Kuka äänesti Lex Karpelaa?

Kirjoittaja: Vili Lehdonvirta, Lokakuu 5, 2005 - 23:52.

Eduskunta äänesti tekijänoikeuslakiesityksestä tänään neljä kertaa. Ensin äänestettiin siitä, hyväksytäänkö vai hylätäänkö lakiesitys. Sen jälkeen äänestettiin kaksi kertaa siitä, minkälainen ponsi eli lausuma lain saatteeksi laitetaan, eli minkälaisia terveisiä eduskunta lähettää lain valmistelleelle hallitukselle. Lopuksi äänestettiin vielä siitä, laitetaanko mukaan terveisiä liittyen kirkkomusiikin tekijöiden korvauksiin. Tämä artikkeli kertoo hieman siitä, ketkä äänestivät lain puolesta ja ketkä vastaan.

Lista Lex Karpelaa vastaan äänestäneistä 34 kansanedustajasta

Näin Lex Karpela hyväksyttiin

Ensimmäisessä äänestyksessä olivat siis vastakkain lakiesityksen hyväksyminen ja hylkääminen. Hylkäämistä oli esittänyt Jyrki Kasvi (vihr). Kiistanalainen lakiesitys kuitenkin hyväksyttiin siten, että puolesta äänesti 121 ja vastaan 34. Poissa oli 44 kansanedustajaa.

Kaikki paikalla olleet 37 Keskustan kansanedustajaa äänestivät lain puolesta, vaikka esityksen primus motor, kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk), olikin poissa äänestyksestä. Myös hallituskumppani SDPn kansanedustajat tukivat lakia voimakkaasti. Mm. suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd) äänesti lain puolesta. Paikalla olleista 39 demarikansanedustajasta vain kaksi äänesti lakiesitystä vastaan. RKP seurasi odotetusti hallituksen linjaa.

Myös oppositiopuolue Kokoomuksen äänet myötäilevät hallituksen linjaa. Paikalla olleista 34 kokoomuslaisesta 25 äänesti lain puolesta ja yhdeksän vastaan. Puolesta äänestivät mm. lakiesitystä tiedotusvälineissä kritisoineet suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok) sekä kansanedustaja Jan Vapaavuori (kok).

Nykyisen lakiesityksen suurin kriitikko eduskunnassa, kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr), äänesti miespuolisten puoluetoveriensa Osmo Soininvaaran ja Oras Tynkkysen kanssa lakia vastaan. Paikalla olleet kahdeksan vihreää naista sen sijaan kannattivat lain hyväksymistä.

Vasemmistoliiton 19 kansanedustajasta seitsemän äänesti puolesta, 11 vastaan ja yksi oli poissa. Pienpuolueista Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset äänestivät ennakkoilmoitustensa mukaisesti kokonaisuudessaan lakiesitystä vastaan.

Lopputuloksena nollalausuma

Sen jälkeen kun hallituksen esitys tekijänoikeuslain ja rikoslain muuttamisesta oli hyväksytty, äänestettiin vielä siitä, minkälainen lausuma hallitukselle asiasta lähetetään. Ajatus ponnen lähettämisestä asian tiimoilta syntyi ensimmäisen kerran syyskuussa suuressa valiokunnassa, kun hallituspuolueiden edustajien piti keksiä jokin keino vastata lakiesityksen herättämään kovaan kritiikkiin. Suuren valiokunnan ehdottama lausuma on kuitenkin voimaton: se velvoittaa hallitusta lähinnä seuraamaan tilannetta, minkä se on velvollinen tekemään muutenkin.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok) nosti tällöin esille ehdotetun lausuman voimattomuuden ja ehdotti tilalle voimakkaampaa. Hänen lausumansa velvoittaisi hallitusta ryhtymään välittömästi valmistelemaan uutta tekijänoikeuslakia, takarajana esitykselle 1.10.2006. Sen jälkeen kansanedustaja Kari Uotila (vas) antoi vielä kolmannen lausumaehdotuksen, joka on samankaltainen kuin Vilénin. Kaikkien ponsien teksti on luettavissa Digitodayn blogissa.

Äänestyksessä Uotilan lausuma voitti Vilénin lausuman luvuin 84 vastaan 56 (tyhjiä 10, poissa 49). Sen jälkeen suuren valiokunnan "nollalausuma" peittosi kuitenkin Uotilan ponnen luvuin 89-64 (poissa 46). Uuden tekijänoikeuslain epäkohtien vastustajat kokivat siis tappion tässäkin äänestyksessä. Uotilan lausumaa kuitenkin tukivat viimeisessä äänestyksessä paikalla olleiden vasemmistoliittolaisten lisäksi myös 31 kokoomuslaista mukaanlukien Vilén ja Vapaavuori. Lisäksi 7 vihreää sekä kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset tukivat Uotilaa.

Lisätietoja

Eduskunnan sivu tämänpäiväisestä käsittelystä. Sisältää linkit äänestysten tuloksiin.

Henrik Ingon kommentaaria äänestyksen tuloksista

Joidenkin kansalaisten reaktio Lex Karpelan hyväksymiseen

Lex Karpelaa vastaan äänestäneet kansanedustajat

Essayah Sari /kd
Kallis Bjarne /kd
Kankaanniemi Toimi /kd
Kärkkäinen Kari /kd
Rauhala Leena /kd
Räsänen Päivi /kd

Hemmilä Pertti /kok
Holmlund Anne /kok
Lamminen Kalevi /kok
Laxell Jouko /kok
Kuosmanen Pekka /kok
Nepponen Olli /kok
Nurmi Tuija /kok
Salo Petri /kok
Vielma Ahti /kok

Halme Tony /ps
Soini Timo /ps
Vistbacka Raimo /ps

Koskinen Marjaana /sd
Lahtela Esa /sd

Immonen Mikko /vas
Kangas Matti /vas
Kuoppa Mikko /vas
Laakso Jaakko /vas
Lapintie Annika /vas
Mustajärvi Markus /vas
Polvi Iivo /vas
Puhjo Veijo /vas
Tiusanen Pentti /vas
Uotila Kari /vas
Virtanen Erkki /vas

Kasvi Jyrki /vihr
Soininvaara Osmo /vihr
Tynkkynen Oras /vihr