Teletietojen tallennusvelvollisuus viittä vaille valmis - Seuraavaksi Lex Nokia? | EFFI.org

Teletietojen tallennusvelvollisuus viittä vaille valmis - Seuraavaksi Lex Nokia?

Kirjoittaja: Ville Oksanen, Huhtikuu 17, 2008 - 08:04.

Tunnistetietojen yleistä tallennusvelvollisuutta koskeva lakiehdotus ("isovelilaki") otti eilen jälleen yhden merkittävän askeleen eteenpäin, kun eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen hyvin pienin (mutta sentään positiivisin) muutoksin. Lopputulos ei ollut erityisen yllättävä (lain sisältö tulee suoraan direktiivistä eli liikkumavaraa ei juuri ole) ja lähinnä huomio kiinnittyikin nyt siihen, että perustuslakivaliokunnassa oli nielty purematta hallituksen esityksen perustelut siitä, miksi laki olisi perustuslain ja ihmisoikeussopimusten mukainen.

EFFI on mukana Saksassa tehdyssä valituksessa, jolla asiasta haetaan ratkaisua Saksan perustuslakituomioistuimesta. Asiasta on jo saatu välipäätös, jossa tuomioistuin rajoitti voimakkaasti kerätyn informaation käyttöä siihen asti kunnes lopullinen päätös tallennusvelvollisuuden laillisuudesta saadaan aikaiseksi. Saksassa ollaan historiallisista syistä huomattavasti herkempiä tiedostamaan valtiolliseen valvontaan liittyvät ongelmat ja tästä syystä lopputuloksen suhteen on todellakin toivoa.

Viestinnän luottamuksellisuuteen päästään todennäköisesti palaamaan Suomessakin vielä tänä keväänä - uusimpien tietojen mukaan "Lex Nokian / "urkintalain" pitäisi olla tulossa viestintäministeriöstä hallituksen käsittelyyn parin viikon sisällä. HUOM: päinvastoin kuin yleensä uutisoidaan, ko. esitys koskee yleisesti kaikkea IP-pohjaista viestintää, ei pelkästään sähköpostia!
AttachmentKoko
effi-isovelilaki-liv070308.pdf110.19 KB