustuslakivaliokunnalle pitää meillä nyt kokeiltavaa järjestelmää niin turvallisena kuin olla voi. Pelottavan lyhyt raportissa on kohta "Poikkeustilanteisiin varautuminen" - ilmeisesti ainoat poikkeustilanteet, jotka OM:lle ovat tulleet mieleen, ovat sähkö- ja tietoliikennekatkot. Mainintaakaan ei ole suunnitelluista toimenpiteistä, jos perusteltuja väärinkäytösepäilyjä esiintyy. Ilmeisesti siellä ei olla edes mietitty mahdollisia uhkakuvia poikkeuksellisessa poliittisessa tilanteessa tai arvioitu, kuinka monta ihmistä pitää lahjoa/kiristää/houkutella mukaan äänestystuloksen väärentämiseksi.

Millään ei voi välttyä vaikutelmalta, että OM ei kerta kaikkiaan pidä äänestystä tai ainakaan tuloksen oikeellisuutta tärkeänä. Mieleen tulee "kansandemokratioiden" vaalit, joiden tarkoitus oli puhdas propaganda, eikä varsinkaan todellisen vaikutusmahdollisuuden antaminen kansalle. Masentavaa.


Effin sähköäänestys-FAQ.