Avoin kirje kulttuuriministeri Wallinille | EFFI.org

Avoin kirje kulttuuriministeri Wallinille

Kirjoittaja: Ville Oksanen, Elokuu 15, 2008 - 16:35.
Seuraava avoin kirje lähti tänään kulttuuriministeri Wallinille. Asiasta on uutisoitu mm. Tietokoneessa. Ministeriön tiedote on täällä. (ok, kyse ei taida olla varsinaisesta työryhmästä vaan keskustelukerhosta, mutta lopputuloksen kannalta sillä ei liene merkitystä..)

AVOIN KIRJE KULTTUURIMINISTERI WALLINILLE
CC: SiV, TuV, LiV, Viestintäministeriö

Electronic Frontier Finland ry
15.8.2008

Hyvä kulttuuriministeri Wallin,

Electronic Frontier Finlad ry (Effi) kiittää mahdollisuudesta olla osallistumatta käynnistämäänne selvitykseen suojatun sisällön verkkojakelun levittämisen parantamisesta. Ilmeisesti siis jo tiesittekin, että näkemyksemme mukaan ainoa keino tehdä oikeasti kuluttajia tyydyttäviä palveluita olisi luopua järjettömistä käyttöestoista (teknisistä suojauksista). Näin ollen järjestöllämme, joka edustaa noin 2000 suomalaista verkkoaktiivia, ei olisi ollut tarjota konkreettisia kontribuutiota työryhmän työhön.

Olemme silti hieman hämmentyneitä, että kyseinen työryhmä on ylipäätänsä koottu ja erityisesti nyt valitulla kokoonpanolla. Työryhmään osallistuvat tahot saivat jo kertaalleen "Lex Karpelan" yhteydessä laittaa lainsäädännön haluamaansa kuntoon. Jos luette esimerkiksi TTVK:n tai ÄKT:n lobbausmateriaaleja kyseiseltä aikakaudelta, lakiin vaadittujen ja sittemmin otettujen käyttöestojen, rikosoikeudellisten sanktioiden ja yksityistä jakelua koskevien tiukennusten piti ratkaista kaikki verkkojakelun ongelmat. Pelkäämmekin pahoin, että jo etukäteen on kulisseissa päätetty käyttää jälleen kerran Jukka Liedeksen jo 90-luvun alusta peräisin olevaa vanhentunutta reseptiä - tosin vain vieläkin suuremmilla annoksilla ja siten haittavaikutuksilla.

Arvoisa ministeri, suosittelemme Teille työryhmän selonteon odottamisen sijaan tutustumista tuoreeseen artikkeliin (Tietokone 9/2008) suomalaisen musiikin verkkomyynnin tilasta. Kuten kyseisestä artikkelista käy tuskaisen selvästi ilmi, suomalaiset musiikkiverkkopalvelut ovat toistaiseksi ala-arvoisia ja kukaan järkevä kuluttaja ei niitä käytä. Videoiden ja TV-sarjojen osalta tätä ongelmaa ei tosin ole, koska palveluja ei ylipäätänsä ole olemassa. Valitettava fakta onkin, että Suomesta puuttuvat toistaiseksi täysin Amazon.comin ja eMusic.com kaltaiset kuluttajalähtöiset sisältöpalvelut verkosta ja tämä yksin riittää selittämään maamme jälkeenjääneisyyden alueella.

Me kuluttajat muistamme lisäksi edelleen varoittavana esimerkkinä ÄKT:n, Elisan ja kahdeksan levy-yhtiön vuosituhannen alussa lanseeraaman Emma.fm-niminen musiikin verkkokauppapilotin, joka lopetettiin kaikessa hiljaisuudessa 2003, jonka jälkeen kaupasta ostettu käyttöestettyä musiikki lakkasi toimimasta. Vastaavia esimerkkejä on nähty maailmalta viimeisen vuoden aikana mm. Microsoftin "Plays for Sure"[sic!] ja Yahoo Musicin lopettamisen muodossa. Ei siis ole ihme, että rationaaliset kuluttajat kieltäytyvät ostamasta käyttöestettyä musiikkia.

Mikäli asiaa halutaan kuitenkin puida suomalaisella hallinnolle niin rakkaassa työryhmätyöskentelyssä, ehdottaisimme, että ex-ulkoministeri Kanervan esimerkkiä seuraten nimeäisitte toisen työryhmän, joka koostuisi tuoreista voimista jo useampaan kertaan kyvyttömyytensä osoittaneiden toimijoiden sijaan. Ryhmän jäseniksi kannattaisi kutsua ensinnäkin sellaisten oikeasti innovatiivisten ja kuluttajia arvostavien palveluiden uusien palveluiden kuten Mikseri.netin, Levyvirasto.netin tai TV-kaista.fi:n edustajat. UM:n esimerkin mukainen hakemusten perusteella valittava joukko alle 25-vuotiaita ei varmastikaan tekisi myöskään pahaa?

Kunnioittavasti,
Ville Oksanen
Varapuheenjohtaja, Effi ry